Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Erdoğan'ın talimatı NATO'yu gerdi

Erdoğan'ın talimatı NATO'yu gerdi
Türkiye'nin uydu göndermek için kendi fırlatma tesisini kurma planı NATO'daki bazı müttefik ülkeleri gerdi.
01.08.2013 / 12:31


Batılı ülkeler Türkiye'nin uzun menzilli füze üretme planları olmasından endiÅŸe duyuyor.



Türkiye'nin uzaya gönderilecek uydular için kendi fırlatma tesisini kurma planı NATO üyesi bazı batılı ülkeleri rahatsız etti. 



Türkiye'nin bu giriÅŸiminin yakın vadede uzun menzilli füzeler geliÅŸtirme giriÅŸimine dönüÅŸebileceÄŸi ihtimalinin Avrupalı bazı müttefik ülkeleri rahatsız ettiÄŸi belirtiliyor. 


 


DIÅžA BAÄžIMLILIK BÄ°TECEK


Defense News'in Ankara'da görev yapan bir büyükelçiye dayandırarak verdiÄŸi habere göre Haziran ayında Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı'nın Roketsan ile imzaladığı fırlatma tesisi anlaÅŸması NATO üyesi bazı ülkelerde ciddi rahatsızlığa sebep oldu. Türkiye bugüne kadar uyduları hep yabancı ülkelerin tesislerinden fırlatıyordu. Ancak Ankara bundan sonra bu bağımlılığı sona erdirmek için ErdoÄŸan'ın talimatıyla bazı adımlar atmaya karar vermiÅŸti. 


 


NATO'DAKÄ° BAZI MÜTTEFÄ°KLER ENDÄ°ÅžELÄ°


Roketsan ile imzalanan ve 100 milyon dolara mal olması beklenen fırlatma tesisiyle 500 ile 700 kilometrelik mesafelere uydu gönderilebilecek. Ancak NATO üyesi bazı ülkeler Türkiye'nin bu fırlatma tesisini yakın vadede uzun menzilli füzeler için de kullanabileceÄŸi ihtimalinin endiÅŸeye sebep olduÄŸunu belirtiyor. Savunma Sanayi ile ilgili haberler veren Defense News sitesinde yer alan makalede Ankara'da görev yapan bir büyükelçinin ÅŸu sözleri aktarıldı: "Türkiye'nin NATO'daki bazı müttefikleri, Ankara'nın bu fırlatma tesisini 2500 kilometre menzilli füzeler için de kullanabileceÄŸi konusunda ÅŸüpheleri var..."


 


TÜRKÄ°YE'NÄ°N FIRLATMA TESÄ°SÄ°NDEN FAZLASINA Ä°HTÄ°YACI VAR


Ayrıca Ankara'da görev yapan Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü'nden bir savunma ateÅŸesi ise endiÅŸelerin haklı olduÄŸunu ancak Türkiye'nin uzun menzilli füzeler konusunda gerekli ekipmanları üretmede zorluklar yaÅŸayacağı dolayısıyla sadece fırlatma tesisine sahip olmanın uzun menzilli füzeler üretmeye yetmeyeceÄŸini söyledi. Savunma ateÅŸesi ÅŸu ifadeleri kullandı:


 "Ankara'nın bu tesisleri uzun menzilli füzeler için kullanıp kullanmayacağını ÅŸüphe ile takip etmekteyiz. Bizce Türkiye uzun menzilli füzeler üretmek isterse bir fırlatma tesisinden daha büyük problemlerle karşı karşıya kalabilir. Sözgelimi uzun menzilli füze üretmek için gereken ekipmanın üretilmesi veya elde edilmesine büyük sıkıntılar yaÅŸayacaktır. Dolayısıyla sadece fırlatma tesisine sahip olunmasının bir anlamı yok.."


 


TÜRKÄ°YE 2500 KM MENZÄ°LLÄ° FÜZE ÜRETMEK Ä°STÄ°YOR


Haberde ayrıca 2011 yılında Türkiye'nin 2500 kilometre menzilli füzeler üretme niyetini açıkladığı da hatırlatıldı. Ankara hükümetinden bir bakanın 800 kilometre menzilli füze üretme kapasitesine sahip olduÄŸunu açıklaması da haberde endiÅŸelere dayanak olarak gösteriliyor. 


 


UZAY HARCAMALARINA 2 MÄ°LYAR DOLAR


Haberde Türkiye'nin 2020'ye kadar 16 adet askeri ve sivil uyduyu uzaya gönderme planı olduÄŸu belirtildi. Bir uzay endüstrisi uzmanının Türkiye'nin gelecek 5 yılda uydu anlaÅŸmalarına 2 milyar dolar harcayacağı tespiti de aktarıldı. 


 


Roketsan'ın uydu fırlatma tesisi için de toplamda 100 milyon dolar bütçe ayırdığı ifade edildi. 


 


Rotahaber





Bu haber toplam 2215 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler