Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Türkiye gürcistan sınırı’ndan 1 yılda 5 milyon 600 bin kişi giriş çıkış yaptı

Türkiye gürcistan sınırı’ndan 1 yılda 5 milyon 600 bin kişi giriş çıkış yaptı
Artvin valisi necmettin kalkan: “2012 yılı içerisinde sarp sınır kapısı’ndan toplam giriş-çıkış yapan kişi sayısı 5 milyon 600 bini geçmiş durumdadır; bu sayı bir rekordur” “bir yıl içerisinde sarp kara hudut kapısı’ndan kaçak yollarla ülkemize sokulmak istenen sigara miktarı 1 milyon 300 bin paket civarındadır”
10.01.2013 / 13:51


Artvin Valisi Necmettin Kalkan, 10 Aralık 2011 tarihinde Gürcistan’a pasaportsuz geçişlerin başladığını hatırlatarak “Her geçen gün itibarıyla kimlikle ve araç geçişlerinde önemli artışlar var. 2012 yılı içerisinde toplam giriş-çıkış yapan kişi sayısı 5 milyon 600 bini geçmiş durumdadır. Bu sayı bir rekordur” dedi.

2012 yılıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalkan, Türkiye’nin kara hudut kapılarına bakıldığında bütün kara hudut kapıları içerisinde Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapısı olan Sarp Sınır Kapısı’nın birinci konumda olduğunu söyledi. Kalkan “Her geçen gün itibarıyla kimlikle ve araç geçişlerinde önemli artışlar var. 2012 yılı içerisinde toplam giriş-çıkış yapan kişi sayısı 5 milyon 600 bini geçmiş durumdadır. Bu sayı bir rekordur. Bunun içerisine Edirne Kara Hudut Kapısı’da dahil. Araç giriş-çıkışı ise bir milyonu geçti. Geçişlerin sağlandığı kapımızda bütün bu işlemler 36 dönümlük bir arazi üzerinde yürütülüyor. 1980’li yıllarda başlayan girişler alan aynı ama her geçen gün yolcu ve araç sayısı giderek artış var. Geçen yıl yolcularla araçları birbirinden ayırmak için yaya koridoru yaparak hizmete sunduk. Yaya koridoru kısmı bir rahatlama sağladı. Ama yolcu ve araç girişi bu tempoda artmaya devam ederse önümüzdeki günlerde bu sorunların tekrar önümüze geleceğini değerlendiriyoruz. Bu amaçla Sarp Kara Hudut Kapısı’nı genişletmenin arayışı içerisindeyiz. Hemen kapının yanındaki askeri alanın kaldırılıp gümrük sahasına dahil edilmesi ve gerekirse denizden dolgu yapılması gibi çalışmaların hazırlıklarını yürütüyoruz” diye konuştu.

Bunun yanı sıra Muratlı Kapısı’nı hizmete almayı hedeflediklerini de belirten Kalkan “Bu kapıyı yaptığımızda Gürcü tarafı da TIR trafiğinin Sarp’tan değil Muratlı’dan çalışmasını arzu ediyor. Zaten Hopa-Cankurtaran Tüneli’nin 2013 yılı içerisinde yapımı tamamlanacak. Eğer Muratlı Hudut Kapısı açılır ve TIR trafiği buradan verilirse Sarp Kara hudut Kapısı’nda ciddi bir rahatlama olacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde hedefimiz Muratlı Kara Hudut Kapısı inşa edip faaliyete geçirmektir. Yıllık ihracat ve ithalat rakamlarına baktığımızda kapımız 750 milyon dolarlık bir hacme sahip” ifadelerini kullandı.

Gümrük kaçakçılığı ile mücadele çalışmalarına da değinen Kalkan “Emniyet ve Jandarma olarak yaptığımız bu çalışmalarda Hopa, Arhavi ve Artvin merkezde toplam 350 bin paketi aşkın kaçak sigara ele geçirildi. Özellikle Sarp Kara Hudut Kapısı’nda görevli gümrük muhafaza teşkilatının yapmış olduğu uygulamalarda 950 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Bu rakamları topladığınız zaman bir yıl içerisinde Sarp Kara Hudut Kapısı’ndan kaçak yollarla ülkemize sokulmak istenen sigara miktarı 1 milyon 300 bin paket civarındadır.






Bu haber toplam 3916 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler