Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Yarın seçim olsa son ANKETİ

Yarın seçim olsa son ANKETİ
Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?' şeklinde MAK danışmanlık tarafından hazırlanan ankette Ak Parti yüzde 50,3 ile birinci sırada yer aldı...
03.06.2013 / 11:42


MAK Danışmanlık Åžirketi'nin 51 ilde yaptığı yerel seçim anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı.



Hükümetin icraatlarının ve muhtemel bir genel seçim olması durumunda seçmenin tercihinin sorulduÄŸu anketin birinci kısmında Ak Parti yüzde 50'nin üzerinde oy alıyor. CHP'nin oylarında düÅŸüÅŸ yaÅŸanırken, MHP'nin oyları yüzde 12 civarında seyrediyor. Aynı ankette en baÅŸarılı bakanın da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Åžahin'in çıkması da sürpriz oldu.



Ä°ÅŸte o anket:



"HÜKÜMETÄ° BAÅžARILI BULUYOR MUSUNUZ?"




Yüzde 51.2 evet

Yüzde 40.8 hayır

Yüzde 8 kararsız



BUGÜN SEÇÄ°M OLSA HANGÄ° PARTÄ°YE OY VERÄ°RSÄ°NÄ°Z



Ak Parti yüzde 50.3,

CHP yüzde 22.2,

MHP yüzde 12.8,

BDP yüzde 7.1,

SAADET yüzde 3.1

BBP yüzde 2.1

DÄ°GERLERÄ° yüzde 2.4



EN BAÅžARILI BAKAN



1. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Sahin yüzde 9

2. DışiÅŸleri Bakanı: Ahmet DavutoÄŸlu yüzde 8.3

3. UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı: Binali Yıldırım yüzde 7



YEREL SEÇÄ°M




30 BüyükÅŸehir'in partilere göre dağılımını araÅŸtıran MAK Danışmanlık, diÄŸer 51 il için yaptığı ankette AK Parti'nin 28 ÅŸehrin baÅŸkanlığını alarak ilk sırada olduÄŸunu belirledi.



CHP 6, MHP ve BDP ise 4'er il belediye başkanlığı alabiliyor.



YEREL SEÇÄ°M ANKETÄ°NDE AK PARTÄ° BÄ°RÄ°NCÄ° ÇIKTI. CHP 2'NCÄ°, MHP 3'ÜNCÜ, BDP 4'ÜNCÜ



MAK Danışmanlık Åžirketi'nin 51 ilde yaptığı yerel seçim anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankete göre, AK Parti 28 ilde birinci sırada yer alırken, CHP 6, MHP ve BDP ise 4'er ilde birinci sırada bulunuyor. Ankete göre MHP'deki oy artışı CHP'yi geride bıraktı. MHP 15 ilde ikinci sırayı alırken, AK Parti 14, CHP ise sadece 5 ilde ikinci sırada yer aldı.



Partiler yerel seçim hazırlıklarını sürdürürken kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketleri de illerde seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. MAK Danışmanlık Åžirketi'nin 30 büyükÅŸehir anketinin ardından 51 ilde yaptığı son ankete göre, 28 ilde AK Parti birinci sırada yer alıyor. CHP 6, MHP 4, BDP 4 ilde birinciliÄŸe sahip.



MHP 15 ilde ikinci




Partilerin ikinci sırada yer aldığı iller açısından bakıldığında, MHP 15 ilde, AK Parti 14 ilde, CHP ise sadece 5 ilde ikinci sırada yer alıyor. Bazı illerde partilerin oy oranları birer ikiÅŸer puan ile birbirini izliyor. Bartın ve Karabük'te MHP, AK Parti'nin bir puan önünde. Bartın'da MHP yüzde 34, AK Parti yüzde 33, CHP yüzde 25, SP yüzde 4, diÄŸerleri yüzde 4. Karabük'te MHP yüzde 34, AK Parti yüzde 33, CHP yüzde 7, diÄŸerleri yüzde 14. Çankırı'da AK Parti MHP'nin bir puan, Düzce, Bayburt ve NiÄŸde'de ise iki puan önünde yer alıyor. AK Parti CHP'nin birinci olduÄŸu illerden ise Giresun'da 1, Çanakkale'de 3, Edirne'de 6 puan gerisinde yer alıyor. Burdur'da ise AK Parti CHP'den bir puan önde bulunuyor.



Osmaniye'de baÅŸabaÅŸ



BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın memleketi Rize'de AK Parti açık ara önde çıkarken, AK Parti'nin 51 il içinde en yüksek oya Rize'de ulaÅŸması da dikkat çekti. Rize'de AK Parti'nin oyu yüzde 65, SP yüzde 9, CHP yüzde 7, MHP yüzde 6, diÄŸerleri yüzde 13.



Osmaniye'de MHP, AK Parti'nin bir puan üzerinde yer alıyor. MHP oyları yüzde 42 iken, AK Parti 41, CHP yüzde 7, BDP yüzde 3, SP yüzde 2, BBP yüzde 2, diÄŸerleri yüzde 3. Halen BBP'li belediye baÅŸkanının bulunduÄŸu Sivas'ta AK Parti BBP'nin bir puan önünde. AK Parti yüzde 37, BBP yüzde 36, SP yüzde 9, CHP yüzde 6, MHP yüzde 3, diÄŸerleri yüzde 9. Ankete göre CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun memleketi Tunceli'de CHP ile AK Parti ile ikinciliÄŸi paylaşıyor. Her iki partinin oy oranları yüzde 24'er iken, BDP ise yüzde 42 ile birinci, diÄŸerleri yüzde 10.



Sıralama değişmedi



Anket sonuçlarına göre partilerin birinci olduÄŸu iller ÅŸöyle:



-AK Parti: Adıyaman, Afyon, AÄŸrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kırıkkale, KırÅŸehir, Kilis, Kütahya, MuÅŸ, NevÅŸehir, NiÄŸde, Rize, Sivas, Tokat, Yalova, Yozgat.



-CHP: Çanakkale, Edirne, Giresun, Kırklareli, Sinop, Zonguldak.



- MHP: Bartın, Karabük, Kastamonu, Osmaniye.



-BDP: Batman, Iğdır, Tunceli, Hakkari.



Ankette 9 ilde bazı partilerin oy oranlarının eÅŸit olduÄŸu sonucu yer alıyor. Buna göre, Artvin, Bilecik, Bolu'da CHP ve AK Parti, GümüÅŸhane, Isparta, UÅŸak, Kars MHP ve AK Parti oyları eÅŸit çıkarken, Siirt ve Şırnak'ta ise AK Parti'nin oyları BDP ile eÅŸit bulunuyor.



İzmir'de AK Parti ve CHP'nin oyları eşit



MAK Danışmanlık'ın Mayıs ayında 40 bin kiÅŸiyle yaptığı ankette 30 büyük ÅŸehirden 19'unda AK Parti açık ara önde çıkmıştı. CHP 4, MHP 2, BDP 1 büyük ÅŸehir belediyesinde birinci parti iken, Ä°zmir ve Antalya'da AK Parti, CHP ile Balıkesir'de AK Parti, MHP ile Mersin'de ise CHP, MHP ile eÅŸit oy oranına sahip bulunuyor. Partilere göre illerin dağılımı ÅŸöyle:



-AK Parti: İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Denizli, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van.



-CHP: EskiÅŸehir, MuÄŸla, Ordu, TekirdaÄŸ.



- MHP: Manisa ve Aydın'da



-BDP ise Diyarbakır'da birinci parti konumunda bulunuyor.



* İzmir ve Antalya'da AK Parti, CHP ile Balıkesir'de AK Parti, MHP ile Mersin'de ise CHP, MHP ile eşit oy oranına sahip.



-Ä°stanbul'da AK Parti'nin oyu yüzde 44, CHP'nin oyu yüzde 37, MHP yüzde 5, BDP yüzde 4, SP yüzde 4, kararsız yüzde 6.



-Ankara'da AK Parti'nin oyu yüzde 35, CHP'nin oyu yüzde 31, MHP yüzde 24, SP yüzde 2, BBP yüzde 1, kararsız yüzde 7.



- CHP'nin kalesi olarak görülen Ä°zmir ile Antalya'da AK Parti oylarının CHP'yi yakalaması dikkat çekti. Ä°zmir'de AK Parti ve CHP'nin oyu yüzde 42, MHP yüzde 7, BDP yüzde 4, kararsız yüzde 5. Antalya'da ise AK Parti ile CHP'nin oyu yüzde 35, MHP yüzde 17, BDP yüzde 4, SP yüzde 1, kararsız yüzde 8.



-CHP'nin açık ara önde olduÄŸu tek büyük ÅŸehir MuÄŸla olurken, AK Parti'nin açık ara önde olduÄŸu iller arasında yüzde 67 ile Åžanlıurfa, yüzde 63 ile Konya, yüzde 61 ile Kayseri, yüzde 60 ile KahramanmaraÅŸ, yüzde 52 ile Gaziantep, yüzde 50 ile Van yer alıyor. AK Parti'nin oyu Erzurum'da yüzde 48, Bursa ve Malatya'da yüzde 46, Samsun'da yüzde 45.






Bu haber toplam 2703 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler