Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Liselerde okutulan sosyoloji kitabında akıllara ziyan 'din' tarifi

Liselerde okutulan sosyoloji kitabında akıllara ziyan 'din' tarifi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından liselerde ders kitabı olarak okutulan sosyoloji kitabındaki akıllara ziyan din tarifine bilim adamları ve entelektüel kesim büyük tepki gösterdi.
27.11.2014 / 15:13


Gazeteci Yazar Rahim Er’in, Türkiye Gazetesindeki köÅŸesinde duyurduÄŸu skandal kitapta, Allah, nübüvvet ve vahiy yok sayılarak, dinin, korkularını yenmek için insanlar tarafından tasarladığı iddia ediliyor. 975-11-2523-5 ISBN numaralı kitabın 96. sayfasında din ÅŸu ÅŸekilde tarif ediliyor: “Genel olarak din, insanların anlayamadıkları, karşısında güçsüz kaldıkları doÄŸa ve toplum olaylarını, tasarladıkları doÄŸaüstü, gizemsel nitelikli güçlerle açıklamaya yönelmedir.”



2006 yılında basılan kitapta, hem dinin hem de tanrının insanın aklıyla tasarlanan varlıklar gibi gösterildiÄŸini belirten sosyolog yazar Ä°smail Öz, kitaptaki ifadelerin kabul edilemeyeceÄŸini belirterek dinin bilime, bilimin de dine tezat oluÅŸturmadığının ve ortak bir zeminde durduklarının kabul edilmesi gerektiÄŸini ifade etti. Dinin kimsenin dışlayamayacağı kadar büyük bir gerçeklik olduÄŸunun altını çizen Öz, “Ä°nançsız bir gençliÄŸin, suç üreten bir potansiyele sahip olduÄŸunu bütün dünya kabul ediyor. Batı bile aksi yöndeki düÅŸüncelerinden geriye döndü, vazgeçti ve din gibi bir gerçeÄŸi kabul eder duruma geldi. Dini dışladığınız zaman ortaya büyük problemlerin çıktığını görüyoruz” dedi.



Kitaptaki ifadelerin, Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) kurulları tarafından gözden kaçırıldığını ve bakanlık düzeyindeki görevlilerin eserleri satır satır okuma ÅŸanslarının olmadığını söyleyen Öz, “Bugünkü genel yapı ve zihniyet itibariyle baktığımızda bu durumun komisyonlarda gözden kaçtığını düÅŸünüyorum. Bugün çeÅŸitli alanlarda mücadelesini verdiÄŸimiz yapılanmalar var. Biz MEB’deki Talim ve Terbiye Kurulları’na belli dönemlerde kimlerin hâkim olduÄŸunu da çok iyi biliyoruz. Paralel yapının önceki dönemde test ve ders kitaplarına hâkim olabilmek için her yıl içerikleri nasıl deÄŸiÅŸtirdiklerini, yayınevlerini batırdıklarını ve depolardaki milyarlarca liralık kitapları nasıl çöpe atıklarını biliyorum. Bu nedenle kitapların ne kadar titizlikle incelendiÄŸinin hesabını iyi yapmamız gerekiyor” diye konuÅŸtu.



Bu bilgilerin ders kitaplarına girebilmesi için doktora seviyesinde gündeme gelmesi gerektiÄŸini söyleyen Ä°smail Öz, “Bunları tüm dünyaya kabul ettirmemiz için bilimsel alanda dünya çapında deÄŸer görebilecek kıymette doktora seviyesinde gündeme gelmesi gerekiyor. Kendi aramızda yaptığımız sohbetlerin bilimsel açıdan bir deÄŸeri yok. Bilim dünyası ÅŸekillenirken bilimsel arenada o dönüÅŸümün içerisindeki çalışmalarımız çok önemli” ifadelerini kullandı.



Söz konusu sosyoloji kitabının bir dostu tarafından kendisine iletildiÄŸini, geldiÄŸini ve inceledikten sonra hayretler içinde kaldığını belirten Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er, kitabın acilen okullardan kaldırılmasını ve bütün sosyal bilim kitaplarının da MEB tarafından yeniden incelenmesi gerektiÄŸini söyledi. Kitapta gerçek din adına meçhul ve belli olmayan bir kavramdan söz edildiÄŸini belirten Rahim Er, “Ülkemin liselerinde okutulan bir ders kitabı hakkında güzel ÅŸeyler söylemek, bunu yazan insanları methetmek ve dünyaya örnek göstermek isterdim. Kitabın Türkçesi inanılmaz derecede kötü, anlaşılması mümkün deÄŸil. Allah indinde din, Ä°slam’dır ve bu ülkede din denildiÄŸinde Ä°slamiyet anlaşılır. Ä°slamiyet, Allah’ın Peygamber ve kitaplar vasıtasıyla gönderdiÄŸi emirler bütünüdür. Bunu bir tarafa bırakarak meçhul, belli olmayan bir kavramdan söz ediliyor ve bu 18 yaşın altındaki gençlere ders kitabı olarak gösteriliyor. Ä°ktidar, ülkenin gençlerini kendi asli aidiyetlerine iadeye gayret ederken arka planda bunların olduÄŸu görülüyor” dedi.



Okullardaki diÄŸer sosyal bilim kitapları hakkında da endiÅŸelendiklerini söyleyen Rahim Er, “Bu kitabın acilen eÄŸitimden çekilmesi ve bu vesileyle bütün sosyal bilim kitaplarının da MEB tarafından incelenmesi gerekiyor. Bu Sosyoloji kitabı biz de liselerde ve ortaokulda okutulan diÄŸer sosyal ders kitapları hakkında da endiÅŸe meydana getirdi. Ayrıca inanılmaz bir batı hayranlığı var. Dünyada nerede âlim yetiÅŸmiÅŸse bunun hakkı verilmelidir fakat Ä°slam âleminde hiç ilim adamı yetiÅŸmemiÅŸ gibi istisna olarak yalnızca Ä°bn-i Haldun’u göstermek ve Ä°mam-ı Muhammed Gazali’yi tahkir edercesine yermek ve onu ilmin karşısında gibi göstermek son derece yanlıştır” ifadelerine yer verdi. 



BANU EZBER







Etiketler: dindersi
Bu haber toplam 2554 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler