Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Çayda 3 Farklı Fiyatı Önerisi

Çayda 3 Farklı Fiyatı Önerisi
Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Peltek, yaş çay hasadına 10 gün erken başlanılıp, ürün kalitesine göre üç farklı fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi.
12.12.2011 / 17:20


Rize Ziraat Mühendisleri Odası OlaÄŸan Genel Kurulunda Muhammet Peltek 4. kez yeniden baÅŸkanlığa getirildi. Bugün basın mensupları ile bir araya gelen Peltek yeni dönemdeki projelerinden bahsetti.



Peltek, Rize’de kamu sektöründe çalışan 254, özel sektörde çalışan 102 ve serbest olarak çalışan 160 Ziraat Mühendisi üyeleri bulunduÄŸunu belirtti. Muhammet Peltek üyelerinin ve tüm ziraat mühendislerinin çalışma ÅŸartlarının iyileÅŸtirmesi ve bazı haklarını elde etmeleri için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.



Çay kalitesinin artırılmasında Ziraat Mühendisleri’nin önemli görevleri bulunduÄŸunu ifade eden Peltek, tarım politikalarını ÅŸekillendirmesinde söz sahibi olması gereken yöneticilerin aynı zamanda Ziraat Mühendisi olmalarının faydalı olacağını vurguladı. Peltek konuÅŸmasında, çay budama projesindeki eksikliklere de deÄŸinerek, “Çay budaması bitkinin ihtiyacına göre yapılmalıdır. Ancak sektörümüzde kanunu bir zorunluluk olduÄŸu için yapılıyor. Çay hem sahilde hem de yüksek kesimlerde üretiliyor. Sahildeki ve yükseklerdeki bitkinin budama ihtiyacı aynı deÄŸildir. Ama aynı budama projesi uygulanıyor. Bundan vazgeçilip, budama bitkinin bulunduÄŸu yerin özellikleri ve bitki ihtiyacına göre mühendislerin gözetiminde yapılmalıdır” dedi.



Peltek, yaÅŸ çay kalitesinin artırılması için hasat takviminin önemli olduÄŸuna dikkat çekerek, “YaÅŸ çayda 2.5 yaprak kaliteli kabul edilir. Ancak üreticilerimiz hasat edecekleri çayın ekonomik olması için 5 yaprak olgunluÄŸuna ulaÅŸmasını bekleyip öyle hasada baÅŸlıyor. ÇeÅŸitli etkenlerden dolayı hasat gecikince ise yapraklar kartlaşıyor ve ürün kalitesi düÅŸüyor. Biz yaÅŸ çay hasadına 10 gün erken baÅŸlanılmasını öneriyoruz. Taze yaprağın eksratı yüksek olduÄŸu için bu yapraklardan çok kaliteli çay elde edilecektir. Ancak üreticinin ekonomik kaybı söz konusudur. Bu nedenle 2.5 yaprak yaÅŸ çaya farklı, 5 yaprak yaÅŸ çaya farklı ve kartlaÅŸan yapraklara farklı fiyat politikası uygulanarak üretici maÄŸduriyeti de önlenir. Hem kalite artar, hem 2. ve 3. sürgün hasat takvimi de dengelenmiÅŸ olur” diye konuÅŸtu.



Peltek, ayrıca çay bahçelerinin yenilenmesi çalışmalarının biran önce baÅŸlayarak örnek bahçeler oluÅŸturulması gerektiÄŸine dikkat çekti. Peltek, heyelanların önlenmesi için yeni düzenlenecek bahçelerde 2-3 metre arayla su arkları oluÅŸturulması gerektiÄŸi, bunu yapmayan üreticilere ruhsat verilmemesi gerektiÄŸini vurguladı.






Bu haber toplam 2988 defa okundu
YORUMLAR
mehmet: 
""
hayati boyunca bir tambi çay toplamamiş insan çikmiş bir şeyler anlatiyor.
13.12.2011 / 00:34
Ip Adresiniz:
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler