28 Åžubat ve kaset savaÅŸları sonrası Fethullah Gülen, Amerika'ya gitti ve hala dönmedi. Sabah'ın "tarikatler-camaatlar "yazı dizisinin bir bölümü Gülen'in gidiÅŸine ait ...
Gerek siyasi gerekse dini liderlerle görüÅŸen Fettuhlah Gülen'in yıldızı, devlet kademesinde 28 Åžubat dönemiyle birlikte söndü. Gülen tedavi için gittiÄŸi ABD'den ise hala dönmedi.
Ä°ÅŸte Fettullah Gülen'in devlet kademesinde yaÅŸadığı süreç ;
Gülen sık sık kamuoyu önüne çıkmaya baÅŸladı. 1992'de prostat ameliyatı için Amerika'ya giden CumhurbaÅŸkanı Turgut Özal'ı, Houston'daki Methodist Hastanesi'nde ziyaret ederek ilk kez resmi kabul gördü.
Yükselen Refah Partisi'ne karşı Ä°slami kesimle ittifak arayışında olan Tansu Çiller'in, Gülen'le görüÅŸmesinin ardından Gülen'in ziyaretler listesine Bülent Ecevit'ten baÅŸlayıp Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Cindoruk'a kadar pek çok isim eklendi.
Papa'ya doğru ilk adım
Tarihler 1996'yı gösterdiÄŸinde artık "Hocaefendi" adıyla anılan Gülen, Fener Rum PatriÄŸi Bartholomeos ile biraraya geldi. Ä°lk bakışta nedeni anlaşılamayan bu ziyaretin sonradan dinlerarası diyalog hareketinin ilk adımı olduÄŸu ve bu sürecin, Papa ile görüÅŸmeye kadar uzanacağı ortaya çıktı.
Gülen'in yıldızı yükselirken diÄŸer yandan ülkede Ä°slamcı kesimlere yönelik tepkiler de artıyordu. Her gün yeni bir olayla ülke gündemi sarsılırken 28 Åžubat 1997'de yapılan MGK toplantısı yeni bir dönemin açılacağını iÅŸaret ediyordu.
28 ÅžUBAT SÜRECÄ° BAÅžLIYOR
28 Åžubat döneminde hakkında MÄ°T'in rapor hazırladığı iddiaları gündemdeyken Gülen, ABD'ye gitti. Gülen "saÄŸlık sorunları" nedeniyle gittiÄŸini ifade ettiÄŸi ABD'de Kardinal O'Connor ile görüÅŸtü. Türkiye'ye döndüÄŸünde de Vatikan Ä°stanbul Temsilcisi Georges Maroviç ile biraraya geldi.
Bu sürecin sonunda da 1998 yılında Vatikan'da Dinlerarası Diyalog hareketi adına Papa II. Jean Paul ile görüÅŸtü. Bu görüÅŸmeyi Sefarad Hahambaşı Eliyahu Bakhsi Doron görüÅŸmesi izledi. Gülen açısından bu baÅŸarılı dönem 18 Haziran 1999'da atv'de yayınlanan bir kasetle sona erdi. Gülen'in bu kasetteki sözleri daha önce kamuoyuna açıkladığı ılımlı Ä°slamcı görüÅŸleriyle çeliÅŸkili bulundu. Tam da bu dönemde "saÄŸlık sorunları" nedeniyle yeniden ABD'ye gitti. Bugüne kadar da geri dönmedi.
***
Gülen'in Laik ve demokratik Cumhuriyet rejimini eleÅŸtiren ve rejimi
deÄŸiÅŸtirmek için dile getirdiÄŸi sözler ve cemaat oluÅŸumunun , kasetlere
yansıması Gülen'in gerçek amacını da ortaya çıkardı.
Bu kasetlerin de ATV televizyonunda gösterilmeye baÅŸlaması üzerine ,Gülen'in geleceÄŸi tehlikeye düÅŸtü.
Bu aÅŸamada Amerika'ya gidebilmesi için bir mazeret gerekli idi.
Bu mazeret de "saÄŸlık sorunu ve tedavi/ameliyat" olmak için Amerika'ya gitmesi gerektiÄŸi olarak dile getirildi.
Bu arada Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi savcısı Nuh Mete Yüksel’in Gülen hakkında soruÅŸturma açtığı haberleri duyulmaya baÅŸlanmıştı.
Gülen'e her nedense sempatisi olan baÅŸbakan Ecevit,
Gülen'e telefon açarak ;
"saÄŸlığın için Amerika'ya git " dedi...
Ecevit, Gülen'e "By-pass kalp ameliyatı olması için !!!" Amerika'ya gecikmeden gitmesini önerdi.Tabii ki bunun " ne tür bir saÄŸlık" olduÄŸunu da düÅŸünmek gerektir Ve bu saÄŸlık mazereti açıklaması
ne kadar gerçektir ? Bu bilinmiyor ama Gülen ABD'de ameliyat olmamıştır !!!
Gülen Ecevit'ten gelen bu uyarı/öneri nedeniyle 22 mart 1999 tarihinde Amerika,Chicago kentine giden THY uçağının yolcularından biri Fetullah Gülen’di.”
Gidiş o gidiş ,11 senedir ABD'de CIA koruması altında yaşıyor.
Halen ameliyat olarak yurda dönecek !!!
***
Fetullah Gülen'in kronolojik hayat hikâyesi ve medyatik iliÅŸkileri
Fethullah Gülen, resmî nüfus kaydına göre 27 Nisan 1941'de, Erzurum ili, Hasankale (Pasinler) ilçesi, Korucuk köyünde dünyaya gözlerini açtı. 1949 yılında ailesinin Alvar köyüne taşınmasıyla ilkokulu bırakmak zorunda kaldı ve daha sonra dışarıdan tamamladı. 1952 yılında, Hasankale'deki Hacı Sıtkı efendiden tecvit (usul ve kaideleriyle Kur'an okuma) çalıştı.
1954 yılında Muhammed Lutfi efendinin oÄŸlu Sadi efendiden bir iki yıl Arapça dersleri aldı.
1957 yılında Amasya, Tokat ve Sivas taraflarında fahri vaazlara baÅŸladı. Bu arada Bediüzzaman'ın eserleriyle tanıştı ve Risale-i Nurlardaki çarpıcı ve duygulandırıcı ifadeleri, etkileyen üslubu içinde ve çaktırmadan kendine mal ederek anlatmayı ve cemaati coÅŸturmayı baÅŸardı.
1959 yılında Edirne Üç Åžerefeli Camii'nde imamlığa atandı.
10 Kasım 1961 günü Ankara Mamak'ta askerlik görevine alındı.
4 Temmuz 1964 günü Edirne'de yeniden göreve baÅŸladı.
31 Temmuz 1965'te Kırklareli merkez vaizliÄŸine tayini çıktı.
11 Mart 1966 günü Ä°zmir merkez vaizliÄŸine tayini yapıldı. Bundan ayrı olarak, Kestanepazarı DerneÄŸi Kur'an kursunda gönüllü öÄŸreticilik ve belletmenlik yapmaya da baÅŸladı.
1968 yılında Diyanet görevlisi olarak hacca yollandı.
1969 yılında kahvehane sohbetlerine baÅŸladı ve Ege Bölgesi'nin çeÅŸitli il ve ilçelerindeki vaazlarıyla tanınıp reklâmı yapıldı.
1971 yılında Kestanepazarı Kur'an Kursu'ndaki görevinden ayrıldı. 12 Mart Muhtırasının ardından 3 Mayıs günü tutuklandı. 6 ayı aÅŸkın bir süre tutuklu kaldıktan sonra 9 Kasım günü tahliye edilip serbest bırakıldı.
23 Åžubat 1972'de Edremit merkez vaizliÄŸine tayin edildi. Burada 2 yıl görev yaptı.
29 Haziran 1974'te Manisa merkez vaizliğine atandı.
1975 yılında Kur'an ve Ä°lim, Danwinizm, Altın Nesil, Ä°çtimaî Adalet ve Nübüvvet isimli konferanslar serisine baÅŸladı ve 1976 yılında da devam eden bu konferanslar münasebetiyle Ä°zmir dışında Ankara, Çorum, Malatya, Diyarbakır, Konya, Antalya, Aydın gibi illeri dolaÅŸtı.
28 Eylül 1976'da Ä°zmir Bornova'ya tayini çıktı.
1977 yılında görevli olarak Almanya'ya gitti ve burada çeÅŸitli yerlerde konuÅŸmalar yaptı.
1979 yılında aylık Sızıntı dergisinde yazılar yazmaya başladı.
12 Eylül 1980 askerî müdahalesinin ardından görevini fiili olarak sürdürme imkânı bulamadı.
25 Kasım 1980'de Çanakkale merkez vaizliÄŸine tayin edildi ise de, rahatsızlığı yüzünden görevine baÅŸlayamadı.
20 Mart 1981 tarihinde vaizlik görevinden istifa edip ayrıldı.
14 Ocak 1986 günü, hakkında arama emri olduÄŸu için Burdur'da yakalandı. Uzun bir sorgulamadan sonra Ä°zmir'e getirildi. Arama emrinin Ä°zmir'le de bir alâkası olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.
1989 yılında, Üsküdar Valide Sultan Camii'nde Cuma günleri tam 1 yıl (52 hafta) süreyle konuÅŸma yaptı ve bu vaazlar, daha sonra Sonsuz Nur adıyla 3 cilt halinde kitaplaÅŸtırıldı.
29.06.1994 günü, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Polat Renaissance Otel'de gerçekleÅŸtirdiÄŸi açılış toplantısına katıldı ve pek çok gazeteci, yazar, sanatçı, bilim, siyaset ve iÅŸadamının katıldığı bu toplantıda yaptığı konuÅŸma dikkatleri birden üzerine çekti. Bu açılış ve Gülen'in konuÅŸmasıyla ilgili, masonik medyada çok geniÅŸ ve övücü deÄŸerlendirmeler yazıldı.
1994 yılı Aralık ayı başında BaÅŸbakan; Tansu Çiller'le bir araya geldi. GörüÅŸme, medyada büyük yankı uyandırdı. Takip eden yıllarda yine Çiller'le ve ayrıca Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz, CHP Genel BaÅŸkanı olduÄŸu dönemde Hikmet Çetin ile görüÅŸmelere katıldı.
1995 yılı Ocak ayında, Hürriyet ve Sabah gazetelerinde ilk dizi röportajları yayınlandı.
1995, 1996, 1997 ve 1998 yıllarında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediÄŸi Ramazan'da iftar yemekleri, Mutlu Yarınlar Ä°çin El Ele gibi faaliyetlere ve HoÅŸgörü, UzlaÅŸma TeÅŸvik Ödülleri gibi ödül törenlerinde ve bayramlaÅŸma merasimlerinde yer aldı.
Aynı yıllar içinde, hem dinler mensupları arasında diyalog faaliyetleri hem de karşılıklı insanî dostluk ziyaretleri çerçevesinde defalarca, Türkiye Katolik Cemaatleri Ruhani Reisler Kurulu BaÅŸkanı Monsenyör Georges Marovitch, Vatikan Ankara Büyükelçisi Pier Luigi Celata, Ä°stanbul Fener-Rum PatriÄŸi Bartholomeos, Ermeni Cemaati lideri müteveffa Karakin ve ÅŸu andaki lideri Mesrof Mutafyan, Süryani Katolik Cemaati Patrik Vekili Episkopos Yusuf SaÄŸ, Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin ve Huriepiskopos Samuel Akdemir, Musevi Cemaati Yöneticileri ve Ä°stanbul Hahambaşısı David Aseo ile zaman zaman bir araya gelip özel görüÅŸmeler yaptı.
11 Haziran - 30 Eylül 1997 tarihleri arasında ABD'de bulunduÄŸu sırada New York Roma Katolik ArÅŸidükü ve New York BaÅŸpiskoposu Kardinal John O'Connor ve yardımcısı Alex ile, ayrıca Musevilere ait Anti-Defamation League'in o zamanki lideri Leon Levy ve arkadaÅŸları Amerika Katolik Üniversitesi DoÄŸu Hıristiyanlığı AraÅŸtırmaları Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. Sidney Griffıth ile görüÅŸüp talimat ve tavsiyeler aldı.
09.02.1998 tarihinde Vatikan'da Papa John Paul II ile tarihî bir görüÅŸme yaptı; burada ayrıca, Kardinal Arenzi ve Kardinaller Meclisi'ne nezaket ziyaretinde bulundu. Bu ziyaret, medyada uzun bir süre haber ve yorumlara konu olarak sürekli gündeme taşındı.
19.02.1998 günü Dünya Kiliseler BirliÄŸi yöneticileri ve aynı tarihlerde, Anti-Defamation Leagu eski baÅŸkanı Leon Levy, birkaç arkadaşıyla birlikte kendisini Ä°stanbul'da ziyaret edip övgüler yaÄŸdırdı.
25 Åžubat 1998 günü Kudüs Sefared Hahambaşısı Eliyahu Bakhsı Doron'la, Ä°stanbul Taksim'de Gazeteciler ve Yazarlar BirliÄŸi merkez binasında, 9 Mart 1998 tarihinde ise, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin organize ettiÄŸi Kültürlerarası Diyalog toplantısına katılan bilim adamları ve ruhanilerle bir araya gelip kucaklaÅŸtı.
Fethullah Gülen'le pek çok yerli ve yabancı gazeteci ve TV muhabiri röportajlarda bulundu:
Sabah Gazetesi'nden Nuriye Akman'ın röportajı, 23-30 Ocak 1995 tarihlerinde Sabah'ta,
Hürriyet Gazetesi'nden ErtuÄŸrul Özkök'ün röportajı, 23-30 Ocak 1995 tarihlerinde Hürriyet'te,
Zaman Gazetesi'nden Eyüp Can'ın röportajı, AÄŸustos 1995 tarihinde Zaman'da,
Cumhuriyet Gazetesi'nden Oral Çalışlar'ın röportajı, 20-26 AÄŸustos 1995'te Cumhuriyet'te,
Sabah Gazetesi'nden Hulusi Turgut'un röportajı, 23-31 Ocak 1997 tarihinde Sabah'ta yayınlandı.
Nevval Sevindi ve Eyüp Can, yapmış oldukları röportajları kitaplaÅŸtırmışlardır. Sevindi'nin kitabı Sabah Gazetesi yayınlarınca, Can'ın kitabı ise Milliyet Gazetesi Yayınlarınca kitap haline getirilmiÅŸ ve her iki kitap da 100.000 civarında satmıştır. Nevval Sevindi, röportajını 2002 yılında tekrar yayınlamıştır.
Bunlardan ayrı olarak, Amerika'da öÄŸretim üyesi olarak bulunan Hakan Yavuz'un Fethullah Gülen ile yaptığı röportaj Milliyet Gazetesi'nin Entelektüel bakış köÅŸesinde 3 gün süreyle yayınlandı.
Ayrıca yine Milliyet Gazetesi'nden Yasemin Çongar'ın ABD'de gerçekleÅŸtirdiÄŸi röportaj 1997 AÄŸustos ayı içinde Milliyet'te;
Aynı gazeteden Özcan Ünlü'nün röportajı da yine aynı gazetede Mart 1998 içinde geniÅŸ olarak yayınlandı.
03.07.1995 akşamı Reha Muhtar ile devletin resmi kanalı TRT 1'de,
29.03.1997 akÅŸamı Samanyolu TV'de Prof. Dr. Mim Kemal Öke ve Osman Özsoy ile,
15.04.1997 akÅŸamı, Kanal D Televizyonunda Yalçın DoÄŸan ile,
27.02.1998 tarihinde NTV'de Cengiz Çandar ve Taha Akyol ile canlı röportaj yaparken, SHOW TV adına 32. gün ekibinden Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar, 1998 baÅŸlarında gerçekleÅŸtirdikleri röportajları birer hafta aralıkla iki program halinde yayınladılar ve ayrıca CD Rom halinde piyasaya arz ettiler.
Pek çok yabancı gazeteci ve televizyon ekibi de Fethullah Gülen'le röportajlar yapıp, bunları kendi gazete ve televizyonlarında geniÅŸ olarak yayınladılar. Wall Street Journal gazetesi bölge muhabirinin yaptığı röportaj, bu gazetenin Avrupa baskısında tam sayfa yer aldı. Ayrıca, Avusturyalı gazeteci, Vatikan radyosunda programcı Heinz Gstrein, Yunanistan'da yayınlanan Eleftlıeropitia gazetesinden Simeon Soltaridis, Arnavutluk'ta yayınlanan Rilindja Demokratika gazetesinden Edi Polko ve Albania gazetesinden Enver Bytci, Rilindjia Kosova gazetesinden Mehmed Giata ve bunlardan ayrı olarak, Bulgaristan, Ukrayna, Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan, Rusya, Kazakistan'dan resmî ve özel televizyon kanalları ve gazetelerinden bazıları da röportajlar yapıp, bunları yayınladılar. Ayrıca, Time adına bölge muhabiri James Wilde ve Le Monde adına Nicole Pope, Fethullah Gülen'le görüÅŸtüler.
Fethullah Gülen ve Mason siyasiler
Fethullah Gülen hakkında toplumun hemen her kesiminin görüÅŸ ve düÅŸünceleri medyaya yansıdı,
Siyasetçilerden, CumhurbaÅŸkanı Sayın Süleyman Demirel baÅŸta olmak üzere, baÅŸbakanlık yapmış bulunan DYP genel baÅŸkanı sayın Tansu Çiller, yine önceki baÅŸbakanlardan ve ANAP genel baÅŸkanı sayın Mesut Yılmaz, Türk siyasetinin en meÅŸhur ve tecrübeli isimlerinden Demokratik Sol Parti genel baÅŸkanı baÅŸbakan olan sayın Bülent Ecevit, CHP genel baÅŸkanı sayın Deniz Baykal ve daha önceki genel baÅŸkanı sayın Hikmet Çetin, Demokratik Türkiye Partisi eski genel baÅŸkanı sayın Hüsamettin Cindoruk, Milliyetçi Hareket Partisi kurucusu ve ilk genel baÅŸkanı Alparslan TürkeÅŸ, ÅŸu andaki baÅŸkanı sayın Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi genel baÅŸkanı sayın Muhsin YazıcıoÄŸlu, daima Gülen hakkında iyi düÅŸüncelerini her fırsatta dile getirdiler.
Ayrıca her partiden çok sayıda bakan ve milletvekili de, deÄŸiÅŸik münasebetlerle Gülen hakkında desteklerini ifade ettiler. Ancak Milli GörüÅŸ Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'la, yıldızının hiç barışmadığını ve Ondan asla hoÅŸlanmadığını, bizzat kendileri dile getirdiler.
Prof. Dr. Toktamış AteÅŸ, Prof. Dr. Nur Vergin, Prof. Dr. Ali YaÅŸar Sarıbay, Prof. Dr. Nilüfer Göle, Prof. Dr. Åžerif Mardin, Prof. Dr. Ümit Meriç Yazan, Prof. Dr. Halil Ä°nalcık, Prof. Dr. Ä°hsan DoÄŸramacı, Prof. Dr. Mehmet Aydın, Prof. Dr. Nevzat YalçıntaÅŸ, Prof. Dr. Mehmet Altan, Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Niyazi Öktem, Prof. Dr. Suat Yıldırım, Prof. Dr. Kemal Karpat, Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, Prof. Dr. Zeki KuÅŸoÄŸlu, Prof. Dr. Mehmet Saray, Prof. Dr. YaÅŸar Nuri Öztürk, Prof. Dr. Ä°zzettin DoÄŸan, Doç. Dr. BüÅŸra Ersanlı, Doç. Dr. Ali BayramoÄŸlu, Doç. Dr. Ahmet Turan Alkan ve daha onlarca niyeti ve tiyniyeti malum ve marazlı nice bilim adamı, Fethullah Gülen hakkında yazılı ve sözlü olarak sürekli takdirkâr düÅŸüncelerini dile getirdiler ve kendisiyle çeÅŸitli vesilelerle bir araya geldiler.
Eski MÄ°T baÅŸkanı Fuat DoÄŸu, Orhan AteÅŸ ve Amerikan hayranı ve Ä°srail baÄŸlantılı bazı general- albay ve daha baÅŸka rütbelerde subaylar, ya Fethullah Gülen ile hususî dostluk kurdular, ya Gülen hakkında olumlu düÅŸüncelerini dile getirdiler veya kendisiyle mektup veya tebrik teatisinde bulundular.
Sanatçılardan, isim ve etiketleri, ÅŸahsiyetlerini hatırlatacak film yıldızları Hülya KoçyiÄŸit, Perihan SavaÅŸ, Bulut Aras, Fatma Belgen, Tanju Gürsu; ses sanatçılarından Selda Alkor, Necla Akben, Emel Sayın, Ali Rıza BinboÄŸa, Yıldırım Gürses, Barış Manço, Cem Karaca, film yapımcılarından Halit RefiÄŸ, Lütfi Akat; sanat eleÅŸtirmenleri AyÅŸe Åžasa, Atilla Dorsay...
Ä°ÅŸadamlarından Aydın Bolak, Ahmet Çalık, Cengiz KaptanoÄŸlu, Åžadan Kalkavan, Ä°hsan Kalkavan, Atasay Kamer, Cihan Kamer, Engin Elginkan, Sema CıngıllıoÄŸlu, Sakıp Sabancı, Aydın DoÄŸan, Üzeyir Garih, Ä°shak Alaton, Rahmi Koç, Fuat Miras ve daha pek çok isim;
Spor dünyasından, Fenerbahçe kulübü eski baÅŸkanı ve iÅŸ adamı Ali Åžen, Galatatasaray kulübünün eski ve yeni futbol ÅŸubesi sorumluları, iÅŸadamı Adnan Polat ve Ergun Gürsoy, Galatasaray ve BeÅŸiktaÅŸ gibi kulüplerden pek çok futbolcu, basketbolcu...
Medyadan çok sayıda isim:
meselâ, Taha Akyol, Yalçın DoÄŸan, Derya Sazak, Åžeref OÄŸuz, Doç. Dr. Åžahin Alpay, ErtuÄŸrul Özkök, Oktay EkÅŸi, Bekir CoÅŸkun, merhum Yavuz Gökmen, Hadi Uluengin, Cengiz Çandar, Zeynep GöÄŸüs, Güngör Mengi, Yavuz Donat, Nuriye Akman, Zülfü Livaneli, Mehmet Barlas, Mehmet Ali Birand, Ali BayramoÄŸlu, Nevval Sevindi, Mehmet Altan, Ali Acar, Etyen Mahçupyan, Avni Özgürel, Nazlı Ilıcak, Mehmet Ali Ilıcak, Memduh BayraktaroÄŸlu, Meriç Köyatası, Ahmet Tezcan, merhum Cenk Koray, Ä°zzet Sedes, merhum Prof. Dr. Ayhan Songar, merhum Ahmet Kabaklı, Ayhan Katırcıkara, Mehmet Ocaktan, Mustafa KaraalioÄŸlu, Ali Bulaç, Süleyman Yağız, Ömer ÇavuÅŸoÄŸlu, Vehbi Dinçcan ve daha pek çok gazeteci ve televizyon programcısı, Fethullah Gülen hakkında daima olumlu düÅŸüncelerini dile getirdiler.
Fethullah Gülen, 1999 yılı Ocak ayı içinde ABD Mayo Clinic'ten 22 Mart 1999 günü için alınan randevu gereÄŸi, 21 Mart 1999 tarihinde Türkiye'den ayrıldı ve 22 Mart26 Mart günleri bu klinikte muayene olup, check-up yaptırdı. Gülen, doktorlarının öyle uygun gördüÄŸü bahanesiyle, o tarihten bu yana yaÅŸamını ABD'de sürdürmektedir.