Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Dokap'ta Tarıma Yatırım Bölgeyi Geliştirecek

Dokap'ta Tarıma Yatırım Bölgeyi Geliştirecek
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tarıma yapılacak yatırımın bölgeyi geliştireceğini söyledi.
05.03.2015 / 18:32


Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, DoÄŸu Karadeniz Bölgesi’nde tarıma yapılacak yatırımın bölgeyi geliÅŸtireceÄŸini söyledi. Bayraktar, "Su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliÄŸinin saÄŸlanması, kamu yatırımları ve diÄŸer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölgenin birçok sorunu çözülecek, topyekûn ve istikrarlı bir ÅŸekilde kalkınacak." dedi.



Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, GümüÅŸhane, Bayburt illerini kapsayan DoÄŸu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığı’nın 3 Haziran 2011 tarihinde, sosyal, ekonomik ve çevre konularında gözlenen olumsuzlukları gidermek amacıyla kurulduÄŸunu söyledi. DOKAP’ın bölgenin ekonomik yapısını güçlendirerek, bölge insanının ortalama gelir düzeyini yükseltmeyi ve gelir dağılımını iyileÅŸtirmeyi, bölgenin sosyal geliÅŸmesini, dayanışmasını ve iç entegrasyonu saÄŸlamayı, bölgenin doÄŸal kaynaklarını ve çevre kapasitesini koruyarak uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleÅŸtirmeyi amaçladığını bildiren Bayraktar, ÅŸunları kaydetti:



"Kalkınma stratejisi, ana ulaşım altyapısının, çok amaçlı su kaynaklarının geliÅŸtirilmesi, toprak mülkiyeti ve kullanımının iyileÅŸtirilmesi ve mahalli idarelerin güçlendirilmesi olmak üzere 4 bileÅŸenden oluÅŸuyor. DOKAP kapsamındaki iller, diÄŸer unsurlarının yanı sıra hayvancılık, balıkçılık, tarım, orman varlıklarıyla da önemli bir konumda. Su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliÄŸinin saÄŸlanması, kamu yatırımları ve diÄŸer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölge, topyekûn ve istikrarlı bir ÅŸekilde kalkınacak. 2014-2018 Eylem Planı kapsamında 10 milyar 369 milyon lira kamu yatırımı yapılacak."



Bölgede fındık ve çay üretimine alternatif olarak serbest sistem yumurta tavukçuluÄŸu, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler projelerine de önem verildiÄŸini vurgulayan Bayraktar, ÅŸu bilgileri verdi:



"Serbest sistem yumurta tavukçuluÄŸu projesinde pilot olarak seçilen Ordu ilinin Altınordu, PerÅŸembe, Fatsa ve Ulubey ilçelerinde 80, AkkuÅŸ ilçesinde 175 olmak üzere toplamda 255 üretici baÅŸvuru yaptı. Kredi, ruhsat ve kümes inÅŸaatı olarak üretime baÅŸlama aÅŸamaları devam ediyor. 30 tanesinin kümes yapım iÅŸlemi tamamlandı. 15 adedi iÅŸletmeye alındı. Bölgede arıcılıkla ilgili eÄŸitim çalışmalarına destek verildi. Bir yılda 1140 üreticiye eÄŸitim hedeflendi. Åžimdiye kadar 28 eÄŸitim düzenlenirken, 417 kiÅŸi teorik ve uygulamalı eÄŸitime katıldı. Ayrıca tıbbi ve aromatik bitkiler projesinde son aÅŸamaya gelindi."



DOKAP’ın 48 bin 256 kilometrekare yüzölçümüne sahip 8 ilden oluÅŸtuÄŸunu, bölgenin ana geçim kaynağının tarım olduÄŸunu hatırlatan Bayraktar, bölgede 1 milyon 148,3 bin hektar tarıma elveriÅŸli arazi bulunduÄŸunu bildirdi. Bu alanın yüzde 7,5’inin nadasa bırakıldığını belirten Bayraktar, ÅŸunları kaydetti:



"Bölgenin en önemli ürünleri içinde fındık ve çay öncelikli. DOKAP’ta Samsun, GümüÅŸhane ve Bayburt hariç 5 ilde (Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) tarım alanlarının yüzde 70’i fındıklıklardan ve çay bahçelerinden oluÅŸuyor. Ä°ÅŸletme büyüklüÄŸü, bitkisel ürün çeÅŸitliliÄŸi ve ürün verimliliÄŸi bakımından dezavantajlı olan bölge, fındık, çay, kivi, arıcılık, alabalık yetiÅŸtiriciliÄŸi ve avcılık açısından ÅŸanslı konumda. Samsun, GümüÅŸhane ve Bayburt hariç özellikle sahil bandında 5 dekara kadar inen iÅŸletme büyüklüÄŸü, arazilerin hisseli olması ve kadastro meselesi bulunması, fındık ve çay bahçelerinin büyük bölümünün ekonomik ömrünü tamamlayan bahçelerden oluÅŸması bölgenin önemli sorunları arasında."



Bölge genelinde toplam sulanabilir arazinin 858 bin 873 hektar olmasına karşın bu alanın sadece 256 bin 315 hektarının sulanabildiÄŸine dikkati çeken Bayraktar, "Su zengini DoÄŸu Karadeniz bölgemizde bile sulanan alanlar, sulanabilir alanların yüzde 30’unda kalıyor. Hızla sulama yatırımları bitirilmelidir. Ayrıca, yıl içinde yoÄŸun yağış alan DoÄŸu Karadeniz Bölgemizde taÅŸkın riski de önemli bir sorundur. Bölgenin sulama altyapısı modernize edilerek güçlendirilmeli, taÅŸkın ve ıslah faaliyetleri bir an önce tamamlanmalıdır. Ayrıca arazi toplulaÅŸtırma ve tarla içi geliÅŸtirme hizmetleri de hızla bitirilmelidir." dedi.






Etiketler: dokap arap arazi
Bu haber toplam 2181 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler