Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'de bazı belediye baÅŸkanlarının terörle iliÅŸiÄŸi olması sebebiyle yerine kayyum atamalarını kınayan bir karar aldı.
Parlamentonun Strasbourg'da devam eden genel kurul toplantılarınında Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Yeşiller, Liberaller ve Sol gruplar tarafından ortaklaşa bir kınama metni kaleme alındı.
Kararda, kayyum atamalarının "siyasi muhalefetin demokratik rolünü oynamasını engellediÄŸi" belirtilerek, tutuklanan muhalefet üyelerinin derhal ve koÅŸulsuz serbest bırakılması istendi.
KAFTANCIOÄžLU VE DEMİRTAÅž'A ÖZGÜRLÜK İSTEDİLER
Ezici oy çoÄŸunluÄŸuyla kabul edilen kararda; CHP İstanbul İl BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu hakkındaki son yargı kararı "siyasi amaçlı" olarak yorumlanırken, HDP eski EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ'ın tutukluluÄŸunun devamı kınandı ve hakkındaki AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kararının yerine getirilmesi çaÄŸrısında bulunuldu.
Konu hakkında oylama öncesi genel kurulda yapılan oturumda söz alan siyasi grup temsilcileri, "Türkiye'deki gidiÅŸata tolerans gösterilmemesi" gerektiÄŸini dile getirdi.
"MÜZAKERELERİ DURDURALIM"
Hristiyan Demokrat ve Liberal gruplar adına söz alan konuÅŸmacılar Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanmasını isterken, muhafazakarlar ve aşırı saÄŸcılar Ankara ile üyelik müzakerelerinin tamamen sonlandırılması çaÄŸrısında bulundular.
"EKONOMİK YAPTIRIM UYGULAYALIM"
Hristiyan Demokrat Grup (EPP) adına konuÅŸan Kıbrıslı Rum parlamenter Lefteris Christoforou, kayyum kararlarını "Türkiye'yi son yıllarda sarsan insan hakkı ihlallerinin devamı" olarak tanımladı. Christoforou, ayrıca Türkiye'ye karşı "sıfır tolerans" ilkesiyle hareket edilmesini savunup, ekonomik yaptırım uygulanmasını istedi.
Benzer bir çaÄŸrı, geçmiÅŸte Türkiye'nin üyelik perspektifine en sıcak bakan Liberal Grup'tan da geldi. Yeni adı "Renew" olan bu grup adına konuÅŸan Rumen parlamenter Ramona Strugariu, "ikiyüzlülüÄŸe son verilmesi" gerektiÄŸini söyleyip, "ekonomik ortaklık ile insan haklarına saygı arasında baÄŸlantı kurulması" çaÄŸrısında bulundu.