Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Demokratikleşme Paketi Açıklandı (Video)

Demokratikleşme Paketi Açıklandı (Video)
Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketini açıkladı. Pakette seçim barajı, farklı dil ve lehçelerde eğitim, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması gibi pek çok önemli düzenleme var.
30.09.2013 / 21:06


BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, merakla beklenen demokratikleÅŸme paketini açıkladı.



BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın açıklaması ÅŸöyle:



"Ülkemiz, milletimiz, bölgemiz, milletimiz, en önemlisi de birlik ve kardeÅŸliÄŸimize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Aziz milletimize konuÅŸmamızın başında teÅŸekkür ediyorum. Aziz milletimize konuÅŸmamızın başında teÅŸekkür ediyorum. Türkiye’nin büyümesi için mücadele etmiÅŸ herkese minnetkarlığımı ifade ediyorum.



11 YILLIK ÇALIÅžMA



Türkiye’nin reformlarına, demokratikleÅŸmesine katkıda bulunanlara teÅŸekkür ediyorum. Açıklayacağım paket, 11 yıllık uzun sürecin bir safhasıdır.



Özellikle minnet ve teÅŸekkürü hak eden bir kesim var. Aslında tüm ÅŸehitlerimizin arzularını yerine getiriyoruz. DemokratikleÅŸme paketiyle Türkiye’nin istiklali güçlendiriyor, özgürlük alanını, umudu daha geniÅŸletiyoruz. Milletin birliÄŸini, kardeÅŸliÄŸini daha da pekiÅŸtiriyoruz. Åžehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanlarının cennet olması için dua ediyoruz.



'İLK DEĞİL, SON OLMAYACAK'



Türkiye’yi daha büyütmek için önemli adımları atıyoruz. Bu paket bir ilk deÄŸildir, bir son da olmayacaktır.



Bu paket, 11 yıllık demokratikleÅŸme sürecinin sonucudur. Bir son deÄŸildir. DeÄŸiÅŸim devam edecek. Åžartlar deÄŸiÅŸtikçe yeni ihtiyaçlar ortaya çıkacaktır. Türkiye ayağında pranga ve zincirlerle bugüne gelmiÅŸtir. Bu paket nihai hedefe ulaÅŸmak için çok önemli bir eÅŸik noktasıdır. Bugün açıkladığımız reformları da son olarak görmüyoruz.



DARBECÄ°LERÄ°N UYKUSUNU KAÇIRIR"



Gönül isterdi ki, hükümet görevini devraldığımız gün bir paketle bütün yasakları kaldıralım. Türkiye siyasetinin buna müsait olmadığını aziz milletimi görüyor. DeÄŸiÅŸim karşısında nasıl direnç gösterildiÄŸini milletim gördü. Biz 11 yıl boyunca zora ve dirence raÄŸmen reformlar yaptık. Çetelerden, uluslararası tertiplere raÄŸmen cesaretle reform süreçlerine karşı çıktık. Darbe senaryolarına, partimizi kapatma tehditlerine raÄŸmen geri adım atmadık. Tehditlere raÄŸmen boynumuzu eÄŸmedik. Demokrasi ve sandıktan taviz vermedik. Kararlılıkla, cesaretle dimdik durarak Türkiye’yi bu seviyelere taşıdık.



DemokratikleÅŸme paketi milletimizin yüzünü güldürür, darbecilerin uykusunu kaçırır. Tek tipçi yasakçı zihniyetleri rahatsız eder. Milletimizi mutlu edecek, sevindirecek ne varsa yapmaya devam edeceÄŸiz. Türkiye artık geri döndürülemez bir ÅŸekilde demokrasi yolunda ilerleyecektir. Bundan sonra da hak ve özgürlük talepleri olacaktır. Esas olan bu taleplerin silahın dışlandığı bir ortamda siyasi alanda dile getirilmesidir. Hiçbir silah, hiçbir ÅŸiddet gösterisi meÅŸru bir hak talebinin yerini tutamaz.



'DEVLET ÖZÜNE DÖNDÜ'



Bu paket Türkiye’nin ulaÅŸtığı yerin göstergesidir. Artık Türkiye’de vatandaÅŸlarının ihtiyaçlarına kulak tıkayan, asimile eden bir devlet anlayışı yoktur. Devlet özüne, aslına dönmüÅŸtür. Son 11 yılda hukuk ve demokrasi alanında yaÅŸadığımız sessiz devrimle ceberrut, kibirli devlet anlayışı tarihin çöp sepetinde yerini almıştır. Bütün vatandaÅŸlarına eÅŸit seviyede duran bir devlet var. Milletine efendi deÄŸil, hizmetkar olmak için yola çıkmış bir devlet var.



Türkiye’de demokrasiye 1950 yılında geçilmiÅŸtir. Tıkır tıkır iÅŸleyen bu saatin zembereÄŸi 1960 darbesiyle kırılmıştır. Türkiye’nin önündeki en büyük engel 27 Mayıs’tır. 27 Mayıs’ta ÅŸekillenmiÅŸ sistem bugün de varlığını sürdürmektedir. Bu zihniyet deÄŸiÅŸmedikçe Türkiye’deki deÄŸiÅŸim zor olmaya devam edecektir.



Her reformla birlikte ‘Türkiye bölünüyor, parçalanıyor’ iddiasını dile getirdiler. Göreceksiniz bugün de gündeme getirecekler. Milleti korkutmaya çalıştılar, yine korkutmaya çalışanlar. DeÄŸiÅŸimin karşısında duvar olmayı sürdürecekler. Buna izin vermedik, vermeyeceÄŸiz.



'DAÄž FARE DOÄžURDU'YA YANIT



Ä°stiklal Marşı'nın ilk cümlesi 'Korkma'dır. Korkaklar zafer anıtı dikemezler. Siyasetlerini korku kuranlar deÄŸiÅŸim karşısında varlıklarını sürdüremezler.



'PAKETTE ÖLÜMSÜZLÜK YOK'



Türkiye’nin bölünme sorunu yok ama bir muhalefet sorunu vardır. Yapılmak isteyen, yapılana karşı çıkan muhalefetle devam etmesi zordur. Muhalefetin korku üslubunu bırakması gerekiyor. Bir baÅŸka zihniyetin daha paket açıklanmadan 'DaÄŸ fare doÄŸurdu' eleÅŸtirisini hazırlamasını anlıyorum. Paketten ölümsüzlük bekleyenler irrasyonel bir bekleyiÅŸin, abartılı bir bekleyiÅŸin içindeler.



Bu paket, bir kapı aralamadır. Bu paket özlenen hak ve özgürleri getiren bir pakettir. Bu paket bir aÅŸamadır. Bu paket -birilerinin dediÄŸi gibi- dayatmanın, pazarlığın eseri deÄŸildir. 11 yıldır yapılan reformları dayatma, baskı ve pazarlıkla yapmadık. Milletimiz için hayırlı olanı yaptık, yapıyoruz.



Gönül isterdi ki, bütün bu sorunların kaynağı olan anayasa yeniden yapılabilse, sorunlar kökten çözülebilseydi. 59 maddeyi 15 gün içerisinde geçirelim, komisyon çalışmalarına devam etsin. Buna da yaklaÅŸmadılar. Mesele ipe un sermektir. Böyle bir muhalefetle yeni bir anayasa mümkün olmadı. Bizim referans noktamız önce millettir. Evrensel hak ve özgürlükler bizim referansımızdır.



Uzun soluklu yürüyüÅŸün, millete verdiÄŸimiz sözlerin yerine getirilmesidir. Milletten gizlenen madde yoktur. Her madde geçmiÅŸte hedef olarak konulmuÅŸtur.



Bu ülkede 76 milyon bir, beraber ve kardeÅŸtir. Her bir vatandaşın her bir talep ve ihtiyacı bizim için önemliyse her bir vatandaşın korku ve endiÅŸeleri de önemlidir. Biz geçiciyiz, kalıcı olan millettir.



Biz tüm vatandaÅŸlarımıza hizmetkar olmayı hedef alan bir iktidar olduk. Siyasi görüÅŸler, diller, inaçlar, mezhepler, yaÅŸam tarzı farklı olabilir. Ama aynı geminin içindeyiz, aynı limana, aynı büyük Türkiye hedefine doÄŸru ilerliyoruz. Birbirlerinin özgürlük alana müdahale etmeyen her özgürlüÄŸe saygılıyız. Ä°nsanın insan olmaktan kaynaklanan hakkını savunmak bizim mesuliyitemizdir. Silahı, ÅŸiddeti vandallığı elimizin tersiyle itecek; dışlamadan, horlamadan geleceÄŸi birlikte inÅŸa edeceÄŸiz. Ön yargısız biçimde ele alındığında bu paketin on yılların sorunlarını çözdüÄŸü görülecektir.



SEÇÄ°M BARAJI



Seçim sistemini deÄŸiÅŸtirmek için önemli bir adım atıyor. Seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. 12 Eylül müdahalesinin ardından tartışma ve eleÅŸtiri konusu olduÄŸunu biliyoruz. Mevcut seçim sistemi, yüzde 10 barajı AK Parti’nin getirdiÄŸi bir sistem deÄŸildir. Biz bu sisteme tabi olarak seçime girdik. Seçim sisteminin deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini biz de ifade etmiÅŸtik.



Yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. Barajı yüzde 5'e çekip, 5'li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemini uygulayabiliriz. Üçüncü seçenek olarak da ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz.



YÜZDE 3'Ü AÅžANLARA YARDIM



Siyasi Partiler Kanunu'nu deÄŸiÅŸtiriyor, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı yüzde 3'e çekiyoruz. Seçime katılan siyasi partilerden yüzde 3’ü aÅŸanlara da Hazine’den devlet yardımı yapılacaktır.



Bu düzenlemenin siyasi partilerimizi güçlendireceÄŸi, rekabeti artıracağını düÅŸünüyoruz.



SÄ°YASÄ° PARTÄ° ÜYELİĞİ



Beldede teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz.



EÅŸ genel baÅŸkanlığının önünü açıyoruz. Tüzüklerde yer almak ve 2 kiÅŸiden fazla olmamak kaydıyla partilere eÅŸ genel baÅŸkanı sistemini uygulama imkanı getiriyoruz.



FARKLI DÄ°LDE PROPAGANDA



Siyasi partiye üyelikteki engelleri kaldırıyoruz. Kısıtlayan bazı engelleri kaldırıyoruz. Oy verme hakkı olan herkese üye olmanın yolunu açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı getiriyoruz. Türkçe’nin yanında farklı dil ve lehçelerinin de kullanılması imkanı getiriyoruz.



NEFRET SUÇU



Belirli suçlar, kiÅŸinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliÄŸi, siyasi düÅŸüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle iÅŸlenirse, cezası daha da ağırlaÅŸacak. Cezayı 1 yıldan 3 yıla kadar artırıyoruz. Ayrımcılıkla Mücadele ve EÅŸitlik Kurulu kuruyoruz. Dini inancının yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. YaÅŸam tarzına müdahale yapanlara 1 yıldan 3 yıl ceza getiriyoruz. Klavyelere özgürlük getiriyoruz.



TOPLANTI VE GÖSTERÄ°LER



Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde katılımı saÄŸlıyoruz. Toplantı ve gösteri yürüyüÅŸlerinin sürelerini uzatıyoruz. Toplantı ve gösteriler 23.00’e kadar yapılacak. Hükümet komiseri uygulamasını kaldırıyoruz. Düzenleme Kurulu, dağılma kararı alacak kolluk amirine bildirecek. Düzenleme kurulu bunu yerine vermezse en büyük amir kararını verecektir.



ÖZEL OKULDA FARKLI DÄ°L



Özel okullarda farklı dil ve lehçelerin önünü açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde eÄŸitim verilmesini saÄŸlıyoruz. Dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu’nca tespit edecek. Milli EÄŸitim Bakanlığı düzenleme yapacak.



Köy isimlerinin deÄŸiÅŸtirilmesinin önündeki yasal engeli kaldırıyoruz. Eski isimlerin yeniden alınmasını saÄŸlıyoruz. Ä°l ve ilçe isimleri için yasal düzenleme gerekiyor. Hükümet olarak bu talepleri her zaman dikkate alacağız.



HACI BEKTAÅž ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°



NevÅŸehir Üniversitesi’nin adını Hacı BektaÅŸ-ı Veli Üniversitesi olarak deÄŸiÅŸtiriyoruz.



KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI



iÅŸisel verilerin korunmasına yasal güvence getiriyoruz. KiÅŸilerin özel bilgileri ilgisiz kiÅŸiler tarafından kullanılamayacak, ilgisiz kiÅŸilerle paylaşılamayacak.



Yardım toplama (kurban vb) konusuna düzenleme getiriyoruz. VatandaÅŸlarımız yardımlarını hür iradesiyle istediÄŸi yere verecek.



BAÅžÖRTÜ YASAÄžI KALKIYOR



Kılık kıyafet yönetmeliÄŸini deÄŸiÅŸtirerek, kamu kurumlarında baÅŸörtü yasağını kaldırıyoruz.



ÖÄžRENCÄ° ANDINA SON



Ä°lkokullarda öÄŸrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz. Orta öÄŸretimde kaldırmıştık, ilkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz.



MOR GABRÄ°EL MANASTIRI



Mor Gabriel, diÄŸer adıyla Deyrulumur Manastırı arazisi manastır vakfına iade ediliyor. Süryani vatandaÅŸlarımıza haklarını teslim ediyoruz.



En kapsamlı reform sürecini baÅŸlatıyor.



MOR GABRÄ°EL MANASTIRI



Mor Gabriel Manastırı'nın arazisi vakfa iade ediliyor. Süryani vatandaÅŸlarımıza haklarını teslim ediyoruz.



En kapsamlı reform sürecini baÅŸlatıyoruz. Ä°nanıyorum ki Türkiye ekonomisi, demokrasisi ve toplumsal kardeÅŸliÄŸi güç kazanacak.


X

Erdoğan demokratikleşme paketini açıkladı! | samanyoluhaber.com





Bu haber toplam 2547 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler