Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Yeşil Yol`da Gerçekler Ortaya Çıkıyor

Yeşil Yol`da Gerçekler Ortaya Çıkıyor
Yeşil Yol’a karşı olanların çoğu kaçak işletme sahipleri.
12.08.2015 / 10:33


VatandaÅŸlar “Yol buradan deÄŸil AÅŸağı Kavrun’dan geçsin” demeleri, rant peÅŸinde olduklarını gösteriyor” diyor

Sekiz ilin yaylalarını yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine baÄŸlayacak olan YeÅŸil Yol projesi, dünden bugüne ortaya çıkan bir proje deÄŸil.



DOKA tarafından üstlenen ve Samsun’dan Artvin’e kadar olan tüm yaylaları birbirine baÄŸlayacak proje olarak hayata geçirilmiÅŸ, bölgenin turizmden daha fazla gelir elde etmesi için, yaylaların sahilden deÄŸil de daÄŸlar arasında yapılacak yollarla birbirine baÄŸlanması için çalışmalar baÅŸlamıştı. Fakat özellikle geçtiÄŸimiz günlerde Rabiye Özcan’ın sembol olduÄŸu eylem ve Taksim’de düzenlenen protesto yürüyüÅŸleri ile YeÅŸil Yol tekrar gündeme geldi.



YeÅŸil Yol’a karşı çıkanların büyük bölümünün ise yaylalarda kaçak pansiyon ve market iÅŸletenler olduÄŸu ortaya çıktı. Ä°ÅŸletme sahiplerinin, ‘yol yapılırsa yeni kurulacak pansiyon ve ruhsatlı iÅŸletmeler bizim kazancımızı düÅŸürecek’ düÅŸüncesiyle eylemcilere destek verdiÄŸi öne sürüldü. Bölgede yaÅŸayan köylüler de, “Karşı çıkanlar ‘doÄŸacıyım’ diyecek, sonra da ‘AÅŸağı Kavrun yaylasından yol gitsin’ diye isteyecek. Burada doÄŸa var da AÅŸağı Kavrun’da doÄŸa yok mu? Demek ki rant peÅŸindeler.



DoÄŸanın katledildiÄŸini ileri sürüyorlar. Burada aÄŸaç yok, orman yok. Yola karşı çıkanlar, Galerdüzü mevkisinden Kavrun’a kadar yol yapılırken neredeydi?” diye konuÅŸuyor. Bölgede yaÅŸayan bazı vatandaÅŸlar ise dışarıdan gelen bazı kiÅŸilerin bölgeyi karıştırmak istediklerini söyledi.



Mührü Kırıp Tesisleri Açtılar



GeçtiÄŸimiz hafta Yukarı Kavrun Yaylası’nda bulunan 9 kaçak pansiyon Rize ValiliÄŸi tarafından ruhsatsız olduÄŸu gerekçesiyle mühürlendi. Mühüre raÄŸmen iÅŸletme sahiplerinin mühürleri koparıp, çalışmaya devam ettikleri öÄŸrenildi. Sabah’a konuÅŸan Hüseyin Merdamet (48) “10 yıldır o yaylada çobanlık yapıyorum. Yol’a karşı duran insanları hiç tanımıyorum. Nereden geldiklerini bile bilmiyorum” dedi.



Ali Benek (65) adlı vatandaÅŸ ise “O yolun yapılmasına karşı çıkan insanlar geçmiÅŸte orada kaçak tesisler yapıp, devlete vergi vermeyen istedikleri gibi kazanç saÄŸlayan insanlardır. Orada çok büyük gelirleri olduÄŸundan yeni tesisler yapılabilir korkusu yaşıyorlar. Halbuki kazançtan öte yol medeniyettir” diye konuÅŸtu.



‘Yol Medeniyettir’



Yayla halkından Hayati Ferah “Yol medeniyettir. Kaçak tesis sahipleri, yol geçerse baÅŸka tesisler de yapılacağını düÅŸünüp rant korkusuyla YeÅŸil Yol’a karşı çıkıyor” diye konuÅŸtu.

http://www.rizedeyiz.com/image/haber/2015/08/11/Resim_1439298543.jpg






Etiketler:
Bu haber toplam 2242 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler