Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

1944 Adet Proje Nerde?

1944 Adet Proje Nerde?
MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi Yaptığı açıklamada yine AK Parti’ye Yüklendi.
13.08.2012 / 11:22


 



   Milliyetçi Hareket Partisi’nin 2011 Genel Seçimlerinde Rize’den 1.sıra milletvekili adayı olan ve Rize Ä°l BaÅŸkanlığı görevini yürüten Salih Zeki Mayi son zamanlarda iktidar partisi olan Ak partiye çıkışlarıyla gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Yaptığı basın açıklamasında 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü yapılan AK Parti Rize Ä°l kongresinde gerçekleÅŸen toplu açılışları eleÅŸtirerek “1944 adet projesiyle özellikle köylülere yönelik alt yapı yatırımlarını içeren 1884 adet proje ki maliyeti 83 milyon TL olduÄŸu açıklanmıştı, Rize’nin hangi köylerinde hayata geçirilmiÅŸ olduÄŸunu, köy muhtarları baÅŸta olmak üzere köylerde ikamet eden hemÅŸerilerimiz de tespit edemediÄŸini gördük” dedi.




   Sözlerine devam eden Mayi “Åžimdi buradan AKP Rize Milletvekilleri baÅŸta olmak üzere, AKP Rize il yöneticilerine Rizeliler adına soruyoruz : 1884 adet proje Rize’nin hangi köylerinde ve hangi öncelik kriterleri dikkate alınarak planlanmış ve hayat geçirilmiÅŸtir ? Geride kalan 60 adet proje ise Rize’in hangi ilçe ve mahallesinde “tesis – yapı” aÅŸaması tamamlanarak hizmete açılmıştır ?  Ayrıca Rize’nin 347 adet köyü olduÄŸunu dikkate aldığımızda söz konusu 1884 adet proje ki köy başına ortalama 5 Adet proje düÅŸmesi gerekir, söz konusu bu 1884 projenin tam listesi ile birlikte bulundukları köy mevkilerinin isimleriyle birlikte açıklanması zor olmasa gerektir” diyerek hizmet yapıldığı söylenen köylerin isimlerinin açıklanması gerektiÄŸini savundu.






 “Rize’de Kafein Üretim Tesisi Kurulmalıdır”




   “Günümüzde dünya kafein tüketiminin %70’e yaklaÅŸan kısmı kolalı içeceklerde ile enerji içeceklerinde, geri kalan kısmı ilaç sanayinde kullanılmaktadır” diyen Salih Zeki Mayi “Dünyada doÄŸal olarak birçok bitkide bulunmakla beraber, genellikle ticari olarak iki çeÅŸit bitkiden üretilmektedir. Bu bitkilerden en önemlileri kahve ve çaydır. Kafein büyük oranda sentetik yollarla endüstriyel laboratuarlarda elde edilmektedir.


 


  Dünya kafein üretiminin %45’i doÄŸal kaynaklardan (dekafeinize kahve üretiminden ve çay atıklarından) geri kısmı ise sentetik yollarla elde edilmektedir. Ülkemiz kafein ihtiyacının tamamını ithalatla karşılamaktadır. Gerek ilaç sanayinin geliÅŸmesi gerekse soÄŸuk içeceklerin üretim ve tüketimindeki artışlarla ithal edilen kafein miktarı devamlı yükselme göstermektedir. Bu nedenle, Çay atıklarındaki kafeini çıkaracak bir tesisin kurulması Ülkemiz ihtiyacı olan kafeinin tamamının öz kaynaklardan üreterek kafein ithalatına gerek kalmayacağı düÅŸünceleri 1960’lı yıllardan beri tartışılmakta ve akademik çalışmalarda önerilmektedir. Özellikle 1987 yılında Rize’de Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitelerinin Eczacılık Fakültelerinin ortaklaÅŸa yapmış oldukları araÅŸtırma ve bu araÅŸtırmanın sonucunda Rize’de bir kafein üretim fabrikasının kurulmasını açıkça önerilmektedir.


 


  Basit bir hesaplama ile, sadece ÇAYKUR’a ait çay esaslı ham madde atığını (çay lifi, çöpü, tozu) iÅŸleme oranı yılda en az 20.000 ton  olan bir kafein üretim tesisinden, ortalama çay atıklarının ihtiva etmiÅŸ olduÄŸu %1 - 1,43 kafein hesabına göre yılda 286 ton “saf (doÄŸal) kafein” elde edilebilecektir ki bunun yanında, sentetik yolla üretilen toz kefin’in kilogram fiyatının 2011 yılı rakamlarına göre 64,50 ABD Doları olduÄŸu dikkate alındığında sadece çay atıkları kullanılarak yıllık brüt 18 Milyon ABD Doları’nda bir ekonomik kaynak elde edilmesi mümkündür. Ayrıca kafein üretim fabrikası yılın 12 ayı çalışacaktır, çünkü çay üretim dönemi dışında kalan aylarda kimya endüstrisi baÅŸta olmak üzere Türkiye’nin ihtiyacı olan sentetik kafein üretimini yapacaktır. Kafeini alınan çay atıkları tekrar organik gübre katkı maddesi olarakta deÄŸerlendirilebilir. Bu hem ülke ihtiyacına hemde ihracata yönelik önemli bir ekonomik kaynak oluÅŸturacağı gibi Rize’de yaratacağı istihdam dikkate alındığında önemi daha iyi anlaşılmış olacaktır” dedi.





Etiketler: KAFEÄ°N
Bu haber toplam 3020 defa okundu
YORUMLAR
aydın gür: 
"hayali projeler"
seçim öncesinde bir çok ilde toplu açılışlara tanık olduk.bir stand kuruluyor .orada başbakan konuşma yapılıyor ve kurdele kesiliyor.neymiş efendim onlarca projenin açılış töreni.iyi de orda olanlar hiç mi merak edip sormadılar bu projeler nerde yapıldı diye.resimleri bile yoktu.sonra bir ilde bir kaç vatandaş araştırmış.nerde bu tesisler diye.bir de bakmış ki sağlık ocağının birinin çatısı yenilenmiş,diğer bir okulun dış boyası yapılmış,bir büyük köydeki çeşmeye musluklar takılmış,bir hastaneye ambülans alınmış....işte proje dedikleri ve açılış yaptıkları bunlar!gelelim rize ye.hangisini biliyoruz? adreslerini sorsak veremezler.hayali proje açılışlarıyla halkımzı resmen aptal yerine koydular .hala devam ediyorlar.oysa çalışana ,emekliye 3 kuruş verirsek yunanistan a döneriz demiyorlarmıydı? 10 yıldır akp iktidarının bir ilde tek fabrika yapıp hizmete açtığını duymadım.duyan varsa ,ıspatlarsa kendisinden özür dilicem.rize li hemşehrilerim zeki mayi nin rakamlarla verdiği projelerin peşine düşsünler.belki bulurlar!!!
16.08.2012 / 01:33
Ip Adresiniz:
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler