Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

72 yıl sonra ortaya çıkan gerçek!

72 yıl sonra ortaya çıkan gerçek!
Fransız mandasına giren Hatay'ın Türk topraklarına katılması için Fransa'ya 7 milyon Frank ödediğimiz ortaya çıktı.
28.11.2011 / 18:35

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünden önce Misak-ı Milli Sınırları içinde olan Hatay'ın Fransızlardan alınması için büyük çaba harcamış, Hatay'ın anavatana katılmasını bir milli mesele haline getirmiÅŸti.TürkiyeileFransaarasında Hatay'ın iadesi için süren gerilim iki ülkeyi defalarca savaÅŸ noktasına getirirken, Hatay 1939 yılında ayıplan bir anlaÅŸmayla anavatana katıldı. Ancak bu anlaÅŸmanın ardında ilginç bir ayrıntının olduÄŸu ortaya çıktı.



Vatan gazetesinden Mustafa AltuntaÅŸ'ın ulaÅŸtığı resmi belge; Hatay'ın anavatana iade edilmesi için 1939 yılında Türkiye'nin Fransa'ya 7 milyon Frank ödediÄŸini ortaya koydu.



Ä°NÖNÜ'NÜN Ä°MZASI VAR



Birinci Dünya Savaşı sonrasında Fransız mandasında özerk bir yapıda olan Hatay ile ilgili, 23 Haziran ve 23 aÄŸustos 1939'da Fransa'yla anlaÅŸmalar yapılmıştı. Hatay meclisi de 1939 yılındaki son toplantısında anavatana katılmayı oy çokluÄŸuyla karar vermiÅŸti. Ancak bu anlaÅŸmaların saÄŸlanması için Türkiye'nin Fransa'ya 7 milyon Frank ödediÄŸi ortaya çıktı. BaÅŸbakanlık Cumhuriyet ArÅŸivlerinde yer alan ve dönemin CumhurbaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü ve BaÅŸbakan Refik Saydam ile hükümetin bütün bakanlarının imzaladığı 6 Haziran 1940 tarihli kararnamede, yapılan anlaÅŸma ele alınıyor.



GERÄ° ALMA ÇABASI



Kararnamede, Hatay'ın Türkiye'ye katılması ile ilgili Fransa'ya ödenen 7 milyon Frank'ın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan, Fransız Klering hesabına yatırıldığı belirtiliyor. Kararnamede, ödenen paranın geri alınabilmesi için anlaÅŸma yapma yetkisi de Hariciye VekilliÄŸi'ne veriliyor. Kararnamede, "Hatay'ın anavatana ilhakı için Fransa ile akdolunan 23 Haziran 1939 tarihli anlaÅŸmaya mevcut protokolün 2.maddesi hükümlerine tevfikan Fransa'ya tesviye edilmek üzere tarafımızdan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası nezdindeki Fransız Klering hesabına yatırılan 7 milyon Fransız Frankının, 23 AÄŸustos 1939 tarihli Tediye AnlaÅŸmasına seylen Paris'te 8 Ä°kinci kanun 1940 tarihinde imzalanan lahikanın 1. Maddesinde tasrih edilen yüzde 30 nispetinde tenzilata tabi tutulmadan tesviyesi için Fransa sefareti ile bir anlaÅŸma yapılması hususunda Hariciye VekilliÄŸine selahiyet verilmesi" yazıyor.



"AnlaÅŸmalar da bulunup teyit edilmeli"



- Doç. Dr. Ahmet Demirel (Marmara Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi)



"Ä°lk kez böyle bir belgenin varlığından haberdar oluyorum. Hatay konusunun kurulan mecliste alınan plebisit kararı ve sonrasında Hatay'ın Türkiye'ye ilhak edilmesi süreciyle ülkemize katıldığını bilinir. Dolayısıyla ben de bu belge dolayısıyla açıkçası ÅŸaşırdım. Yapılan anlaÅŸmaların bulunup bu belgenin teyit edilmesi gerekir."



"Olmayacak bir ÅŸey deÄŸil"



- Prof. Dr. Mete Tunçay (Bilgi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi)



"Benim böyle bir belge ve ödemeden bir haberim yok. Bu olmayacak bir ÅŸey deÄŸil. Türkiye ile Fransa arasında baÅŸka iliÅŸkiler var. Düyun-u Umumiye borçlarının taksitleri var. Ancak belgedeki ifadeye göre ifade gayet açık."



TARÄ°HÇÄ°LERÄ°N Ä°LK KEZ HABERÄ° OLUYOR



ArÅŸivlerden çıkan belgeyi yorumlayan Türkiye'nin önde gelen tarihçileri, bugüne kadar Fransızlarla böyle bir anlaÅŸma yapıldığına dair bir bilgi olmadığına dikkat çekti. Marmara Üniversitesi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin, "Hatay'ın Misak ı Milli sınırları içerisinde gösterilmiÅŸ önem verilmiÅŸ bir yerdir. Fransızlarla yaptığımız anlaÅŸmalar sonucunda Hatay'da ki Türk varlığını Fransızlara kabul ettirmiÅŸizdir.Bu süreci iyi gözlemlemek lazım.Atatürk 1936 yılında Adana'ya hasta haldeyken giderek gerekirse Hatay için savaşılabileceÄŸini söylemiÅŸtir. Hatay konusu Fransızlarla iliÅŸkilerimizde öncelikli problem olarak gündemde tutulmuÅŸtur. Diplomatik açıdan ne gerekiyorsa o yapılmıştır.Bu verilen parayı bu açıdan deÄŸerlendirmek lazımdır.Bu parada Fransızların Hatay'da yapmış oldukları yatırımlarla ilgili ilerde iddia edebileceÄŸi olası haklarından vazgeçmesi anlamına gelmektedir" dedi.



HABERÄ°MÄ°Z YOK



Marmara Üniversitesi öÄŸretim üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu ise, anlaÅŸmadan haberinin olmadığını belirterek, "Hatay için Türkiye savaşı göze almıştır. Paranın hangi sebeplerden ötürü verildiÄŸini bilmek lazım" yorumunda bulundu. Eski Türk Tarih Kurumu BaÅŸkanı veMHPMilletvekili Prof. Dr. Yusuf HalaçoÄŸlu ise böyle bir paranın ödenmesiyle ilgili bilgisinin olmadığını söyledi.

Hatay nasıl Türkiye'nin oldu?



Birinci Dünya savaşı sonrası 1921 tarihinde özel bir statü kazanan Hatay, Fransız mandası altında bırakıldı. Türkiye Cumhuriyeti ise Hatay'ı MÄ°sak-ı Milli sınırlarında olan Hatay'ı anavatan topraklarına dahil edebilmek için Fransa ile bir çok defa savaÅŸma noktasına geldi. 1930'lu yıllarda önce dünyada ekonomik krizin çıkması, Hitler'in Avrupa'da yayılmacı bir politika izlemesi Fransa'nın Türkiye karşısında elini zayıflattı.



Fransa'nın bu durumunu iyi görenAtatürkve dönemin hükümeti, Hatay konusunu 1930'lu yılların ikinci yarısında daha sık dile getirir oldu. Fransa 1936 tarihinde Suriye'ye bağımsızlık vererek Hatay'ı da Suriye topraklarına katmak istedi. Bu durumu Türkiye kabul etmedi. Milletler Cemiyeti'ne havale olan konu burada karara baÄŸlandı. Buna göre, Hatay iç iÅŸlerinde bağımsız dış iÅŸlerinde Suriye'ye bağımlı kalacak fakat resmi dili Türkçe olacaktı. Bu karar Suriye tarafını da Türk tarafını da memnun etmedi. 1938 yılında bağımsız Hatay Devleti kuruldu. 23 Haziran 1939 yılında da Türkiye ve Fransa arasında yapılan anlaÅŸma sonucunda Hatay'ın Türkiye'ye katılma talebini Fransa kabul etti. Hatay meclisi 1939 yılındaki son toplantısında anavatana katılmayı oy çokluÄŸuyla karar verdi.





Etiketler: hatay
Bu haber toplam 2713 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler