Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

PKK'nın özellikle hedef seçtiği 4 il

PKK'nın özellikle hedef seçtiği 4 il
PKK terör örgütü, 1980'li yılların ortalarından itibaren sayısız saldırı gerçekleştirdi.
02.10.2011 / 20:02

Uluslararası Stratejik AraÅŸtırmalar Kurumu (USAK), 'PKK'nın Sivillere Yönelik Saldırıları' baÅŸlıklı analizinde terör örgütünün eylemlerinde Türk, Kürt gibi etnik köken ayırt etmeden saldırı düzenlediÄŸini belirtti. PKK, saldırılarında özellikle Mardin, Şırnak, Bitlis, Siirt gibi illeri hedef alıyor.



PKK terör örgütü, 1980'li yılların ortalarından itibaren sayısız saldırı gerçekleÅŸtirdi. Örgütün kendi yapısının evrilip deÄŸiÅŸmesi ile saldırıların sayısında ve sıklığında zaman zaman artma veya azalma gözlense de örgütün saldırılarında sivil kayıplar daima büyük yer tutuyor. Özellikle 1990'ların başından itibaren saldırılarını ÅŸehir merkezlerine de taşımaya baÅŸlayan PKK terör örgütü, pek çok sivilin ölümüne veya yaralanmasına neden oldu.



PKK'nın saldırılarını ülkenin OrtadoÄŸu Anadolu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgelerinde yoÄŸunlaÅŸtırdığının kaydedildiÄŸi USAK analizinde, özellikle Mardin, Şırnak, Bitlis, Siirt gibi illerin hedef alındığına dikkat çekildi. Öldürülenler arasında kadınlar, çocuklar ve bebekler olduÄŸu gibi imamlar, köy korucuları, iÅŸçiler, öÄŸretmenler ve saÄŸlık görevlileri gibi kamu hizmeti yapanlar da bulunuyor.



Terör örgütünün saldırılarında Türk, Kürt gibi etnik köken ayırt etmediÄŸinin ise 20 Eylül 2011 günü Siirt'te gerçekleÅŸen ve 4 kadının ölümüne sebep olan roketli saldırıda açıkça görüldüÄŸünün vurgulandığı analizde, "Örgütün yıllar içindeki eylemlerine bakıldığında da, özellikle GüneydoÄŸu ve OrtadoÄŸu Anadolu illerindeki eylemlerde Kürt kökenli vatandaÅŸların öldürüldüÄŸü, yaralandığı, kaçırıldığı, tehdit edildiÄŸi veya yakınlarını kaybettiÄŸi açıkça görülmektedir. Ä°stanbul, Ankara, Adana, Bursa, Ä°zmir gibi büyük kentlerde de büyük çaplı eylemler gerçekleÅŸtiren örgüt, bu saldırılarda da sivilleri hedef almayı sürdürüyor. PKK terör örgütü, saldırılarına baÅŸladığı tarihten bu yana irili ufaklı pek çok eylem gerçekleÅŸtirmiÅŸ, bu eylemlerin büyük çapta olanları toplum hafızasında özellikle yer tutmuÅŸtur. 20 Haziran 1987 Mardin Pınarcık köyü katliamı, 13 Mart 1999 Ä°stanbul Mavi Çarşı, 29 AÄŸustos 2006 Marmaris yolcu otobüsü bombalaması,12 Eylül2006DiyarbakırKoÅŸuyolu Parkı, 22 Mayıs 2007AnkaraUlus Anafartalar Çarşısı ve son olarak 20 Eylül 2011 Ankara Kızılay Kumrular Sokağı saldırıları gibi eylemler buna örnek gösterilebilir. Bu ve bunun gibi daha birçok saldırıda yüzlerce vatandaÅŸ hayatını kaybetmiÅŸ binlercesi ise yaralanmıştır" denildi.



EYLEMSÄ°ZLÄ°K DÖNEMÄ°NDE KÖY KORUCULARI HEDEF ALINIYOR



30 yıllık eylem grafiÄŸinde zaman zaman eylemsizlik kararı da alan PKK'nın bu kararlara uymadığı, bu eylemsizlik dönemlerinde dahi köy korucularının kaçırıldığı veya çeÅŸitli saldırılar gerçekleÅŸtirdiÄŸinin görüldüÄŸünün ifade edildiÄŸi analizde,demokratik açılımsüreci baÅŸladıktan sonra da eylemlerde artma gözlenirken Türkiye'nin demokratikleÅŸmesinin derinleÅŸmesi, insan hakları ve hukuki düzenlemelerde iyileÅŸmelerin olmasının ise PKK'nın saldırılarını hafifleten sebepler olmadığına dikkat çekildi.



PKK saldırılarının giderek artması, yasal Kürt siyasal hareketine de zarar verdiÄŸinin altının çizildiÄŸi analizde, "Bu çizgideki partiler Kürt halkın yoÄŸun olarak yaÅŸadığı illerde dahi ana akım partiler ile yarışamazken son seçimlerde iktidar partisi Kürtlerin yüzde 63'ünün oyunu almıştır. PKK, 30 yıl içerisinde pek çok büyük çaplı eyleme imza atmış ve pek çok sivil vatandaşın ölümüne sebep olmuÅŸtur. Bu saldırılar Türkiye'de siyasi, hukuki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda çok yönlü olarak olarak hayata geçirilmeye çalışılan demokratik açılımın önünü tıkamakta, yasal Kürt siyasi hareketinin ve bu hareketin temsilcisi partilerin seçmenlerinin hakları için siyaset yapmasının önünde büyük engel teÅŸkil etmekte ve genel olarak ülkenin demokratikleÅŸme atılımlarının karşısında ciddi bir tehlike oluÅŸturmaktadır. Burada üzerinde durulması gereken belki de en önemli nokta, Kürt halkının taleplerini yerine getirmenin yönteminin sivilleri hedef alan bu saldırılar olmadığı ve olmaması gerektiÄŸidir" görüÅŸlerine yer verildi.




CÄ°HAN






Etiketler: PKK ÅžEHÄ°T
Bu haber toplam 2176 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler