Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Yeşil kartlılara kötü haber

Yeşil kartlılara kötü haber
Açıklama ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan geldi.
05.01.2012 / 10:19


 



1 Ocak’ta yürürlüÄŸe giren yeni uygulamayla alacağı tıbbi malzemeleri önce cebinden ödeyen yeÅŸil kartlılar, bunun bedelini daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) tahsil ediyor.



SaÄŸlık giderlerini karşılayamadığı için yeÅŸil kaartlılar, 1 Ocak’ta yürürlüÄŸe giren yeni uygulamayla alacağı tıbbi malzemeleri önce cebinden ödemeye baÅŸlarken, bunun bedelini daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) tahsil etmeye çalışıyor.



Yeni yasal düzenlemeyle SGK’ya devredilen yaklaşık 9 milyon 320 bin yeÅŸil kartlıya SGK Genel SaÄŸlık Sigortası Genel MüdürlüÄŸü’nden kötü haber geldi.



Müdürlük, yeÅŸil kart sahiplerinin tıbbi malzemelerinin faturalandırılması ile ilgili 1 Ocak’ta yaptığı duyuruda teminin nasıl olacağı ve sevk zinciri konusundaki yeni uygulamayı açıkladı.



SaÄŸlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ä°zmir Åžubesi Denetleme Kurulu üyesi Ergün Demir, yeÅŸil kartlıların ortez, protez, tıbbi sarf malzemeleri ve görmeye yardımcı tıbbi malzemeler için önceden cepten ödeme yapacağını bildirdi.



Demir, ödemesini yapan yeÅŸil kartlının aldığı faturayı SGK’ya ibraz edeceÄŸini anlatarak "TebliÄŸden önce bu malzemelerin bedelleri, saymanlıklar tarafından genel bütçeden karşılanarak saÄŸlık sunucularına ödenmekteydi. YeÅŸil kart hak sahipleri tarafından bu malzemeler için herhangi bir katılım payı ve fark ücreti ödenmezdi" diye konuÅŸtu.



"EN HAFÄ°F DEYÄ°MLE; KÖTÜ NÄ°YETLÄ°LÄ°K"



Demir, bu uygulama tebliÄŸi üzerine yeÅŸil kartlıların, hiç katkı-katılım payı ödemeden doÄŸrudan genel bütçeden karşılanan ayakta tedavilerde yazılan tıbbi malzemelerinin bedelini önce cebinden ödeyeceÄŸini hatırlattı. Demir ÅŸöyle dedi:"Cepten ödenen bu paranın daha sonra SGK’dan alınmaya çalışılacak. Ek olarak SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi'nde belirtilen fiyat farkı ve katılım payınıysa geri alması söz konusu bile olmayacak. Tıbbi malzeme bedelini SGK’dan alabilmek için de reçete, rapor, fatura ve sevk belgelerini de eksiksiz olarak tamamlaması ve il sosyal güvenlik müdürlüklerine provizyon yaptırması gerekecek. Oysa 3 bin 816 sayılı yasayla yeÅŸil kart verilerek ödeme gücü olmadığı saptanan yurttaÅŸların tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanması amaçlanmıştı. Tedavi giderlerini karşılaması mümkün olmadığı için hak sahipliÄŸi verilen yeÅŸil kartlı tıbbi malzemeleri almak için peÅŸin ödeme gücü olabileceÄŸini var saymak en hafif deyimle kötü niyetliliktir. Vatandaşın bu malzemeye ulaÅŸması artık hayaldir."Demir ayrıca, yeÅŸil kartlılara diÄŸer genel saÄŸlık sigortalılardan farklı olarak sevk uygulamasının da getirildiÄŸini ekledi.






Etiketler: YEŞİLKART
Bu haber toplam 2138 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler