Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

19.7 Milyon Emekli Maaşı mı Olur Oldu Bile

19.7 Milyon Emekli Maaşı mı Olur Oldu Bile
2 YIL VEKİLLİK YAP EMEKLİ OL.. 19.7 milyon emekli maaşı mı olur oldu bile..
24.12.2011 / 15:40


Kamuoyunun bütün dikkati Fransız Ulusal Meclisi'ndeki soykırımı inkar edenlere dönük hapis ve para cezası öngören yasaya dönükken TBMM Genel Kurulu'nda parmaklar, emekli milletvekilleri maaÅŸlarında yapılan zam önergesi için kalktı.



4 PARTÄ° DE EVET DEDÄ°, JET HIZIYLA KABUL EDÄ°LDÄ°



Meclis'in sosyalist kökenli vekillerinden BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in de kulisinde yer aldığı katmerli zam önergeleri, bütün partilerin anlaÅŸmasıyla, üzerinde hiçbir konuÅŸma yapılmadan jet hızıyla kabul edildi. Milletvekilleri, kendileri için yaptıkları zamları kabul ettikten sonra 10 günlük yılbaşı tatiline girdiler.



ÇÄ°FT MAAÅž ALAN VEKÄ°LLERÄ°N MAAÅžI 19.7 BÄ°N TL'YE ÇIKTI



TBMM Genel Kurulu'nda gece yarısı 3 saat süren operasyonla, 3-5 bin lira arasında deÄŸiÅŸen emekli maaÅŸları, önce eÅŸitlendi, ardından da zamla 7.7 bin TL'ye çıkartıldı. Bu rakamlar, cumhurbaÅŸkanının maaşına endeksli olarak her yıl otomatik artacak. Bu operasyon, mevcut milletvekillerinden emekli olanlara da yansıdı. Böylece hem emekli hem milletvekili olanların maaşı 19.7 bin TL'ye çıkarken, sadece milletvekili olanlar 12 bin lira maaÅŸ alacaklar.



PRİM DESTEĞİ DE GELDİ



Yapılan baÅŸka bir düzenlemeyle de siyasete erken veda eden ve emeklilik hakkını elde edememiÅŸlere de prim desteÄŸi geldi. Bu eski vekillerin en üst basamaktan ödemeleri gereken primleri, 4 yıl boyunca Meclis bütçesinden karşılanacak.



ZAM, DAR GELÄ°RLÄ°YÄ° Ä°LGÄ°LENDÄ°REN YASAYLA GELDÄ°



TBMM Genel Kurulu'nda önceki gece yapılan operasyon, milyonlarca dar gelirliyi yakından ilgilendiren ilaçta 3 kutuya kadar 3, ilave her kutu için 1 TL katkı payı getiren yasada gerçekleÅŸtirildi. Gözlerin Fransa'nın sözde soykırım inkârını suç sayan yasayı parlamentosundan geçirmesine çevrildiÄŸi gün, gece yarısı gerçekleÅŸen operasyona bütün partiler destek verdi. Oturumu, TBMM BaÅŸkanvekili Meral AkÅŸener, "Allah hiç birimizi mahçup etmesin" sözleriyle kapattı.



2 YIL MİLLETVEKİLLİĞİ YAPMAK YETERLİ



Önergeyle, emekli maaÅŸlarına yeni hesaplama yöntemi belirlenerek, CumhurbaÅŸkanı aylık ödeneÄŸine endekslendi. SSK ve BaÄŸ-Kur kökenli olan ve emekliliÄŸinde düÅŸük maaÅŸ alma ihtimali olan 170 vekilin yüksek emekli maaşı garantilendi. Buna göre, yaÅŸ ve prim gün sayısı koÅŸullarını saÄŸlamak ve iki yıl milletvekilliÄŸi yapmış olmak kaydıyla, CumhurbaÅŸkanına ödenmekte olan aylık ödeneÄŸin yüzde 40'ı esas alınarak CumhurbaÅŸkanına baÄŸlanacak yaÅŸlılık aylığının yüzde 42'si oranında emekli maaşı baÄŸlanacak. Bununla, 2012'de emekliliÄŸe hak kazanan bir milletvekilinin emekli aylığının yaklaşık 5 bin 600 TL olması saÄŸlandı.

Bu operasyondan 3 saat sonra, ikinci operasyonla da emekli maaşı hesaplama yönteminde yer alan yüzde 42'lik oranın, 31 Aralık 2020'ye kadar yüzde 60 olarak uygulanacağı hükmü getirildi. Bu, emekli maaÅŸlarını katlayarak, yaklaşık 7 bin 750 TL'ye yükseltti. Her iki operasyon da jet hızıyla geçti.



PRÄ°MLERÄ° 4 YIL BOYUNCA TBMM KARÅžILAYACAK



TBMM'de önceki gece verilen üçüncü önergeyle emeklilik hakkını elde edememiÅŸ eski vekillere, milletvekili emeklisi olma hakkı tanınırken bunun için ödemeleri gereken yüksek primlere destek saÄŸlandı. Sayıları 120 olan eski vekillerin en üst basamaktan primlerinin tamamı dört yıl süreyle TBMM bütçesinden karşılanacak. Görevleri sırasında ölen bakan ve milletvekillerinin hak sahibi yakınlarına da 2 yıl milletvekilliÄŸi yapmış olma koÅŸulu aranmaksızın ölüm ya da dul ve yetim aylığı baÄŸlanması hükmü de getirildi. BaÄŸlanan bu aylığın düÅŸük olması halinde aradaki farkın Hazine'den tahsili öngörüldü.



ÇÄ°ÇEK'TEN ZAM SAVUNMASI: MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° 100 DÜÄžÜNE GÄ°DER..



TBMM BaÅŸkanı Cemil Çiçek, milletvekili maaÅŸlarına yapılan zammı savunurken, "Kaleminizden kan damlamasın. Milletvekili 100 düÄŸüne gider. Küçücük bir altın 180 lira. Bir altın götürseniz vatandaÅŸ 'Koskoca milletvekilinin getirdiÄŸi altına bak' der, ortasını götürürse 400 lira" dedi.



Çiçek eleÅŸtirileri dün Skytürk TV'deki programda yanıtladıktan sonra Meclis'te de basın toplantısı düzenleyerek, ÅŸunları söyledi:

Yol parasının, çektiÄŸi sıkıntıların hesabını yapmıyor. Bu harcamaların 3'te 2'si, 4'te 3'ü zaten bu görevi yerine getirebilmek bakımından ÅŸey olur. Merkez Bankası BaÅŸkanı kaç lira alıyor sorar mısınız? Bağımsız kurullar ne maaÅŸ alıyor? Milletvekilleri için gelmedi bu kanun. Milletvekilleri olmasaydı dahi bu kanunu çıkarma mecburiyeti var. Bu konu (Emekli Sandığı Kanunu) gelince, bugün burada koymazsanız Hal Yasası'nın içinde milletvekili maaşını, ÅŸunu bunu koyacak haliniz yok. Bir ihtiyaçtan dolayıdır ve kiÅŸilere saÄŸlanmış bir imkan deÄŸil, bir statüyle ilgili imkandır. TBMM'nin siz içindesiniz, milletvekillerinin nasıl çalıştığını biliyorsunuz, diÄŸerlerinin ne olduÄŸunu biliyorsunuz.



Türkiye'de kamu görevlilerinin yaÅŸadığı hayatlara, devletin onlara saÄŸladığı imkanlara bakın. Sadece milletvekilleri söz konusu olduÄŸu zaman kaleminizden kan damlamasın. Gerçekçi olun. Çünkü burada 7 liraya yemek çıkıyor diye ortalığı ayaÄŸa kaldırdık, sanki BaÅŸbakanlık'ta yemek 30 liraya çıkıyor. Sanki milletvekillerinin çoluÄŸu çocuÄŸu sabaha kadar burada yemek yiyor tarzında, parlamentoya karşı kışkırtıcı bir üslupla yazılar yazılıyor. Elinizi vicdanınıza koyun. Kamuda çalışan üst düzey görevliler bir yere gidecek olsa arabadevletten, ÅŸoför devletten, benzin devletten, uçak parası devletten, ayrıca harcırah. Milletvekilinin yaptığı tüm harcamalar kendi cebindendir. Bu bir ihtiyaçtı, bir intibak durumu söz konusuydu. Dört grubun da birlikte karar verdiÄŸi bir husustur.



BAKAN YARDIMCILARINI UNUTTULAR



Bakan ve milletvekilleriyle ilgili maaÅŸ operasyonunda bakan yardımcılarının durumunun ise unutulduÄŸu ortaya çıktı. Åžu ana kadar 12 bakanlığa atanan bakan yardımcılarından 8'i eski milletvekillerinden oluÅŸtu. Tümü emeklilik hakkı elde eden ancak bakan yardımcılıklarına atanınca emeklilik aylıkları kesilen 8 eski vekil, yeni düzenleme yapılmaması nedeniyle yine 9 bin 500 TL'lik bakan yardımcısı maaşına kaldılar.






Bu haber toplam 3640 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler