Uzun yıllardır köyde hizmet vermekte olan eczanenin ÅŸehir merkezine taşınması sonrası eczanesiz kalan köyde en çok köy nüfusunun yüzde 70′inden fazlasını oluÅŸturan 65 yaÅŸ üstü vatandaÅŸlar ve çocuklar etkileniyor. ÇoÄŸu devamlı ve raporlu ilaç kullanmakta olan bu kiÅŸiler, eczane olmadığı için ilaçlarını temin etmekte güçlük çekiyor.
Konu ile ilgili bilgi veren Veliköy Muhtarı Lütfü Kopuz, “Köyümüzde yer alan Merkez 4 No’lu Aile SaÄŸlığı Merkezi hem Veliköy’e, hem de komÅŸu köyler Pınarbaşı, TaÅŸlık, KurtuluÅŸ, TaÅŸpınar, AktaÅŸ, BoÄŸaz, Akpınar ve Ketenli’ye hizmet vermektedir. Kopuzlar Vakfı tarafından yaptırılıp SaÄŸlık Bakanlığı’na devredilen bu birim, kış aylarında 2 bin 500, yaz aylarında ise 4 bin civarında kiÅŸiye hitap etmektedir. Köy meydanında bulunan Aile SaÄŸlığı Merkezi’nin hemen yanında Veliköy Uzun Mustafa Kopuz Ä°lköÄŸretim Okulu ve Veliköy Çay Fabrikası yer almaktadır. 2 ay kadar önce bu bölgenin ilaç ihtiyacını yıllardır karşılamakta olan eczanemiz il merkezine taşındı. Bundan hem biz hem de çevre köyler olumsuz etkilendi. En büyük sıkıntıyı da çocuklar ve yaÅŸlılar çekiyor. Sıklıkla tansiyon yüksekliÄŸi ve ÅŸeker hastalığı gibi saÄŸlık sorunlarından muzdarip olan ve ilaçlarını saati saatine kullanması gereken kimi hemÅŸerilerimiz, ilaç temin etmekte zorluk yaÅŸadığından, bazı günlerini ilaçsız geçirip risk altında kalabiliyor” dedi.
SEMBOLÄ°K KÄ°RA ALINACAK
Açıklamalarına, eczanenin hem kendi köyleri olan Veliköy için hem de çevre köyler için elzem bir ihtiyaç olduÄŸunu belirterek devam eden Muhtar Lütfü Kopuz, “Kapanan eczanemiz hem bina hem de dekorasyon olarak 10 gün içinde açılmaya hazır durumdadır. Köyümüzdeki caminin hemen altında bulunan eczanenin yeniden iÅŸler hale gelebilmesi için cami yönetim kurulumuz da her türlü desteÄŸi vermekte ve bina için çok cüzi, sembolik bir kira bedelini kabul edeceklerini belirtmektedirler.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Veliköy Muhtarı Lütfü Kopuz, açıklamasına ÅŸöyle devam etti:
“Bu bölgeden hizmet alan insanlar, eczanenin ayakta durması için ÅŸehir merkezinde muayene olduÄŸunda dahi kendilerine reçete edilen ilaçları merkezdeki eczanelerden deÄŸil, hizmet aldığı bölgedeki eczaneden almaktadır. Hatta bakkallarda dahi satılan ve fiyatı 2 TL’yi geçmeyen aÄŸrı kesici ilaç için bile eczaneye baÅŸvurmakta ve sorumlu bir tutum sergilemektedirler.”
Aile SaÄŸlığı Merkezi’nde görev yapan Aile Hekimi Dr. Yakup Kadri Sarımehmet ise; günlük reçete sayısı kış aylarında 40, yaz aylarında 100 civarında olan bu bölgenin hem hasta sayısı, hem çoÄŸu kronik hastalıkları sebebiyle raporlu ilaç kullanan yaÅŸlı bireylerden oluÅŸan köy nüfusunun sürekli ilaç ihtiyacı, hem de fabrika ve ilköÄŸretim okulu gibi kalabalık topluluklara yakın oluÅŸu sebebiyle köyün bir eczaneyi hak ettiÄŸini belirtti.
Özel Haber:habergundogdu.com