Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Doğum kontrol hapları akciğeri hasta ediyor

Doğum kontrol hapları akciğeri hasta ediyor
Doğum kontrol hapları akciğer embolisinin görülme oranını artırıyor.
02.10.2011 / 19:54


AkciÄŸer embolisi? Adını çok nadiren duyduÄŸumuz ama akciÄŸerlerin kriz geçirmesine neden olarak erken teÅŸhis edilmediÄŸinde ölüme kadar gidebilen bir hastalık? Nasıl kalp, içindeki damarların kan pıhtısı ile tıkanmasıyla kriz geçiriyorsa; akciÄŸer de içindeki atar damarların kan pıhtısı ile tıkanması sonucu kriz geçirebiliyor. Tıp dilinde Pulmoner Emboli olarak adlandırılan bu hastalık aslında çok fazla bilinmiyor. Pulmoner Emboli'yi, nedenlerini, belirtilerini ve hastalıktan korunma yollarını Hisar Intercontinental Hospital GöÄŸüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç'la konuÅŸtuk.



Doğum Kontrol Haplarının Yaygın Kullanımı Akciğer Embolisini Artırıyor!



Son yıllarda özellikle genç kadınların doÄŸum kontrol haplarını yaygın olarak kullanması ile birlikte akciÄŸer embolisinin görülme oranının artış gösterdiÄŸine dikkat çeken Dalkılıç; ?Bu ilaçlara baÄŸlı olarak kanın pıhtılaÅŸma oranı artıyor. Damar içinde özellikle bacak damarlarında göllenme ve staza baÄŸlı kan pıhtısı oluÅŸuyor. Buradan kopan pıhtı da akciÄŸere gelip atar damarları tıkıyor. Maalesef çoÄŸu hastamızı da daha teÅŸhis edemeden bu nedenle kaybediyoruz ya da uzun yıllar tanı konulmadan ağır problemlerle hayatlarını sürdürüyorlar.? açıklamasında bulundu.



Bu Şikayetleriniz Varsa Akciğer Embolisi Hastalığınız Olabilir!



Hastalığın kendisini nedeni açıklanamayan nefes darlığı, geçmeyen veya teÅŸhis edilemeyen göÄŸüs-sırt aÄŸrısı, uzun süreli öksürük, ağızdan kan gelmesi gibi durumlarla gösterebildiÄŸini söyleyen Dalkılıç; bu belirtiler söz konusuysa mutlaka hekime baÅŸvurulması ve akciÄŸer embolisi olup olmadığınızın kontrol edilmesi gerektiÄŸini sözlerine ekledi. Çünkü akciÄŸer embolisi özellikle akciÄŸer kanseri baÅŸta olmak üzere diÄŸer akciÄŸer hastalıklarıyla (bronÅŸit, KOAH, zatürre, verem vb?) benzer belirtiler gösteriyor.



Eğer bu şikayetleriniz yanı sıra;



Uzun süreli oturarak çalışıyorsanız,Okyanus ötesi gibi, uzun mesafeli uçak yolculuklarını sık sık yapıyorsanız, Bacaklarınızda varisleriniz varsa ve ağır yapıyorsa, Düzenli doÄŸum kontrol hapı kullanıyorsanız, Yatalak hastaysanız akciÄŸer embolisi hastası olma ihtimaliniz yüksek?



AkciÄŸer Embolisine Yakalanmamak Ä°çin!



Uzun süre oturmayın; ara sıra kalkıp kısa yürüyüÅŸler yapın (uzun uçak yolculuklarında da sürekli sabit kalmayın). DoÄŸum kontrol hapı kullanacaksanız mutlaka kan pıhtılaÅŸma oranlarınızı ölçtürün. Varisiniz varsa antiembolik varis çorabı giyin. Uzun süreli yatalak hastalara kan sulandırıcı ilaç kullandırın.Ortopedik ameliyatlar öncesi doktor kontrolünde koruyucu heparin kullanmaya baÅŸlayın. Otururken ayaklarınızı katlayarak deÄŸil; biraz yukarı doÄŸru uzatarak oturun.



Bu ve bunun gibi basit önlemlerle sonu ölümle veya kalıcı hasarla biten bilinmeyen bu hastalıktan korunabilirsiniz.



Uzm. Dr. Orhan Dalkılıç







Etiketler: doÄŸum
Bu haber toplam 2075 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler