Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Heyelan'da Öncelik Rize'nin

Heyelan'da Öncelik Rize'nin
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Miraç Aydın, sel ve heyelanların kış mevsiminde azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu belirterek, bunun özellikle son yıllarda yağışların kar yerine yağmur şeklinde gerçekleşmesinden kaynaklandığını söyledi.
29.11.2014 / 08:55

   Aydın, Türkiye'de depremden sonra yaÅŸamı hissedilir derecede etkileyen unsurun can ve mal kayıplarına yol açan sel ve heyelanlar olduÄŸunu anlattı.


Dünyada ve Türkiye'de son dönemlerde afetler nedeniyle can ve mal kayıplarında artış gözlemlendiÄŸine iÅŸaret eden Aydın, ÅŸöyle konuÅŸtu:


RÄ°ZE, HEYELAN OLAYI EN FAZLA OLAN ÅžEHÄ°RLER ARASINDA


"Özellikle Karadeniz, sel ve heyelan bakımından en riskli bölgeler arasında yer almaktadır. Ülkemizde 1980-2012 periyodu incelendiÄŸinde sel ve heyelan gibi doÄŸal afetlerde belirgin artış olduÄŸu görülmektedir. Heyelan bakımından Kastamonu, Trabzon, Rize ve Zonguldak'ın, en fazla heyelan olaylarının görüldüÄŸü iller arasında yer aldığı görülmektedir. Åžiddetli yağış, bitki ve toprak tarafından tutulamadığından, doÄŸrudan yüzey akışına geçmekte ve yüzeysel akışa geçen su kitlesi sele neden olmaktadır. Küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, sadece sıcaklıkların artması ve kuraklıkların yaÅŸanmasıyla deÄŸil, aynı zamanda yağışların bazı bölgelerde artış göstermesi ya da kısa sürede etkili yağışların oluÅŸmasıyla etkisini göstermektedir."


Dünyadaki doÄŸal afetler


Aydın, son yıllarda iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle 2010 yılında Rusya'da son 500 yılın en yüksek sıcaklıklarının yaÅŸandığını dile getirdi.


 Buna ilaveten 2011'de Batı Avrupa'da Fransa, Almanya ve Ä°sviçre gibi ülkelerin dahil olduÄŸu 16 ülkede ÅŸiddetli kuraklıklar yaÅŸandığını vurgulayan Aydın, ÅŸöyle devam etti:


 "DiÄŸer yandan dünyanın diÄŸer kısmında, Avustralya, Çin ve Güney Amerika'da 2011 yılında büyük sel felaketleri yaÅŸanmıştır. Avustralya'da yaÅŸanan sel felaketlerinin bilançosuysa 30 milyar dolar olmuÅŸtur. Ä°nsan faaliyetlerinin özellikle doÄŸal kaynaklara baskısı sonucu bitki örtüsündeki olumsuz deÄŸiÅŸimler sel ve heyelan afetine davetiye çıkarmaktadır. Bu olumsuz etkilere mevcut arazi eÄŸimi, yükselti ve toprak özellikleri gibi fizyografik özellikleri de deÄŸerlendirdiÄŸimizde tablo daha da olumsuz olmaktadır.


 Ülkemizde sel ve heyelanların kış mevsiminde azımsanmayacak kadar yüksek olmasının nedeni, özellikle son yıllarda yağışların kar yerine yaÄŸmur ÅŸeklinde gerçekleÅŸmesinden kaynaklanmaktadır." 


 Aydın, özellikle akarsu yataklarının akışı engelleyecek ÅŸekilde düzenlenmesi, sel ve heyelana hassas bölgelerin yerleÅŸime açılması, akarsu ve taÅŸkın kontrol sistemlerinin yetersizliÄŸi, doÄŸal bitki örtüsünün tahribi, yol yapımı gibi beÅŸeri etkinliklerin, sel ve heyelan afetinin zararlarının artmasına neden olduÄŸunu sözlerine ekledi.





Etiketler: heyelan rize
Bu haber toplam 3576 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler