Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Ermenistan Sarkozy'i deÅŸifre etti

Ermenistan Sarkozy'i deÅŸifre etti
Soykırımı inkârı’ suç sayan Fransa’ya, Erivan’dan tepki.
29.12.2011 / 15:04


Ermenistan Bölgesel AraÅŸtırmalar Merkezi BaÅŸkanı Richard Giragosian, hazırladığı raporda "soykırım teklifi"ni kabul eden Fransa'ya ateÅŸ püskürdü ve Sarkozy'nin asıl derdini 3 madde halinde gözler önüne serdi.



Merkez, Erivan'da bulunan Ermenistan Bölgesel AraÅŸtırmalar Merkezi (RSC) BaÅŸkanı Richard Giragosian, Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen "Ermeni soykırımı"nın inkârını suç sayan yasa teklifinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki iliÅŸkileri olumsuz etkileyeceÄŸini söyledi.



PERDE ARKASINDAKÄ° NEDENLERÄ° SIRALADI



Tartışmalarla ilgili rapor yazan Giragosian, Fransa'nın tasarıyı ulusal meclisten geçirmesinin perde arkasında 3 neden olduÄŸunu vurguladı.

Giragosian o 3 nedeni ÅŸöyle sıraladı:



1- Fransa CumhurbaÅŸkanı Nicolas Sarkozy, yaklaÅŸan baÅŸkanlık seçimleri öncesinde, ülkesinde yaÅŸayan ve siyasi açıdan son derece aktif olan 500 bin Ermeni asıllı vatandaşın oylarını çekmeye çalışıyor.



2- Paris yönetimi, tasarı ile Ankara'yı utandırmak ve Türk Hükümeti'ne zarar vermek istiyor, böylece Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi'ne üyelik süreci de zorlaÅŸacak.



3- Tasarı, Ermeni davasına destekten ziyade Fransa'nın küresel arenadaki prestijini ve siyasi liderliÄŸini güçlendirmeyi amaçlıyor.



Ermenistan Bölgesel AraÅŸtırmalar Merkezi BaÅŸkanı Richard Giragosian, iki ülke arasında halen sivil toplum düzeyinde devam eden "normalleÅŸme" sürecinin tasarı ile darbe aldığını kaydetti. Giragosian, tasarının Ankara'da tepkiye neden olduÄŸunu ve "normalleÅŸme" sürecinin zora girdiÄŸini belirtti.



'Ä°SVÄ°ÇRE ARABULUCU OLMAK Ä°STÄ°YOR'



Raporda Ä°sviçre'nin Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleÅŸme sürecinin devam etmesi için kendi arabuluculuÄŸunda görüÅŸmeler önerdiÄŸi anlatıldı. Litvanya'nın baÅŸkenti Vilnius'ta bu ay başında gerçekleÅŸtirilen Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı toplantıları sırasında Ä°sviçre delegasyonunun, Ankara ve Erivan yetkililerine arabuluculu görüÅŸme teklifi sunduÄŸu belirtildi. Raporda, her iki tarafın da baÅŸta teklife olumlu yaklaÅŸtığı, ancak Ankara'nın daha sonra geri adım attığı öne sürüldü.



ABD'DEN GELEN TAÅžNAK



ABD'nin Providence kentinde 1965'te doÄŸan Richard Giragosian, Rhode Island ve Maryland üniversitelerinde eÄŸitimini tamamladıktan sonra 9 yıl boyunca Amerikan Kongresi'ne baÄŸlı MüÅŸterek Ekonomi Komitesi'nde görev aldı. Ermenistan'a döndükten sonra Ermenistan Bölgesel AraÅŸtırmalar Merkezi'nde baÅŸkanlık yapan Giragosian, merkezi Londra'da bulunan Jane's Information Group adlı kuruluÅŸ için analizler hazırlıyor. Aşırı milliyetçi TaÅŸnak Partisi'ne üye bir diaspora Ermenisi iken, Türkiye ile Ermenistan arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesini savunan ılımlı biri olarak anılmaya baÅŸlandı.






Bu haber toplam 2337 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler