Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Üretici Statükoya Peşkeş Çekiliyor

Üretici Statükoya Peşkeş Çekiliyor
Taka gazetesi Rize Temsilcisi Deniz Varlı Köşesinde yazdığı Ulusal çay konseyinde yaşananlar Çay Kanunu ve Çay Üreticisinin çaydan çoktan ümidini kestiğini üreticinin sahipsiz kaldığını anlatan yazıyı sizlerle paylaşıyoruz
24.08.2012 / 20:10

Ulusal Çay Konseyi Kurucu BaÅŸkanı Ali BayramoÄŸlu’nun görevinden istifa etmesinin ardından, Konsey BaÅŸkanlığına Çaykur Genel Müdürü Ä°mdat SütlüoÄŸlu seçildi.



NEVZAT PALÄ°Ç BÄ°R ZAFER DAHA KAZANDI





Geçen yıl yapılan milletvekili seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyerek siyasi desteÄŸi tamamen kaybeden BayramoÄŸlu, Konsey BaÅŸkanlığından geçen ay istifa etmiÅŸti. Çay kanunu taslak çalışmalarına Çaykur’la birlikte ÅŸiddetle karşı çıkan UÇK Yönetim Kurulu Üyesi olan Rize Ziraat Odası BaÅŸkanı Nevzat Paliç, BayramoÄŸlu’nun istifasının ardından, Konsey BaÅŸkanı olarak Çaykur Genel Müdürü Ä°mdat SütlüoÄŸlu’nu görmek istediÄŸini söylemiÅŸti. Ziraat Odası BaÅŸkanı’nın isteÄŸi doÄŸrultusunda Konsey BaÅŸkanlığına Çaykur Genel Müdürü’nün getirilmesiyle, yasal düzenlemeye karşı çıkan Çaykur ve Ziraat Odalarının kanun taslağının refüze edilmesinden sonra statükonun devamı yönünde yeni bir zafer kazandıkları söylenebilir.


Herkes müstahsil-üretici dalkavukluÄŸuna soyunmuÅŸ; aman ben müstahsili çok seviyorum, hayır ben üreticiyi daha çok düÅŸünüyorum teraneleri yıllardan beri dillere pelesenk olmuÅŸtu ama kanun taslağına karşı verilen amansız savaÅŸ, çay müstahsili öne sürülerek aslında Çaykur çalışanlarının (iÅŸçi-memur) statü koruma kaygısıyla pozisyon alması ve tabii ki iç siyasi çekiÅŸmelerden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildi.





Müstahsil size her tarafıyla gülüyor…





Oysa, aklı başında olması beklenen sorumlu mevkilerdeki insanlardan müstahsil dalkavukluÄŸu yapana kadar; Allah’ın bu bölgeye bahÅŸettiÄŸi özel bir ürün olan çayı adam gibi üretmeleri beklenirdi. Åžu durumda müstahsil çaydan para kazanmadığı gibi gelecek için çaya bel baÄŸlamışlığı da yok! Çayını satması, satmaması, yok Çaykur kontenjan uyguluyormuÅŸ, kota koyuyormuÅŸ da üretici maÄŸdur oluyormuÅŸ teraneleri de sadece ve sadece mevcut statükonun korunmasına yardımcı olacağı düÅŸünülen birer argüman sadece. Yoksa 5 yaşında çocuk da bilir ki, belli sayıdaki, belli kapasitedeki fabrikalarda, kendini paralasan da iÅŸleyebileceÄŸin çay miktarı bellidir. Bunu herkes bildiÄŸi halde “Çaykur neden bütün çayı almıyor ya da Çaykur neden kotayı artırmıyor, kontenjanı kaldırmıyor” diye soran muhalefet de var memlekette, seçim zamanı seçmenlere ÅŸirin gözükmek için kotayı artıran iktidar da… Muhalefetteyken, “Allah’ın çayına kota mı konulur” diye sorup, iktidar olduÄŸunda Allah’ın çayına kota koyanları da gördü bu millet. Muhalefetteyken dersinize iyi çalışmazsanız ya da seçimi kazanmak için her yol mubah diye yaklaşım gösterirseniz, iktidara geldiÄŸinizde hatırlamak istemeseniz bile birileri size söylediklerinizi hatırlatır. Siz de onları duymamazlıktan gelirsiniz.







MÜSTAHSÄ°L ÇAYDAN UMUDUNU ÇOKDAN KESTÄ°





Evet, o çok sevdiÄŸiniz müstahsil çaydan umudunu kesti sayenizde. Yıllardır çayı siyasi malzeme yaptığınız için, müstahsili yolunacak kaz gördüÄŸünüz için… Çay paralarına bankaları, gübre üreticileri ile satıcılarını ortak ettiÄŸiniz için. Ne iÅŸe yaradığı belli olmayan bir takım yerlere bağışı, aidatı bilmem nesi diye metazori kesintiler yaptığınız için…



SEKTÖRDE KÄ° FÄ°RMALARA KÄ°MSE HESAP SORMADI



Sektörde faaliyet gösteren firmalara, ‘KardeÅŸim sen üreticiden çay mubayaa ediyorsun da; topladığın yaÅŸ çay miktarının en azından yarısını karşılayabilecek teminatın var mı?’, ‘Müstahsilden yaÅŸ çayı alıp parasını ödemezsen, yahut yaÅŸ çay karşılığı fahiÅŸ fiyata kuru çay, kumanya, bakliyat, kömür, beyaz eÅŸya önermeye kalkarsan başına ne iÅŸler geleceÄŸini biliyor musun?’ gibi sorular yöneltmediÄŸiniz için müstahsilin artık çaydan bir beklentisi yok! Zatı muhteremlerin bahanesi hazır: ‘Efendim, serbest piyasa koÅŸullarında biz fabrika sahibi ile üretici arasındaki alışveriÅŸe müdahale edemeyiz.’ Yeri geldiÄŸinde her naneye burnunuzu sokmakta hiçbir mahzur yok ama sıra çay müstahsiline geldi mi, serbest piyasa, öyle mi? Siz onu benim külahıma anlatın. Dolandırıcılara da müsaade ediyor musunuz serbest piyasa koÅŸullarında… Sahi bugüne kadar yakalanmış olan çay kaçakçılarına bugüne kadar hangi cezaları vermiÅŸtiniz; açıklayın da aydınlanalım. Yoksa kaçakçılık suç olmaktan çıktı da bizim mi haberimiz olmadı!







cay-isyani-rize-3.jpg






ÜRETÄ°CÄ° DOLANDIRICILARA PEÅžKEÅž ÇEKÄ°LDÄ°





Evet, gerçekte çayla ve Çaykur’la ilgili bölgede geliÅŸen hassasiyet, Çaykur’un vakıf olma özelliÄŸi ile orada çalışan 14 bin kiÅŸinin durumudur. Çaykur’un özelleÅŸtirilerek çayın yok edileceÄŸi söylemi de ‘Çaykur çalışanlarının rahatı kaçar mı?’ endiÅŸesinden ibarettir; kamudaki ‘larç’ çalışma ortamı özel sektörde bulunmayabilir endiÅŸesidir bu… Çaykur çalışanlarının durumu az mı önemlidir? Tabii ki çok çok önemlidir. 14 bin çalışan, 14 bin evde baca tütmesi ve 40-50 bin kiÅŸinin karnının doyması demektir. Dolayısıyla bu insanların bölgede kalması ve ÅŸehirlerin yaÅŸaması demektir. Bu yönüyle baktığımızda devlet, “Çaykur eliyle ben DoÄŸu Karadeniz Bölgesini finanse ediyorum. 50 bin kiÅŸinin cebine para koyuyorum” diyebilir. Ama “Ben çok kaliteli çay üretiyorum veya kâr ediyorum” diyemez. Kârını zararını bir kenara koyalım.



BÄ°ZDEN 60 SENE GERÄ° OLAN SRÄ°LANKA BÄ°ZDEN KALÄ°TELÄ° ÇAY ÜRETÄ°YOR



Elinizdeki çok önemli bu ürünü dünya standartlarındaki kalite seviyesinde üretmeyi beceremez misiniz? Sosyal devlet olmak sorumluluÄŸunun, sözde üretim yaparak deÄŸil de, bölgeye dünya gerçekleriyle örtüÅŸen ekonomik yatırımlarla yeni iÅŸ sahaları kazandırarak yerine getirilmesi daha doÄŸru olmaz mı? Devlet yatırım yapmaz diyorsanız, özel sektörü teÅŸvik edersiniz. Yok onu da yapmayız derseniz, iÅŸsizlere doÄŸrudan maaÅŸ baÄŸlayabilirsiniz… Ama dünyanın en kaliteli çayını üretiyoruz gibi laflar ederseniz sadece kendinizi kandırırsınız. Her alanda bizden 60 sene geride olmasına raÄŸmen çok kaliteli çay üretip dünyanın her tarafına satan Sri Lanka’lıları tebessüm ettirirsiniz, Hintlileri güldürürsünüz, Kenya’lıları kahkahaya boÄŸarsınız; Çinliler ile Japonlar ne dediÄŸinizi anlamaz bile…




Bakanlık mı ağır basacak yoksa bürokratlık mı?





Çaykur Genel Müdürü Ä°mdat SütlüoÄŸlu, Bakanlık yapmış Rize’nin yetiÅŸtirdiÄŸi önemli deÄŸerlerden birisidir. Çaykur Genel MüdürlüÄŸünü kabul etmesi baÅŸlı başına bir fedakarlıktır. Bakan SütlüoÄŸlu iken üyesi olduÄŸu hükümetin ve daha sonra BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın da defalarca dile getirdiÄŸi ‘Bürokratik OligarÅŸi’yi içine sindirmesini beklemiyoruz ama iki yıldır Çaykur Genel Müdürü olarak Bakan SütlüoÄŸlu’ndan çok Bürokrat SütlüoÄŸlu resmini izledik.


Ulusal Çay Konseyi BaÅŸkanlığı, SütlüoÄŸlu’nun hükümet üyesi olduÄŸu dönemdeki anlayışının yeniden canlanması için bir fırsat olabilir. Ulusal Çay Konseyi, her ne kadar yaptırım gücü yoksa da; sektörün önde gelen ilgililerinin oluÅŸturduÄŸu yönetiminin kararları, tavsiye niteliÄŸinde olsa dahi önemlidir.





Sayın BayramoÄŸlu, parti teÅŸkilatına ÅŸirin gözükmek uÄŸruna ilkelerinden taviz vermedi ve bunun için baÅŸarılı olamadı denilebilir. Åžimdi baÅŸarılı olma ÅŸansını Sayın SütlüoÄŸlu eline aldı. EÄŸer bu ÅŸansı kullanır ve çay kanununun kuÅŸa döndürülmeden çıkarılmasını saÄŸlarsa Bakan SütlüoÄŸlu’na yakışır bir yol izlemiÅŸ olur ve bu millet onu gelecekte çayı kurtaran adam olarak minnetle yâd eder. Yok eÄŸer UÇK’yı iÅŸlevsizleÅŸtirmek için bu göreve talip olduysa, Bürokrat SütlüoÄŸlu olarak süresi dolduÄŸunda görevi bir sonraki genel müdüre Çaykur’un 1. katında bulunan makam odasındaki devir-teslim töreniyle devreder, o törende ‘ben müstahsili çok seviyorum’ gibi laflar eder ve oradan alkışlarla uÄŸurlanır, o kadar…  



SÜTLÜOÄžLUNUN ÜRETÄ°CÄ°YE PROVAKOTÖR SÖYLEMESÄ° TIKLAYIN






Bu haber toplam 2930 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler