Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Ehliyet için lise diploması şartı geliyor!

Ehliyet için lise diploması şartı geliyor!
12 yıllık zorunlu eğitim tartışması, Trafik Kanunu'nda ehliyet için yer alan 'temel eğitim' şartını gündeme getirdi.
02.03.2012 / 09:41



Mevcut kanunda ehliyet almak isteyenlere 8 yıllık eÄŸitim ÅŸartı olduÄŸuna dikkat çeken uzmanlar, "Temel eÄŸitimin 12 yıla çıkmasıyla sürücü adayı lise mezunu olmadan ehliyet alamayacak. Kanunda düzenleme yapılmalı." uyarısı yapıyor.



Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸiklikle ehliyet almak isteyenlere 8 yıllık temel eÄŸitimi tamamlamış olma ÅŸartı, sivil toplum örgütlerinden gelen tepkiler nedeniyle 3 kez ertelendi. Ancak kanun, 7 ay önce yeniden yürürlüÄŸe girdi. Böylece 5 yıllık ilkokul mezunlarına ehliyet kapısı kapandı. Kanun, mevcut durumda milyonlarca kiÅŸinin ehliyet almasına engel olduÄŸu ve sahteciliÄŸe kapı araladığı için eleÅŸtiriliyor. Zorunlu eÄŸitimin 8 yıldan 12 yıla çıkma tartışmaları ise vatandaÅŸlar ile sürücü kurslarında paniÄŸe yol açtı.



Karayolları Trafik Kanunu'nda "A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda aranan en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eÄŸitimi bitirmiÅŸ bulunmaları ÅŸartı aranır." ifadesi yer alıyor. Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursları BirliÄŸi DerneÄŸi (MTSK) Genel BaÅŸkanı Süleyman Sert, temel eÄŸitimin 2012-2013 yılı itibarıyla 12 yıla çıkması ve Karayolları Trafik Kanunu'nda bir deÄŸiÅŸiklik yapılmaması halinde sürücü kurslarının lise mezunu olmayanların baÅŸvurularını kabul edemeyeceÄŸine dikkat çekiyor. Sert, "Trafik Kanunu'nda '8 yıllık temel eÄŸitim' ifadesi deÄŸiÅŸtirilmeden 12 yıllık temel eÄŸitimin yürürlüÄŸe girmesi durumunda bizler son olarak kabul edilen temel eÄŸitim tanımına göre hareket etmek zorunda kalacağız. Yani, lise mezunu olmayanlar ehliyet alamayacak." diyor. Bu durumda Ankara'nın doÄŸusunda kalan sürücü kurslarının tamamına yakınının kapısına kilit vuracağı uyarısı yapıyor.



'Temel eğitim şartı, insan haklarına aykırı'



Sürücü Kursları Federasyonu BaÅŸkanı Musa Ayan, sürücü belgesi için ÅŸu an uygulanmakta olan 8 yıllık temel eÄŸitim ÅŸartının bile insan haklarına aykırı olduÄŸunu savunuyor. Ayan, ÅŸunları söylüyor: "Avrupa'da, Almanya, Belçika, Norveç gibi ülkelerde, ehliyet için sadece kiÅŸinin yaÅŸ, saÄŸlık ve psikolojik durumlarına bakılıyor. Bu sorumluluklara sahip olan kiÅŸinin okuryazar olması ehliyet alması için yeterli görülüyor."



Diyarbakır'da sürücü kursu sahibi olan GüneydoÄŸu Bölgesi Sürücü Kursları DerneÄŸi BaÅŸkanı Muhammed Bulut, özellikle GüneydoÄŸu ve DoÄŸu Anadolu bölgelerinde okuryazar oranının batıya oranla çok düÅŸük olduÄŸuna dikkat çekiyor. Bu yüzden yasa dışı yollarla ehliyet alma durumunun en çok bu illerde yaÅŸandığına vurgu yapıyor. Trafik Kanunu'na getirilecek 'Her bireyin kendi zorunlu eÄŸitim çağındaki eÄŸitimi tamamlamış olması' ifadesi ile sorunun çözüleceÄŸini söylüyor.





Kaynak: zaman





Etiketler: ehliyet
Bu haber toplam 2459 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler