Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Atatürk 'Vurun' Dedi, Vurduk!

Atatürk 'Vurun' Dedi, Vurduk!
Hüsamettin Cindoruk'tan olay yaratacak açıklamalar...
29.11.2011 / 09:48


 



Hüsamettin Cindoruk, Celal Bayar'ın Dersim'i kendisine, "Polis, jandarma Tunceli'ye giremiyordu, vergi alamıyordu. Çok uyardık. Sonunda Atatürk 'vurun' dedi" sözleriyle anlattığını açıkladı. Cindoruk, Dersim'den CHP kadar DP'nin de sorumlu olduÄŸunu söyledi. 


 


Radikal gazetesinde Ezgi BaÅŸaran imzasıyla yayımlanan haber ÅŸöyle:


Hüsamettin Cindoruk uzun yıllar Celal Bayar’ın avukatlığını yapmıştı. Dersim katliamı sırasında baÅŸbakan olan Bayar’la Cindoruk’un bu konu hakkında neler konuÅŸtuÄŸunu, Bayar’ın Dersim’le ilgili fikrini öÄŸrenmek için kapısını çaldım.


 


1936’da Celal Bayar’ın Dersim’le ilgili hazırladığı rapor en az Ä°nönü’nünkü kadar sert. Bayar, Dersim katliamıyla ilgili ne düÅŸünüyordu?


Ben Bayar’ın son 25 yılında avukatlığı yaptığımdan bu konuda da konuÅŸmuÅŸtuk. Rahmetli Bayar’ın Dersim’le ilgili bana söylediÄŸi ÅŸudur: “Cumhuriyet Milli Misak sınırları içerisinde tamamen egemen olmuÅŸtu. Hakkâri dahil, Trakya dahil bütün ülkede Cumhuriyet egemendi, bir tek Tunceli dışında. Tunceli’deki mütegallibe Tunceli’yi Cumhuriyet’in dışında tutuyordu. Polis, jandarma oraya giremiyor, vergi alamıyordu. CoÄŸrafyası böyle bir direnmeye çok müsaitti. Bunu aÅŸmak için çok uyarı yaptık, kanunlar çıkardık ama olmadı. Atatürk sonunda bize vurun dedi, vurduk. Tenkir ve tedip ederek Cumhuriyet topraklarına Tunceli’yi kattık.” Aynen böyle anlatmıştı.


 


Atatürk’ün bilgisi yoktu diye bir kesim hâlâ diretiyor?


Atatürk’ün bilgisi yoktu, o sırada hastaydı diyenler doÄŸru söylemiyor. BaÅŸka bir karine daha Sabiha Gökçen’dir. Kendisi askeri pilot da deÄŸildi. Sizce Atatürk’ün manevi kızı olarak onun bilgisi dışında böyle bir harekâta katılması mümkün mü? O nedenle iÅŸi Ä°nönü’ye veya Bayar’a yıkmak son derece yanlış. Atatürk’ün ölmeden evvel Tunceli’yi Cumhuriyet topraklarına katma iradesi var iÅŸin içinde.


 


Ne Ä°nönü ne Celal Bayar bu acımasız yönteme karşı çıkmış ama deÄŸil mi?


O zaman karşı çıkmak yok. Ä°hsan Sabri ÇaÄŸlayangil, ki Bayar’ın yakınıydı, devlet bürokrasisi olarak talimat aldıklarını açıkça anılarında söylemiÅŸti. Dersim’e yapılanlar baÅŸtan aÅŸağı haksızlıktır. Ve Seyit Rıza’nın dediÄŸi gibi zulümdür. Cumhuriyet’in zorbalığıdır. Evet, belki CHP egemen partiydi ama o sırada sadece Ä°nönü ve Bayar mı var? Menderes, Köprülü milletvekili. Demokrat Partili bir sürü vekil var. EÄŸer orada bir siyasi mesuliyet varsa, herkesindir. Sadece CHP’nin deÄŸil, Demokrat Parti’nin de.


 


Bayar, Dersim’le ilgili bir özeleÅŸtiri yapmış mıydı size?



Yapmaz. Onlar nasıl insanlardı biliyor musun… Milli mücadeleci adamlar! Zor bir kavga içindeler. Ölüm fermanıyla geziyorlar ve bir koca Osmanlı’yla hesaplaÅŸarak devlet ortaya çıkarıyorlar. Ä°ÅŸte o devlete karşı aşırı sahiplik duygusu geliÅŸiyor onlarda. Devletin mülkiyeti bizde gibi hissediyorlar. O zamanlar kolay eriÅŸilebilen insan hakları sözleÅŸmeleri de yok, bir tek kuralları esnek olan Milletler Cemiyeti var. Ne Atatürk’ün ne de diÄŸerlerinin o dönemde öncelikleri hak ve hukuk deÄŸil. Bir devlet kurmanın kirli yanları varsa, onlar bunu kir diye görmüyordU







Etiketler: DERSÄ°M
Bu haber toplam 2322 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler