Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

devletin PKK'ya yönelik uygulamaya koyduğu üç aşamalı plan

CEMALETTÄ°N SAK
'Ordu Kuzey Irak’a giremez', 'PKK’ya bir şey yapamaz' anlayışını önce PKK liderlerinin, özellikle şahin kanadın, kafasına sokmak. Kürtlere de istersem ben bu örgütü bir paçavra gibi sallarım me
27.10.2011 / 00:00


PKK’nın Silopi saldırısıyla barış masasını devirmesinden itibaren girilen yeni süreçte çatışmalar ÅŸiddetlenerek devam ediyor. Operasyonları Kuzey Irak’ın içlerine doÄŸru yayan devlet son operasyonlarla ne yapmaya çalışıyor?



Anlaşılan o ki, devlet son operasyonlarla birkaç aÅŸamalı bir strateji izliyor. Belki de geçen on yıllar boyunca –alan hâkimiyeti stratejisini bir kenara bırakırsak– devlet ilk defa kendi stratejisini uygulamaya koymuÅŸ durumda. Bu stratejinin ilk ayağında PKK’nın üstünlük kurduÄŸu alanı yok etmeye çalışıyor. Bu alan PKK’nın psikolojik üstünlük alanı. PKK özellikle Hakkâri ve Şırnak civarında ”girilmez kamplar” metaforu yaratarak adeta devlet gibi hareket edip Kürtler üzerinde müthiÅŸ bir otorite olmaya girmiÅŸti. Buna bir de PKK militanlarının Kürtler için ne kadar fedakârca savaÅŸtığı miti eklenince PKK adeta yarı kutsal ama korkulacak da bir örgüte dönüÅŸmüÅŸtü. Ä°ÅŸte son yapılan operasyonların ilk ayağında PKK’nın efsane kamplarına girilerek kurduÄŸu psikolojik üstünlük kırılmaya çalışılıyor. Bunda önemli bir baÅŸarının elde edildiÄŸini de ifade etmek gerekiyor.



Stratejinin ikinci aÅŸaması Kuzey Irak’a yönelik kısmı. Burada da yine PKK kendisinin mutlak hâkim olduÄŸunu, devletin buraya girerse çıkamayacağı mitini oluÅŸturmuÅŸ durumda. Hatta bu konuda birçok liberali de ikna etmiÅŸ durumda. Adeta PKK yenilmez bir örgüte dönüÅŸmüÅŸ durumda. Oysa PKK’nın yenilmemesi PKK’nın gücünden ya da halkın sonsuz desteÄŸinden deÄŸil, ordunun Ankara’da siyaset yapmasından kaynaklanıyordu. Çok açık bir örnek vereyim. PKK’nın en zayıfladığı 1997 yılında dönemin ektili bir paÅŸası Öcalan’a haber gönderip ”Åžu anda birinci önceliÄŸimiz Kürt sorunu deÄŸil irtica. (MGK’da irtica birinci öncelikli tehlike olarak kabul ettirilmiÅŸti.) Darbe yapacağız, Öcalan PKK’lıları geri çeksin darbeden sonra oturur konuÅŸuruz. Federasyon istiyorsa federasyon neyse konuÅŸuruz” dediÄŸini bunun da telefon kayıtlarına girdiÄŸini herkes biliyor. Yani ordu PKK’yı yenmeyi hiçbir zaman tam olarak istemedi. Bundan sonra ister mi emin deÄŸilim. Bu nedenle bazıları PKK’nın gerçekten yenilemez olduÄŸuna kanaat getirmiÅŸ durumda.



Bence bu doÄŸru deÄŸil. Teknik olarak bakıldığında mevcut teknoloji ve bilgi birikimiyle ve iyi bir planlamayla PKK hem de çok kayıp vermeden yenilebilir. Bu Kürt sorunu çözülür, Kürtler bir daha daÄŸa çıkmaz demek deÄŸildir. Ama PKK’yı yenmek stratejik olarak iyi bir ÅŸey midir diye sorarsanız cevabım, hayır. PKK’yı yenerseniz çok daha büyük bir travmayı tarihin sayfalarına dondurursunuz ve bunu tamir etmek çok zordur.



Sanırım son dönemki savaÅŸ stratejisini geliÅŸtirenler de bunun farkında. Bu nedenle amaç PKK’nın yenilip silinmesi deÄŸil; “PKK yenilmez”, “Ordu Kuzey Irak’a giremez”, ”PKK’ya bir ÅŸey yapamaz” anlayışını önce PKK liderlerinin, özellikle ÅŸahin kanadın, kafasına sokmak. Kürtlere de istersem ben bu örgütü bir paçavra gibi sallarım mesajı verilmek isteniyor. Son günlerde yayılan “Ordu Kuzey Irak’a girdi”, “Ordu Kuzey Irak’tan çıktı” haberleri bununla ilgilidir. Burada verilmeye çalışılan mesaj, istediÄŸim zaman girer operasyon yapar çıkarım, PKK’yı evinde vurabilirim mesajıdır. Rustem Cudi ve diÄŸer PKK üst düzeyine yönelik nokta operasyonu da mesajın pratikteki önemli uygulamalarından biridir.



Üçüncü aÅŸama, verilmek istenen mesaj netleÅŸtirdikten sonra, yani PKK yenilmez, Kuzey Irak girilmez deÄŸildir mesajını anlaşıldıktan sonra, PKK’nın ateÅŸkes ilan edip sınır dışına çekilmesi çağırısını bekleyecek devlet. Zira PKK’nın, özellikle ÅŸahin kanadın, buna ikna olması için önemli kayıplar vermesi ve bu kayıpların önemli bir kısmını Kuzey Irak’ta vermesi gerekiyor. GidiÅŸat da bu yönde. Åžimdiye kadar gelen 300 kayıp –ki ilk defa Genelkurmay kaynakları rakamları abartmadan veriyor– gidiÅŸatın bu yönde olduÄŸunu gösteriyor. Bu durumda önümüzdeki süreçte PKK’nın ateÅŸkes ilan etmesi beklenebilir.



EÄŸer PKK süreci doÄŸru okuyup, sosyolojik zeminin kendi aleyhine kaydığını, teknolojik üstünlüÄŸün her geçen gün PKK aleyhine geliÅŸtiÄŸini görürse devlet oturup barış yapacak. Devletin bu sefer umduÄŸu, istediÄŸinde masayı devirip barışı tehdit eden şımarık bir örgütle deÄŸil, yapılan operasyonlarla kolu bükülmüÅŸ bir örgüt ile Kürtlerin gururunu incitmeden adam gibi bir barış yapmak. Ama bu barışın içinde PKK’nın istediÄŸi gibi, militanların daÄŸdan indirilip ÅŸehirde silahlı güç olarak konumlandırılması yok. Belki genel af var, belki Öcalan’ın çıkarılması düÅŸünülebilir ama asla PKK’nın o bölgede devlet içinde devlet kuracak KCK gibi yapılara izin de verilmeyecek.



Son savaşı ben adam gibi bir barış için şımarık bir çocuÄŸu ikna etme savaşı olarak görüyorum. EÄŸer PKK bu süreci doÄŸru okumazsa, devletin tutumunu “Osmanlıda oyun bitmez”, “Yalan ve hilelerinizle baÅŸ edemedik, bu bize ders olsun. Ama biz de sizin önünüzde diz çökmedik, bu da size ders olsun” mantığıyla yaklaşılırsa; bu tutumu Saddam ve Kaddafi gibi okuyup, bunlar beni aldatmaya çalışıyor, barış bile yapsam, ülkeyi terk etsem bunlar beni gittiÄŸim ülkede bulup öldürür diye hesap yaparsa o zaman sonu da Kaddafi ve Saddam gibi olacak. Bunu da çok yakında göreceÄŸiz...

Bu yazi toplam 4096 defa okundu
Yazarın Diğer Yazıları
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler