Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan protokolün yürürlüÄŸe girmesiyle iki ülke arasında kimlikle sınır geçiÅŸi baÅŸladı. Artvin'in Hopa Ä°lçesi'ndeki Sarp Sınır Kapısı'nda ilk gün kimlikle geçiÅŸ izdihamı yaÅŸandı, uzun kuyruklar oluÅŸtu.
Türkiye'nin Kafkaslara açılan Sarp Sınır Kapısı'nda 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında, iki ülke arasında kimlikle geçiÅŸ için imzalanan protokol gece yarısı yürürlüÄŸe girdi. Uygulama nedeniyle Sarp Sınır Kapısı giriÅŸinde, Hopa Kaymakamlığı tarafından kimlikle geçiÅŸ için irtibat bürosu oluÅŸturuldu. Burada kimliklerini ibraz eden vatandaÅŸlar 1 lira karşılığında aldığı formu doldurarak Gürcistan'a geçmeye baÅŸladı. Uygulamanın ilk gününde özellikle sınır kapısına yakın köylerde yaÅŸayan Türk ve Gürcistan vatandaşı genç-yaÅŸlı, kadın erkek yüzlerce kiÅŸi sabahın erken saatlerinden itibaren karşılıklı geçiÅŸ için kapıya geldi. YaÅŸanan yoÄŸunluk ve izdiham nedeniyle kapıda uzun kuyruklar oluÅŸtu. Uygulamanın baÅŸladığı ilk 12 saatte bine yakın kiÅŸinin karşılıklı geçiÅŸ yaptığı öÄŸrenildi.
KÄ°MLÄ°KLER GEÇÄ°ÅžLERDE 90 GÜN KALINABÄ°LECEK
Kimlikle geçiÅŸ yapanlar, 90 gün boyunca geçiÅŸ yaptığı ülkede kalabilecek. Ä°ki ülke vatandaÅŸlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında mümkün olacak ve üçüncü ülkelere seyahatler için geçerli pasaportlar kullanılacak. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü olacak. Ä°ki dilde yazılan giriÅŸ çıkış formu üzerine giriÅŸ çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiÅŸ yapan Türk ve Gürcistan vatandaÅŸları, bu belgeleri Türkiye'de ve Gürcistan'da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyacak, giriÅŸ çıkışlar sırasında kimlik kartlarıyla birlikte hudut kapısındaki görevlilere ibraz edecekler.
Ä°KÄ° ÜLKE VATANDAÅžLARI UYGULAMADAN MEMNUN
Sarp Köyü Muhtarı Yalçın Çakır, 1988 öncesi kapalı olan sınır kapısından bugünlere gelmenin çok önemli olduÄŸunu belirterek, iki ülke arasındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirecek uygulamanın oldukça sevindirici olduÄŸunu söyledi. Türk vatandaÅŸları ise, Gürcistan'ı ve Batum kentini çok merak ettiklerini belirterek, kimlikle geçiÅŸ imkanı saÄŸlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.