Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

NYT: 5 ülke 14 devlete bölünecek

NYT: 5 ülke 14 devlete bölünecek
New York Times gazetesi, Ortadoğu'da yaşanan karışıklıkla ilgili çok konuşulacak haritalı bir analize yer verdi.
25.12.2013 / 23:22


New York Times gazetesi, OrtadoÄŸu haritasının yeniden çizilebileceÄŸini ve 5 devletten 14 yeni devlet çıkabileceÄŸini iddia etti.

PARÇALANMA POTANSÄ°YELÄ° YÜKSEK 5 ÜLKE

    Dış politika analisti ve gazeteci Robin Wright'ın haritalı analizine göre, gelecekte en büyük parçalanmayı ise Suudi Arabistan yaÅŸayacak. Wright'ın analizine göre parçalanma potansiyeli taşıyan devletler Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Yemen ve Libya olarak belirtildi.

SURÄ°YE – IRAK

Alevistan, Kürdistan, Sünnistan, Åžiistan

     Suriye'nin parçalanmasıyla bu iki ülkenin olduÄŸu coÄŸrafyada en az 4 devlet ortaya çıkabilir. Akdeniz sahili boyunca Lazkiye merkezli bir Arap Alevisi devleti oluÅŸurken, Kuzey Irak'taki Kürdistan Özerk Bölgesi ile Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerinin birleÅŸiminden, Türkiye'nin Hatay dışında bütün güney sınırı boyunca uzanan Erbil merkezli yeni bir Kürdistan doÄŸacak. Irak'ın güneyinde Basra merkezli yeni bir Åžii devleti doÄŸarken, Suriye ve Irak'ın BaÄŸdat ve Åžam'ı da içeren sünni vilayetlerinde yeni bir Sünni Arap devleti doÄŸacak. Ancak özellikle Irak'taki parçalanma ihtimali gerçekleÅŸirse kolay gerçekleÅŸebilecek bir parçalanma olmayacağı öngörülüyor. Musul ve Kerkük'te Kürt-Arap, BaÄŸdat ve çevresi konusunda Åžii-Sünni savaşı yaÅŸanabilir.

SUUDÄ° ARABÄ°STAN

     Wright'ın analizine göre Suudi Arabistan'da krallık gelecek prenslere geçtikçe, Suudi öncesi dönemden kalan derin kabile ayrımlarının derinleÅŸerek bölünmeyi baÅŸlatma olasılığı gündemde. Bu senaryoya göre ülke, Hürmüz Körfezi bölgesindeki DoÄŸu Arabistan, Hicaz'da Batı Arabistan, Yemen'e yakın bölgede bir Güney Arabistan ve kuzeyde bir Kuzey Arabistan kurulacak. Ülkenin orta kesiminde ise Riyad merkezli bir Vehhabi Arabistan oluÅŸacak.

YEMEN

    Yakın zaman önce birleÅŸen Yemen, Güney Yemen'deki referendum sonrası yeniden Kuzey ve Güney Yemen diye iki ayrı ülkeye bölünebilir. Bölünme sonrası Güney Yemen tamamıyla Suudi Arabistan'a da katılabilir. Bu durumda, Hint Okyanusu'nun Arap Körfezi'ne doÄŸrudan irtibat kazanacak Suudi Arabistan'ın Ä°ran'ın Hürmüz Körfezi'ni kapatma korkusu da yok olacak.

LÄ°BYA

    Kabileler arasındaki büyük rekabet ülkeyi parçalanmaya götürebilir. Bu durumda, ülkenin doÄŸuda Bingazi merkezli Sirenakya ve batıda Trablusgarp adlı iki devlete bölünmesi ihtimali var. Hatta, güney batıdaki Fizan da ayrılarak üçüncü bir devlet daha oluÅŸturabilir.






Bu haber toplam 2344 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler