Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Okula başlama yaşı açıklandı

Okula başlama yaşı açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 düzenlemesinin uygulamasıyla ilgili bir genelge yayınladı. Buna göre 30 Eylül 2012 itibarıyla 66 ayını tamamlayan çocukların ilkokula kaydı yapılacak.
09.05.2012 / 19:27


4+4+4 eÄŸitim sisteminin ayrıntılarıyla açıklandığı genelge Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından yayınlandı.



Milli EÄŸitim Bakanı Ömer Dinçer imzasıyla yayınlanan genelgede, 6287 sayılı Ä°lköÄŸretim ve EÄŸitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun ile zorunlu eÄŸitim süresinin 8 yıldan 12 yıla çıkarıldığı ve bazı yeni uygulamaların gündeme geldiÄŸi belirtildi. Yeni uygulamaların daha etkili ve verimli bir ÅŸekilde yürütülmesini saÄŸlamak amacıyla söz konusu kanunla getirilen düzenlemelerle ilgili olarak yapılacak uygulamaların açıklandığı genelgede, zorunlu eÄŸitimin 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl da lise eÄŸitimini kapsadığını kaydedildi. ÖÄŸrencilerin öÄŸrenim gördüÄŸü birinci 4 yılın (1, 2, 3, 4. sınıflar) ilkokul, ikinci 4 yılın (5, 6, 7, 8. sınıflar) ortaokul ve üçüncü 4 yılın (9, 10, 11, 12. sınıflar) ise lise ÅŸeklinde isimlendirileceÄŸini kaydedilen genelgede ilkokullar ile ortaokullara ilköÄŸretim veya ilköÄŸretim kurumları, liselere ise ortaöÄŸretim veya ortaöÄŸretim kurumları denilmeye devam edileceÄŸi ifade edildi. Veliler, okul yönetimleri ve mülki amirlerin ilköÄŸretim öÄŸrencilerinde olduÄŸu gibi ortaöÄŸretim öÄŸrencilerinin de okula devamını saÄŸlamakla yükümlü olacağı bildirildi.



Ä°MAM HATÄ°P OKULLARINA DEVAM ETMEK Ä°STEYEN 5. SINIF ÖÄžRENCÄ°LERÄ° BU OKULLARA KAYIT YAPTIRABÄ°LECEK



Genelgeye göre 2012-2013 eÄŸitim ve öÄŸretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt iÅŸlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacak. 60-66 ay arasındaki çocukların ise velisinin yazılı isteÄŸi ile geliÅŸim yönünden hazır olduÄŸu anlaşılanların ilkokula devamları saÄŸlanacak. DiÄŸer öÄŸrenciler okul öncesi eÄŸitime yönlendirilecek. Ayrıca okul öncesi eÄŸitimde 48-60 ay arası çocuklar için 2013 yılı sonuna kadar belirlenmiÅŸ olan yüzde 100 okullaÅŸma hedefi devam edecek.



Okul öncesi eÄŸitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise ana sınıflarında eÄŸitim almaları saÄŸlanacak.



2011-2012 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında ilköÄŸretim 4. sınıfta okuyan ve bir üst sınıfa geçen öÄŸrencilerin 2012-2013 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında ortaokul 5. sınıfa kayıtları e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Ancak 2012-2013 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında eÄŸitim öÄŸretime baÅŸlamış olan imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öÄŸrencilerinin kayıtları bu okullara yapılacak.



SEVÄ°YE BELÄ°RLEME SINAVI 8. SINIFTA



Ä°lköÄŸretimi tamamlayan öÄŸrencilere diploma verilmeyecek. 12 yıllık zorunlu eÄŸitim sonunda ortaöÄŸretim diploması verilecek. 2011-2012 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında 8. sınıfta okuyan öÄŸrencilerden Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre öÄŸrenci alan ortaöÄŸretim kurumlarından herhangi birine yerleÅŸemeyen öÄŸrenciler ile bu sınava katılmayan öÄŸrencilerin tamamının tercihleri doÄŸrultusunda ortaöÄŸretim kurumlarına kayıt yapmaları saÄŸlanacak. Yatılı ilköÄŸretim bölge okullarının (YÄ°BO) yatılı kısımlarında sadece ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sınıf) öÄŸrencileri yatılı olarak kalacak. Ä°lkokul öÄŸrencilerinin ise köy okullarında veya taşımalı olarak diÄŸer ilkokullar ile yatılı YÄ°BO'larda gündüzlü olarak öÄŸrenimlerine devam etmeleri için gerekli tedbirler alınacak.Genelgede, 2012-2013 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında özellikle ilkokul birinci sınıfa kaydolacak öÄŸrenci sayılarının da dikkate alınarak okullarla ilgili gerekli planlamaların acilen yapılması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için ÅŸu tedbirlerin alınması gerektiÄŸi kaydedildi:



"Fiziki ÅŸartların uygun olduÄŸu durumlarda ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olarak düzenlenmesine öncelik verilecek. Okulların fiziki ortamları, öÄŸrencilerin geliÅŸim özellikleri dikkate alınarak düzenlenecek. Aynı bina içerisinde ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin birlikte bulunması durumunda, okul giriÅŸ çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öÄŸrencilerin yaÅŸ seviyeleri dikkate alınarak imkanlar dahilinde düzenlenmesi saÄŸlanacak. Ä°mam hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verilecek, bunun mümkün olmadığı durumlarda imam hatip liseleri ile birlikte kurulabilecek. Ancak bu durumda imam hatip ortaokulu öÄŸrencileri ile imam hatip lisesi öÄŸrencilerinin okul giriÅŸ-çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öÄŸrencilerin yaÅŸ seviyeleri dikkate alınarak imkanlar dahilinde düzenlenmesi saÄŸlanacak. Åžartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öÄŸretim uygulaması yapılabilecek. Ä°kili öÄŸretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar ise öÄŸlenci olarak eÄŸitim öÄŸretim faaliyetlerini yürütecek. ÇeÅŸitli sebeplerle kapalı bulunan okulların ihtiyaç halinde yeniden kullanıma açılması için gerekli tedbirler alınacak. Ortaokulların ilkokul veya liselerle birlikte aynı binada kurulması halinde okulun bir müdürü bulunacak. Bunun için binada daha önce görev yapan okul müdürü yeni uygulamaya göre iÅŸ ve iÅŸlemleri yürütecek. ÖrneÄŸin ilkokul ve ortaokulun aynı binada bulunması durumunda mevcut okul müdürü ilkokul ve ortaokulun yönetiminden sorumlu olacak. Ortaokulun lise ile birlikte kurulması durumunda ise lise müdürü ortaokulun iÅŸ ve iÅŸlemlerini de yürütecek."



EÄŸitimi 12 yıla çıkaran kanunla ilkokul 4 yıllık eÄŸitim öÄŸretim veren kurum olarak tanımlandığından, birleÅŸtirilmiÅŸ sınıf uygulamaları 1, 2, 3 ve 4. sınıfları kapsayacak ÅŸekilde uygulanacak. MEB Taşımalı Ä°lköÄŸretim YönetmeliÄŸi kapsamında taşınan ilköÄŸretim çağı öÄŸrencileri için söz konusu yönetmeliÄŸin ilgili maddelerindeki belirtilen ''1-3. sınıf öÄŸrenci sayısının 10'un altında olması'' ifadesi, ''1-4. sınıf öÄŸrenci sayısının 10'un altında olması'', ''4-8. sınıflar'' ifadesi ise ''ortaokul 5-8. sınıflar'' ÅŸeklinde dikkate alınarak uygulanacak. Taşıma merkezi olan okullarda birleÅŸtirilmiÅŸ sınıf uygulaması yapılmayacak ve yapılan taşıma planlamaları bu doÄŸrultuda yeniden düzenlenerek, ihalelerin zamanında bitirilmesi saÄŸlanacak.



Kanun gereÄŸi 2012-2013 eÄŸitim ve öÄŸretim yılından itibaren zorunlu eÄŸitim kapsamındaki ortaöÄŸretim (lise) öÄŸrencilerinin taşınmasına yönelik planlamaların, taşımalı ilköÄŸretim uygulaması ile uygulama birliÄŸi saÄŸlanması bakımından, ilköÄŸretim ile eÅŸ zamanlı olarak tamamlanması saÄŸlanacak.







Etiketler: 4+4+4
Bu haber toplam 2139 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler