Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Rize İl Sağlık Müdürü'nden Önemli Uyarı

Rize İl Sağlık Müdürü'nden Önemli Uyarı
Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlara sağlıksız zayıflama konusunda uyarıda bulunulan bir açıklama yapıldı.
04.01.2012 / 16:53



Rize Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe tarafından yapılan yazılı açıklamada bilinçsizce ve kontrolsüzce yapılan diyet ve zayııflamaların ciddi sorunlarla beraber ölümcül sonuçlar doÄŸurabileceÄŸi kaydedildi. SaÄŸlık Ä°l Müdürü Dr. Mustafa Tepe açıklamasında diyet ve zayıflamanın kesinlikle doktor kontrolünde diyetisyen gözetiminde yapılması gerektiÄŸini özellikle vurguladı.



Ä°ÅŸte Rize Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe tarafından yapılan o açıklama:



Piyasada zayıflama amaçlı satılan zayıflama bantları, bitkisel karışımlar vb. kontrolsüzce kullanılmaktadır. Bu tür ürünlerin kontrolsüzce kullanımının saÄŸlık açısından sakıncalara neden olabileceÄŸi ve ağırlık kaybının saÄŸlanmasında sadece geçici çözümler saÄŸladığı unutulmamalıdır. Uzun vadede vücut ağırlığının korunmasında mutlaka bireylerin yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri, hareketli bir yaÅŸam tarzını benimsemeleri, saÄŸlığın korunması ve geliÅŸtirilmesi, yaÅŸam kalitesinin arttırılması açısından büyük önem taşımaktadır.  Vücut ağırlığının kontrol altına alınmasında temel ilke; besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük harcanan enerjinin dengede tutulmasıdır. Vücut ağırlığının azaltılmasına yönelik zayıflama diyetlerinde ise; besinlerle sınırlı enerji alınması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin öÄŸesi gereksinimlerinin karşılanması temel alınmalıdır.



Kilo verme ve diyet iÅŸlemleri son derece ciddi bir uygulama olduÄŸundan, kontrolsüzce yapılan uygulamaların ölüme kadar  varabilen bir çok sorunlara neden olabileceÄŸi açıktır. O yüzden diyet uygulamaları doktor kontrolü ve diyetisyen gözetimi altında bilinçli ÅŸekilde yapılması gerekmekte ve asla doktor izni olmaksızın hiçbir ilaç, bitkisel ürün vb. kullanılmamalıdır.



SaÄŸlıklı ve ideal vücut ağırlığına ulaÅŸmak ve bu kiloyu korumak amacıyla uygulanacak saÄŸlıklı zayıflama diyetlerinin içeriÄŸi ile ilgili önerilerilerimiz



1. Zayıflama diyetlerinin mutlaka saÄŸlık kontrollerinden geçtikten sonra doktor/diyetisyen kontrolü altında uygulanması; hızlı kilo vermeye yönelik zayıflama ilaçları, zayıflama bantları, bitkisel karışım vb. yöntemlerin bilinçsizce ve kontrolsüzce doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması son derece önemlidir.



2. SaÄŸlıklı ve kalıcı ağırlık kaybı için haftada en fazla 0.5-1.0 kg verilecek ÅŸekilde bireye özgü hazırlanan zayıflama diyetleri uygulanmalıdır.



3. Zayıflama diyetlerinde mutlaka besin çeÅŸitliliÄŸi saÄŸlanmalı, tek tip beslenmeye dayalı diyetler uygulanmamalıdır.



4. ÖÄŸün atlamamaya ve düzenli aralıklarla günde 3 ana, 3 ara öÄŸün uygulamaya özen gösterilmelidir.



5. Zayıflama diyetlerinin uygulanması esnasında sıklıkla ortaya çıkan kabızlık probleminin önlenmesi açısından lif içeriÄŸi yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Lif içeriÄŸi yüksek yiyecekler grubuna giren; sebze, meyve, kurubaklagiller, tam tahıl ürünlerinin ayrıca mide boÅŸalma hızını yavaÅŸlatarak tokluk hissini uzattığı ve ağırlık kontrolünün saÄŸlanmasına yardımcı olduÄŸu unutulmamalıdır.



6. Tatlı, pasta gibi ÅŸekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kan ÅŸekerini dengeleyici besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.



7. Tokluk hissini uyandıran sinyallerin yaklaşık 20 dakika içinde beyine ulaÅŸtırılması nedeniyle hızlı yemek tüketiminden kaçınılmalı, besinler iyice çiÄŸnenmeli ve yavaÅŸ yemek yemeÄŸe özen gösterilmelidir.



8. Yemek yerken baÅŸka bir iÅŸle (televizyon seyretme, kitap okuma vb.) meÅŸgul olmak farkında olmadan fazla besin tüketimine neden olabilir. Bu yüzden yemek yemek baÅŸlı başına bir olay olarak algılanmalı ve yemek yerken baÅŸka bir iÅŸle meÅŸgul olunmamalıdır.



9. Yemeklerin mümkün olduÄŸunca küçük tabaklarda porsiyonlanarak tüketilmesine özen gösterilmelidir.



10.  Yemeklerde kullanılan yaÄŸ türüne de dikkat edilmeli, yemeklerde kullanılan yağın bir kısmının zeytinyağı, bir kısmının da mısırözü, soya veya ayçiçek gibi bitkisel sıvı yaÄŸlar olmasına özen gösterilmeli, ancak aşırı yaÄŸlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.



11. Yemekler piÅŸirilirken haÅŸlama, ızgara veya fırında piÅŸirme gibi saÄŸlıklı yöntemler tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.



12. Güvenli besin tüketimi için alınan ambalajlı gıdaların etiketleri ve besin içerikleri mutlaka okunmalı, Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığından üretim izni alınmış olmasına dikkat edilmelidir.



13. Vücutta oluÅŸan zararlı maddelerin atımı ve barsak saÄŸlığı için günde en az 8-10 su bardağı su tüketmeye özen gösterilmelidir.



14. Haftada en az 3 kez ve 30 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir.








Bu haber toplam 2997 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler