Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

HOPADA OTELLERE CEZA

HOPADA OTELLERE CEZA
Artvin'in Hopa İlçesi'nde Toplum Sağlığı Merkezi Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu, İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün isteği üzerine, 'Zührevi hastalık yaydıkları ve fuhuş için yer temin ettikleri' iddiasıyla 3 otel, 5 disko ve ve 1 restoranta, 90'ar gün kapatma cezası verdi.
29.12.2011 / 14:56


Artvin'in Hopa Ä°lçesi'nde Toplum SaÄŸlığı Merkezi Zührevi Hastalıklar ve FuhuÅŸla Mücadele Komisyonu, Ä°lçe Emniyet MüdürlüÄŸü'nün isteÄŸi üzerine, 'Zührevi hastalık yaydıkları ve fuhuÅŸ için yer temin ettikleri' iddiasıyla 3 otel, 5 disko ve ve 1 restoranta, 90'ar gün kapatma cezası verdi. Ancak, kapatma kararı alan komisyonun 3 üyesinden 2'sinin Ä°lçe Emniyet Müdürü ile AsayiÅŸ Büro Amiri olması, 'Emniyet, hem savcı hem yargıç olmuÅŸ' eleÅŸtirilerine neden oldu. Kapatma kararı nedeniyle ilçede yaklaşık 250 kiÅŸinin iÅŸsiz kaldığı belirtilirken, kararın Hopa olayları nedeniyle uygulamaya konulduÄŸu öne sürüldü. Rize Ä°dare Mahkemesi ise, kapatma kararına karşı açılan davayı görüÅŸerek, 5 disko ile 1 restorana verilen cezaları kaldırdı.



Hopa Ä°lçe Emniyet MüdürlüÄŸü, Hopa Toplum SaÄŸlığı Merkezi'ne baÄŸlı Zühreri Hastalıklar ve FuhuÅŸla Mücadele Komisyonu'na 24 Kasım tarihinde baÅŸvurarak, 3 otel, 5 disko ve 1 restorana, 'Zührevi hastalık yaydıkları ve fuhuÅŸ için yer temin ettikleri' iddiasıyla ceza verilmesini istedi. 8 Aralık'ta toplanan ve Dr. Pınar Ä°skender Uysal, Ä°lçe Emniyet Müdürü Engin Duru ve AsayiÅŸ Büro Amiri BaÅŸ komiser Halil Telli'den oluÅŸan komisyon, 9 iÅŸletmenin 90'ar gün kapatılarak faaliyetten yasaklanmasına oybirliÄŸi ile karar verdi. Aynı gün Hopa Kaymakamı Abdullah AkdaÅŸ'ın onayladığı karar uygulama için Hopa Belediyesi'ne gönderildi. Hopa Belediyesi Zabıta ekipleri de, 21 Aralık günü 9 iÅŸletmenin kapısına mühür vurdu. Bazı iÅŸletme sahipleri kapılarına, 'Kaymakamlık tarafından kapatıldı' ve 'Ä°dare kararıyla geçici bir süre için kapalıyız' yazısı astı.



5 DÄ°SKO VE 1 RESTORANIN KAPATMA KARARI KALDIRILDI



Kapatma kararı ardından iÅŸletmeler adına Ankara Barosu Avukatı Halil Canbolat, komisyon kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize Ä°dare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme Hopa Kaymakamlığı'ndan kapatma kararı gerekçelerini talep ettikten sonra dün, 5 disko ve 1 restorana verilen kapatma cezasını kaldırdı, 3 otel için verilen kararı yerinde buldu. Bu karara da Trabzon Bölge Ä°dare Mahkemesi nezdinde itirazda bulunuldu. Ancak 8 gün kapalı kalan iÅŸletmelerin, mahkeme kararının Kaymakamlık, Emniyet ve Belediye'ye ulaÅŸtırılmasının ardından bugün açılması bekleniyor.



Ä°ÅžLETME AVUKATI: HOPA EMNÄ°YETÄ° HEM SAVCI HEM YARGIÇ



Ä°ÅŸletmelerin avukatı Halil Canbolat, komisyon kararı ile verilen cezanın anayasaya aykırı olduÄŸunu iddia ederken, ÅŸöyle dedi:



"Bu iÅŸlem tamamen hukuka aykırı ve keyfidir. Hukuk devletinin ve idare hukukunun en önemli vazgeçilmez ilkesi, savunma hakkı ve idarenin kanuniliÄŸi ilkesidir ki anılan kararda bu ilkeler ihlal edilmiÅŸtir. Kararı veren komisyonun yapısına bakıldığında karar daha da ilginç bir hal almaktadır. Üç kiÅŸilik komisyonda bir doktor, emniyet müdürü ve baÅŸ komiser yer almaktadır. Emniyetin yaptığı tek taraflı bir araÅŸtırma üzerine yine komisyonda Emniyet Müdürü ve AsayiÅŸ Büro Amiri'nin imzası ile, üstelikte hiç savunma ve beyan alınmadan iÅŸyerlerinin kapatılması, ne hukuk devleti ile ne de adalet, özgürlük ve laiklik anlayışıyla baÄŸdaÅŸmamaktadır. Ä°ÅŸyeri sahiplerinin anayasal hakları ihlal edilmektedir. Hopa emniyetince yapılan soruÅŸturmanın tamamı tek yanlı olarak yürütülmüÅŸ, karar da soruÅŸturmayı yürüten Hopa Emniyeti'nce verilmiÅŸtir. Deyim yerindeyse bu kararda Hopa Emniyeti hem savcı ve hem yargıç olmuÅŸ, kendi aramış, kendi bulmuÅŸ, yargılamış ve kararı da kendi vermiÅŸtir. Bu süreçten kısıtlama getirilenlerin bu karar tebliÄŸ edilene kadar hiç haberleri dahi olmamıştır. YaÅŸanan bu süreç tüm evrensel hukuk ilkelerini ihlal ettiÄŸi gibi hukuk diyalektiÄŸinin iÅŸleyiÅŸine de tamamen aykırıdır."



"HOPA OLAYLARINDAN SONRA ALINAN BU KARAR DÜÅžÜNDÜRÜCÜ"



Kapatma kararı alınan otellerde hiçbir olay olmadığını, uyarı ve ikaz da yapılmadığını belirten Cihan Otel Ä°ÅŸletme Müdürü Ender Güngör, "Benim iÅŸletmemde 23 kiÅŸi çalışıyordu. 3 ay kapalı kalacağımız için bu kiÅŸilerin çıkışlarını vermek durumunda kalacağız. Bu karar karşısında ÅŸok olmuÅŸ durumdayız. Hopa olaylarından sonra alınan bu karar biraz düÅŸündürücü oldu. Burayı ekonomik olarak çökertmek mi istiyorlar? Bu kadar kiÅŸinin maÄŸdur bırakılması çok vahim" diye yakındı.



ÇALIÅžANLAR: YAÅžIN YANINDA KURU DA YANMASIN



Ä°ÅŸletmelerin kapatılması ile iÅŸsiz kalan çalışanlar da karara tepki gösterdi. Bir otelde çalışan Tuncay Çelik, otelin kapanması ile iÅŸsiz kaldığını belirterek, ÅŸunları söyledi:



"BaÅŸbakanımıza burada taÅŸ atıldı ama yaşın yanında kurunun yanması yanlış. Ben 3 ay iÅŸsiz ne yapacağım? Benimle birlikte 60 kiÅŸi çalışıyordu. Hepimiz ortada kaldık. BaÅŸbakanımızın olaya el koyması lazım. Çok maÄŸdur olduk."



Otel aÅŸçısı Erhan Kara ise, otelin kapanması ile maÄŸdur olduÄŸunu belirterek, "Üniversitede çocuk okutuyorum. Zaten geçinemiyorduk. Åžimdi ne yapacağız? Mecliste kendilerine zam yapanlar bizi düÅŸünmek zorunda deÄŸiller mi?" diye konuÅŸtu. Çalışanlardan Köksal Gemici de, kapatma kararının gerekçesinin de çok makul olmadığını öne sürerek, "10 kilometre ötede sınır kapısı açık. Oradan bu insanlar geliyor. EÄŸer bunların ülkeye gelmesi yasaksa o zaman kapıyı kapatsınlar. Burada bir suç unsuru yokken bu uygulama doÄŸru deÄŸil" dedi.



HTSO BAÅžKANI ENGÄ°N KOYUNCU: BU İŞİ ÇOK GARÄ°PSEDÄ°K



Hopa Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Engin Koyuncu da, bu iÅŸi çok garipsediklerini belirterek kapatma kararları sonrası 250 kiÅŸinin iÅŸsiz kaldığını belirterek, ÅŸunları söyledi:



"Bu kiÅŸilerin ailelerini de düÅŸünürsek 750 kiÅŸi, 3 kiÅŸinin imzası ile iÅŸsiz kaldı. Hiçbir yargı kararı olmadan direkt imza ile iÅŸ bu hale geldi. Bu kötü bir durum. Hopa küçük bir yer ve 750 kiÅŸi az bir sayı deÄŸil. Sayın BaÅŸbakanımız her konuÅŸmasında istihdam vurgusu yapıyor. Ancak Hopa'da tersine bir uygulama var. Umarım yetkililer bu kararın yanlış olduÄŸunu anlar ve oteller yeniden açılarak insanlar tekrar iÅŸlerine kavuÅŸur." - Artvin / Hopa






Etiketler: hopa
Bu haber toplam 4433 defa okundu
YORUMLAR
KERÄ°M YILDIZ: 
"hopayı kapat gürcü kapıyı aç"
sanki otelleri kapattıda ne oldu bizim millet işsiz kaldı o işi yapmak isteyenler şimdi gürcüstana geçiyor parayı oraya akıtıyor.biz çok zenginizki bizim paraya ıhtıyacımız yok hopa yatsın gürcüstan kalkınsın.istatiklere göre hafta sonu 5000 kişi batuma gitmiş.herbiri 1 ekmekten 5000 ekmek eder.gerisini anlatmaya gerek yok.
29.12.2011 / 15:36
Ip Adresiniz:
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler