Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

IŞİD Bağdat sınırına dayandı

IŞİD Bağdat sınırına dayandı
Musul’u aldıktan sonra Irak’ta ilerleyişini sürdüren IŞİD, başkent Bağdat’a yakın kasabaların da kontrolünü ele geçirdi.
14.06.2014 / 09:51


Ä°RAN’DAN ABD’YE KADAR ULUSLARARASI TOPLUM TEPKÄ°LÄ°



IŞİD İlerlemeye devam ediyor



Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütü Irak’ta bulunan Musul ve Tikrit’in ardından bugün iki kenti daha ele geçirdi. Irak’ın kuzeyinde Musul’dan baÅŸlayarak güneye doÄŸru iÅŸgaline devam eden IŞİD, bugün de Irak’ın doÄŸusundaki Saadiye ve Celavla kentlerini iÅŸgal etti. Örgütün iki kentin bütün kontrolünü eline geçirdiÄŸi bildirildi. Güney’e doÄŸru ilerleyen IŞİD örgütünün Irak’ın baÅŸkenti BaÄŸdat’a yaklaÅŸtığı belirtildi.



Kerkük IKBY’nin kontrolünde



IŞİD militanları, Kerkük’ün merkezine yaklaÅŸtı. Irak ordusunun Kerkük’ü savunmasız bırakmasının ardından kentte kontrolü ele alan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), bölgede 30 bin peÅŸmerge bulunduruyor. Kerkük’e 10 kilometre mesafede, Musul yolu üzerinde bulunan Telelverd bölgesinde, IŞİD militanları ile karşı karşıya bulunan IKYB, dünkü havan topu saldırıları ve çatışmalarda 10 peÅŸmergenin ölmesi ve 20 peÅŸmergenin yaralanmasının ardından, personel, silah ve lojistik eksikliklerini gidermeye çalışıyor. Bölgede, gerginliÄŸe raÄŸmen gün boyu herhangi bir çatışma çıkmazken, bazı peÅŸmerge yetkilileri IŞİD tarafına geçerek temaslarda bulunuyor.



Tıkrit yeniden Irak ordusunda



Öte yandan, Irak ordusunun operasyonları üzerine IŞİD militanlarının Tıkrit kentinden çekildiÄŸini, PeÅŸmerge güçlerinin de Kerkük’teki tüm kontrolü elinde bulundurduÄŸu haberleri geldi. Skynews Arabi’nin haberine göre ise Irak ordusu Selahaddin ve Neyneva’ya düzenlediÄŸi hava operasyonlarında 45 IŞİD militanını öldürdü. Diyala Valisi Sadık el-Hüseyni, Diyala’daki kadınların da kenti korumak için gönüllü olduÄŸunu belirterek 200 kadının KalaÅŸnikof marka silahlarla güvenlik güçlerine destek vermek için örgütlendiÄŸini bildirdi. Irak ordusunun Diyala vilayetindeki operasyonlarında, IŞİD militanlarından 18 kiÅŸinin öldürüldüÄŸü bildirildi. Irak ordusu Dicle Operasyon BirliÄŸi Komutanı Korgeneral Abdulemir ez-Zeydi, yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin operasyonuyla Mikdadiye’de 6, El-Azim ve Celevla kasabaları civarında da 12 IŞİD militanının etkisiz hale getirildiÄŸini belirtti. Militanların kullandığı 5 aracın imha edildiÄŸini aktaran Zeydi, Diyala’ya baÄŸlı söz konusu kasabaların IŞİD kontrolünde olduÄŸuna dair iddiaları reddederek, “Bu bölgede gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz operasyonlarda onlarca militanı öldürdük ve bunlardan 18’inin cesetlerini bulduk” ifadelerini kullandı.



Irak’ta Maliki’nin istediÄŸi olmadı



IRAK’ta Parlamento’dan karar çıkmayınca, BaÅŸbakan Nuri Maliki’nin istediÄŸi olmadı. OlaÄŸanüstü hal isteyen hükümetin talebi bugün Parlamento’da yerine getirilemedi.   Yeterli çoÄŸunluk saÄŸlanmamasından dolayı meclisin bugünkü oturumunda böyle bir karar alınamadı. Kürdistan Ä°ttifakı ile Muttahidun ve diÄŸer bazı kitlelere oturuma katılmadı.BaÅŸbakan Nuri Maliki BaÅŸkanlığındaki kanun devleti listesi adına konuÅŸan Halit El Atıyya, silahlı güçlere desteklerinin sonsuz olduÄŸunu belirterek, olaÄŸanüstü hal için Parlamento’dan beklentilerinin bulunduÄŸunu belirtti.  Kürdistan Ä°ttifakı milletvekili Ala Talabani ise, olaÄŸanüstü hale ihtiyaç duyulmadığını belirterek, “Musul’da teröre karşı savaÅŸmayan komutanlardan hesap sorulmalı” diyerek Irak’ın bugün en çok birlik ve beraberliÄŸe ihtiyacının olduÄŸunu belirtti.



Kerkük için endiÅŸeye yer yok



KonuÅŸmasında Kerkük’e de deÄŸinen Talabani, Kerkük için endiÅŸe duyulacak bir durumun söz konusu olmadığını belirterek güvenliÄŸin polis ve peÅŸmerge güçleri tarafından saÄŸlanmakta olduÄŸunu belirtti.  El Muvatın kitlesi adına konuÅŸan Milletvekili Beyan Cabir El Zubeydi de, yaÅŸanan olaylar sırasında gereÄŸini yerine getirmeyen komnutanlardan hesap sorulmalı, dedi. El Zubeydi Ä°çiÅŸleri ve Savunma bakanlıklarına artık atamaların yapılması gerektiÄŸini belirtti. El Muvatın kitlesinden Milletvekili Muhammet El LeggaÅŸ ise, “OlaÄŸanüstü hal yerine BaÅŸbakan Nuri Maliki yetkileri dahilinde gerekli düzenleme ve giriÅŸimlerde bulunabilir” dedi.



ABD’nin ÅŸartı var



OBAMA: ASKERİ EYLEM YOK



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, IŞİD’in bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında ABD’nin Irak’a ek destek verme planlarıyla ilgili olarak, ABD askerlerini Irak’a tekrar savaÅŸa göndermeyeceklerini söyledi. Obama, gerekçesini ise ÅŸöyle açıkladı: “Iraklı liderler, Irak halkı adına ülkeyi bir araya getirmek için, zor kararlar alma ve taviz vermede isteklilik göstermeli. Iraklıların, birlikte çalışmaya hazır olduklarına yönelik bize  güvence verdiÄŸi siyasi bir planın olmadığı ortamda, ABD kendini bir askeri eylem içine sokmayacak. Ulusal güvenlik ekibimden Irak güvenlik güçlerini desteklemeye yardım edecek birçok seçenek hazırlamasını istedim ve önümüzdeki günlerde bu seçenekleri deÄŸerlendireceÄŸim. Ancak, kimse ABD’nin planlamasının bir gecede olmasını beklemesin. Bu problemi çözmek tamamen Iraklılara baÄŸlı.



Bölge için ciddi tehdit



Fransa da uluslararası güçleri Irak konusunda harekete geçmeye çağırdı. Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius “İŞİD’in ilerlemesi bölgenin istikrarı için ciddi bir tehdit” dedi.



Ä°NGÄ°LTERE’NÄ°N GÖZÜ ABD’DE



Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı William Hague ise ABD ile iletiÅŸim halinde olduklarını ve Washington’un konuya dair kararını destekleyeceklerini söyledi.



Ä°RAN DA TEYAKKUZDA



Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, Irak’taki geliÅŸmeler üzerine Irak BaÅŸbakanı Nuri El-Maliki’yi arayarak Irak halkı ve devletinin yanında olduklarını belirtti. Ruhani, “Irak’taki istikrar ve güvenliÄŸin zedelenmesine izin vermeyeceÄŸiz” dedi.



IŞİD’E KARÅžI SÄ°LAHLANIN ÇAÄžRISI



Öte yandan, Iraklı Åžiilerin en etkin dini lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani IŞİD militanlarına karşı silahlanma çaÄŸrısında bulundu. Sistani, “Eli silah tutan vatandaÅŸların Irak’ı, Irak halkını ve kutsal mekânları savunmak için gönüllü olmaya” çağırdı.



ALMANYA: Ä°LGÄ°LENMEMÄ°Z GEREK



Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “IŞİD terör saldırılarını çok aÅŸan bir potansiyele ulaÅŸtı. Bu, tüm bölgede ilgilenmemiz gereken bir güç” dedi.








Etiketler: musul iÅŸid
Bu haber toplam 2726 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler