Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

27 Mayıs darbesini yapan MBK üyelerinden Şefik Soyuyüce, 50 yıllık sırrı açıkladı

27 Mayıs darbesini yapan MBK üyelerinden Şefik Soyuyüce, 50 yıllık sırrı açıkladı
27 Mayıs darbesini yapan MBK üyelerinden Şefik Soyuyüce, 50 yıllık sırrı açıkladı
20.09.2011 / 08:51


Darbe yapmaya 1957'de 9-10 kişi karar verdik. Her birimizGenelkurmayBaşkanı olmaya namzet insanlardık. Milli Birlik Partisi'nin programını bile yazdık. Sağlık, turizm, ticaret politikalarını belirledik"



Bugün gazetesi27 Mayısdarbesini yapan MBK üyelerinden Åžefik Soyuyüce ile bir devri aydınlığa kavuÅŸturdu. Ä°ÅŸte bir ihtilalin öncü isimlerinden MBK üyesi Soyuyüce'nin tarihe tanıklığı...



DARBE KARARI 3 YIL ÖNCE VERÄ°LDÄ°



Soyuyüce'nin anlattıkları toplum düzenini bütünüyle deÄŸiÅŸtiren ve derin yaralar açan askeri ihtilallerin, o dönemde rütbeli personel arasında adeta sıradan ve her köÅŸe başında konuÅŸulan bir olay olduÄŸu, ordu içinde pek çok farklı grubun yegane amacının ihtilal yapmak olduÄŸu izlenimi veriyor:



"Bu ihtilalde en büyük birlik 61. Tümen'dir, ben onun kurmay baÅŸkanıydım. Tümen kumandanı Ali Keskiner'di. Tankların sesini duyunca dışarı çıktı. Kucaklayıp odasına götürdüm, bıraktım. 'Ne yapacaksınız?' dedi. 'Ä°htilal yapıyoruz' dedim.'Kim yapıyor?' dedi, 'Ben yapıyorum' dedim, 'Sen yapıyorsan bu millete hayırlı olsun' dedi, ben de kapıyı çektim, üstüne kilitledim. Onu hapsettim ve tümenin kumandasını üstüme aldım. Yalnız sonradan Ali Keskiner'i 'Hayırlı olsun dediÄŸi için 2. Ordu Kumandanı yaptım' "



HEPÄ°MÄ°Z GENELKURMAY BAÅžKANI ADAYI



Bizim her birimiz Genelkurmay BaÅŸkanı olmaya namzet insanlardık. Kendi kendimize karar verme yeteneÄŸimiz vardı. Biz biliyorduk ki böyle bir çıkış yaparsak, her tarafta ikiÅŸerli, üçerli gayri memnun kiÅŸiler derhal bunun peÅŸinden koÅŸacaklar, gelecekler. Ä°ÅŸte bunu düÅŸünmek lazım ve öyle oldu. Esas darbe yapmaya 9-10 kiÅŸi karar verdik"







Tecrübeli darbeci Soyuyüce'ye göre iÅŸte ihtilal yapmanın 3 ÅŸartı:



"Ä°htilâl yapacak insanlar dosyalar yazıp dosyalamaz. Sadece duyulmayacak, görülmeyecek yerde konuÅŸur ve anlaşır, o kadar. Sorumluluk taşıyan 10 kiÅŸidir. Bir tren düÅŸünün, bir trende boÅŸ vagonlar çok patırtı gürültü yapar, dolu vagonlar gürültüsüz gider. Bir ihtilâl 3 ayaÄŸa dayanır, ordu,üniversiteve gençlik, basın.





Ä°ÅžTE MÄ°LLÄ° BÄ°RLÄ°K PARTÄ°SÄ° PROGRAMI



Soyuyüce, 27 Mayıs'ı gerçekleÅŸtiren darbecilerin, darbeden sonra 28 Mayıs'da 'ne yapacaklarını bilmedikleri, hazırlıksız oldukları' eleÅŸtirilerine de yıllar sonra yanıtını bugünün ÅŸartlarında çok da ironik bir dille yanıt veriyor:



"Ä°ÅŸte bu parti programı. Partinin adı Milli Birlik Partisi. KuruluÅŸ maksat ve gayesi. Bu el yazısıyla yazılmış bir programdır. Bakın, 'Politik faaliyetler, seçim kanunu ve anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi' baÅŸlığı, 'Türk Milleti'nin muhtaç olduÄŸu, huzur, sükun, emniyet ve ihtimam mutlaka temin edilecek ana faktörlerdir. Türkiye'nin hakiki derdi bir rejim buhranı deÄŸil, ekonomik ve sosyal bir buhrandır diyoruz.



 






Etiketler: darbe
Bu haber toplam 3882 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler