Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

AA ve TRT Muhabirine Gözaltı!

AA ve TRT Muhabirine Gözaltı!
Mısır'da güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan TRT Muhabiri Metin Turan ile Anadolu Ajansı Muhabiri Hibe Zekeriya'nın, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in kaldığı Tora cezaevine nakledildiği bildirildi.
18.08.2013 / 12:12


Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de darbe karşıtı gösterileri haber yapmak üzere Ramses Meydanı'na giden ve bölgedeki El Fetih Camisi'nde mahsur kalan Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT Kahire Muhabiri Metin Turan, güvenlik güçleri tafından gözaltına alınarak Tora Cezaevi'ne götürüldü. 



Zekeriya, polis aracından AA OrtadoÄŸu ve Afrika Bölge DirektörlüÄŸü Kahire merkez ofisini aramayı baÅŸararak, güvenlik güçlerinin bir grup gazeteciyi polis aracına alarak Tora Cezaevi'ne götürdüÄŸünü aktardı. Güvenlik güçlerinin, kendilerini polis aracına "Baltacı" denilen suç gruplarından korumak amacıyla aldıklarını ifade ettiÄŸini aktaran Zekeriya, Tora Cezaevi'ne ulaÅŸtıklarını fark ettiklerinde ÅŸaÅŸkınlığa uÄŸradıklarını belirtti.



TRT Muhabiri Metin Turan'ın da kendileri ile birlikte olduÄŸunu kaydeden Zekeriya, telefon baÄŸlantısı kesilmeden önce "Åžu anda Tora Cezaevi'ne giriyoruz" diye konuÅŸtu. 



Mısır Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan konuya iliÅŸkin açıklama yapılmadı.



Türkiye'nin Kahire BüyükelçiliÄŸi, her iki muhabirin durumu hakkında bilgi almak üzere Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı ile temasa geçmiÅŸti. 



Zekeriya ve Turan, dün "Öfke Cuması" adı verilen gösterileri takip etmek için Kahire'deki Ramses Meydanı'na gitmiÅŸ ve El Fetih Camisi'ne sığınan yüzlerce gösterici ile birlikte orada mahsur kalmıştı. 



Zekeriya ve Turan ile polisin camiye yaptığı operasyon öncesi iletiÅŸim kesilmiÅŸti. Mısır güvenlik güçleri, bugün öÄŸleden sonra camiye operasyon düzenlemiÅŸ ve aralarında gazetecilerin de bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸiyi gözaltına almıştı. 



AA muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın Kahire'de gözaltına alındığı ve Tora Cezaevi’ne nakledildikleri bildirildi.



El-Fetih Camisi zorla başaltıldı



Kahire'deki Ramses Meydanı'nda dün emniyet güçlerinin müdahalesinden kaçanların sığındığı El Fetih Camisi'nde kalan 300 kadar gösterici, güvenlik güçleri tarafından zorla çıkarıldı. Böylece, El Fetih Camisi tamamen boÅŸaltılmış oldu.



Camiden tahliye edilen kiÅŸilerden bazılarının gözaltına alındığı, ordu ve polise ait zırhlı araçlarla haklarında soruÅŸturma yapılmak üzere emniyet merkezlerine götürüldüÄŸü belirtildi.



Bu arada, güvenlik güçleri ve Ezher heyeti arasında varılan anlaÅŸmaya göre, tahliye edilen göstericilerin, kimlik tespiti yapılmak üzere emniyet merkezlerine götürüleceÄŸi ve isimleri arananlar listesinde bulunmayanların serbest bırakılarak, Ezher heyetine teslim edileceÄŸi kaydedildi.



Medya-İş'ten kınama



Medya Ä°ÅŸçileri Sendikası (Medya-Ä°ÅŸ) Genel BaÅŸkanı Gürsel Eser, Mısır'da sığındıkları El Fetih Camisi'nde gözaltına alınarak Tora Cezaevi'ne götürülen AA muhabiri Hibe Zekeriyya ve TRT muhabiri Metin Turan'a yönelik bu eylemi ÅŸiddetle kınadıklarını bildirdi. 



Eser, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da darbeci yönetimin, demokrasi talebiyle barışçıl eylemlerde bulunan sivillere yönelik saldırıları gibi gazetecilere yönelik saldırılarının da bitmediÄŸini belirtti. 



Gürsel Eser, geçen pazartesi günü güvenlik güçlerinin halka ateÅŸ açmasının ardından yaÅŸanan vahÅŸete bugün bir yenisinin daha eklendiÄŸini aktararak, ÅŸunları kaydetti:



"Mısır'da görevlerini yaptıkları sırada yaÅŸanan katliamda, canlarını kurtarmak için El Fetih Camisi'ne sığınan AA muhabiri Hibe Zekeriyya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın önce gözaltına alınıp, ardından cezaevine konulmasını ÅŸiddetle kınıyor ve arkadaÅŸlarımızın derhal serbest bırakılmaları için yetkililere sesleniyoruz. Mısır'da darbecilerin sivil halka yönelik gerçekleÅŸtirdikleri vahÅŸet ve bunun yarattığı dram, maalesef uluslararası medya tarafından ısrarla görmezden gelinirken Mısır medyasının ise darbecilere desteÄŸi ne yazık ki sürüyor. Mısır'da gazetecilerin öldürülmesi ve çok sayıda gazetecinin yaralanması hepimizi derinden üzmüÅŸtür. Bugün Mısır'da kamuoyunu aydınlatmak ve orada yaÅŸanan vahÅŸeti tüm dünyaya duyurmak için çalışırken sığındıkları El Fetih Camisi'nde gözaltına alınan ve daha sonra bir araca konularak Tora Cezaevi'ne götürülen AA muhabiri Hibe Zekeriyya ve TRT muhabiri Metin Turan'a yönelik bu eylemi ÅŸiddetle kınarken Mısır halkına yaÅŸatılan bu zulmü lanetliyoruz."



TRT'den ortak giriÅŸim çaÄŸrısı




TRT'den yapılan açıklamada, Kahire'nin Ramses Meydanı'ndaki El Fetih Camisi'nde, haber almak için bulunan TRT Kahire muhabiri Metin Turan'ın da yer aldığı yaklaşık 500 kiÅŸilik grubun camiye sığınması üzerine, Mısır güvenlik güçlerinin bu alanı 18 saat kuÅŸatma altında tuttuÄŸu bildirildi. 



El Fetih Camisi'ne gaz bombaları ile müdahale edildikten sonra kuÅŸatmanın kaldırılmış olmasına raÄŸmen TRT muhabirinden henüz haber alınamadığına dikkati çekilen açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi: 



"Bu durum ülkemizde büyük endiÅŸeyle karşılanmaktadır. GeçtiÄŸimiz dönemde Türkiye'deki geliÅŸmeler hakkında kapsamlı haber yapan uluslararası medyanın, demokratik deÄŸerlerin tarihi boyutta ağır darbeler aldığı Mısır'daki geliÅŸmeleri duyurmada yetersiz kaldığını ve bireyin doÄŸuÅŸtan kazandığı 'yaÅŸama hakkı'nı çiÄŸneyen mevcut duruma iliÅŸkin yeterince haber yapmamış olduÄŸunu üzülerek izlemekteyiz. Demokratik ilkeleri kılavuz edindiÄŸini belirten çeÅŸitli uluslararası platformların, mesleki etiÄŸin temel gereÄŸi olan 'ÅŸeffaflık' ve 'tarafsızlık' ilkelerine uymaları beklenmektedir. OlaÄŸanüstü hallerin hızlı, eksiksiz ve kamu sorumluluÄŸu gözetilerek aktarılabildiÄŸi küresel çaÄŸda, uluslararası medyanın meslektaÅŸlarının durumuna karşı duyarsız kalmış olduÄŸunu üzülerek görüyoruz. Bölgede sivil halkın yanı sıra gazetecilerin öldürüldüÄŸünü göz önüne alarak TRT Kahire muhabirinin durumu hakkında bilgi alınabilmesi için uluslararası medyaya ortak giriÅŸim baÅŸlatılması çaÄŸrısında bulunuyoruz."



TRT'nin çaÄŸrıda bulunduÄŸu uluslararası basın kuruluÅŸları ÅŸöyle:



"EBU, AB, ARTICLE 19, GüneydoÄŸu Avrupa Medya Organizasyonu (SEEMO), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Avrupa Güvenlik Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Medya ÖzgürlüÄŸü Birimi (AGÄ°T), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı, Avrupa Gazeteciler BirliÄŸi (AEJ), COPEAM, CMCA, GüneydoÄŸu Avrupa Kamu Yayıncıları BirliÄŸi (EAPSMSEE), Bölgesel Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (RCC)."






Etiketler: aa trt ajans
Bu haber toplam 2632 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler