Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Mahmur için harekete geçildi

Mahmur için harekete geçildi
PKK'nın lojistik destek aldığı ve örgüte militan kazandırdığı K. Irak'taki Mahmur'un da aralarında bulunduğu 8 kampın boşaltılması için harekete geçildi.
10.10.2011 / 08:28

Türkiye,1994'te Kuzey Irak'a göçerek Musul kentine baÄŸlı Mahmur kasabasında bulunan, ve yüzde 90'ı TC vatandaşı olan 11 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı Mahmur, Smile, Misurike, AtruÅŸ'un aralarında bulunduÄŸu 8 kampın boÅŸaltılması için ataÄŸa geçti. Kampların boÅŸaltılma planına SABAH ulaÅŸtı. ABD-Irak veTürkiyearasında kurulan üçlü mekanizma, kampların boÅŸaltılması için birlikte hareket edecek. BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi ve Kürt yönetimi ile temasa geçilerek, kamp harekat planının çerçevesi netleÅŸtirilecek. BM'den kamplarda yaÅŸayan vatandaÅŸların dönüÅŸü için birlikte hareket talep edilecek. BM ile temaslarda, "Bu kamplarınterörörgütüne militan yetiÅŸtirme ve lojistik destek saÄŸlama amaçlı kullanıldığı" vurgusu yapılacak ve kampların PKK kontrolünden çıkartılması istenecek. Ä°kinci adımda, Türkiye'ye dönmek istemeyenler dikkate alınarak, Bölgesel Kürt Yönetimi'nden Mahmur'un da aralarında yer aldığı bu bölgedeki 8 kampın iç bölgelere kaydırılması istenecek. BM denetiminde bulunan, kaymakam ve kurum müdürleri Kürt yönetimince atanan kampların güvenliÄŸini ise peÅŸmergeler saÄŸlıyor. GüvenliÄŸin artırılması için, PKK'nın rahatça giriÅŸ çıkış yaptığı, lojistik destek saÄŸladığı bu kampların Erbil'e yakın bir bölgeye taşınması planlanıyor. Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani de, geçen yıl kampların iç bölgelere çekilmesi önerisi getirmiÅŸ ancak örgütün baskısı nedeniyle bu öneri askıya alınmıştı.



İŞ,AŞ, EĞİTİM

Türkiye'ye dönmek isteyen kamp sakinlerine iÅŸ, eÄŸitim ve sosyal yardım saÄŸlanacak. Köyüne dönmek isteyenlere yardımcı olunacak. Türkiye'ye getirilecek TC vatandaÅŸları, öncelikle ailelerinin yanına yerleÅŸtirilecek. YaÅŸamlarını idame ettirebilmeliri için Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışmayı Destek Fonu'ndan destek saÄŸlanacak. Köyüne dönmek istemeyenler için ise ekonomik ÅŸartları iyi olan Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve AÄŸrı da yer gösterilecek. Kalkınma Ajansları bünyesinde heyetler kurulacak ve ekonomik açıdan programlar geliÅŸtirilecek. Hükümetin, açılım sürecinde baÅŸlattığı kampların boÅŸaltılması için hukuki ve sosyal altyapı çalışması hızlı bir ÅŸekilde tamamlanacak. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, 2009'da baÅŸlattığı ancak Habur süreci nedeniyle beklemeye alınan kamplara iliÅŸkin çalışmasını yıl sonuna kadar tamamlayacak.



VATANDAÅžLIK VERÄ°LECEK

Kamplarda yaÅŸayanların yaÅŸları, cinsiyetleri, vatandaÅŸlık durumlarına yönelik ayrıntılı bir rapor hazırlanacak. Kamp sakinlerinin vatandaÅŸlık, evlilik, askerlik gibi durumları için Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, DışiÅŸleri Bakanlığı hukuki zemin hazırlayacak. Kampta doÄŸan çocuklara da vatandaÅŸlık verilmesi öngörülüyor. Kampta yaklaşık 3 bin 500 civarında öÄŸrenci bulunuyor. Liseyi bitiren öÄŸrencilerin bir bölümü Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi'nde okuyor. Milli EÄŸitim Bakanlığı da Türkiye'ye dönme kararı veren ailelerin çocuklarına eÄŸitim imkânı saÄŸlayacak.



BM'DEN GÖRÜÅž Ä°STENECEK

Hükümet, kampların boÅŸaltılması konusunda BM'den görüÅŸ isteyecek. Kamplarda yaÅŸayanlar mülteci olduÄŸu için uluslararası hukuka göre "gönüllü" dönmeleri gerekiyor. BM de, bu konuda hukuki çerçevenin oluÅŸturulmasını, Türk ve Irak hükümetinin geri döneceklere ya da orada kalma kararı verenlere ne sunduÄŸunu, nasıl alacağını, Irak topraklarına nasıl yerleÅŸtireceÄŸini hukuki çerçevede ilan etmesini istiyor.



Ä°lk sinyali BaÅŸbakan verdi

BaÅŸbakan RecepTayyip ErdoÄŸanson Güney Afrika gezisinde "Bekaa'dan sonra Mahmur kampı ÅŸu anda dağın kuluçkası ÅŸeklinde. BM koruması altında. Mahmur kampını masaya yatıracağız. BM ile görüÅŸmek durumundayız. Terörle mücadele diyoruz ama buralardan terörist yetiÅŸiyor" demiÅŸti.




SABAH GAZETESÄ°






Etiketler: pkk
Bu haber toplam 2398 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler