Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

19 Mayıs Üniversitesi'nin Büyük Başarısı

19 Mayıs Üniversitesi'nin Büyük Başarısı
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) tarafından insansız hava aracı yapıldı.
22.02.2014 / 09:13


Proje Koordinatörü Cevat Sunol, "Türkiye'de üniversitelerde üretilen bu boyda baÅŸka insansız hava aracı yok. Belki ileride bu uçağın seri imalatını yaparak çok daha farklı bir ilke de imza atabiliriz" dedi.



Samsun OMÜ UZAYTEM, Türkiye'de üniversiteler tarafından yapılan en büyük insansız hava aracı olduÄŸu öne sürülen aracı üretti. OMÜ'de öÄŸretim görevlisi olan ve UZAYTEM Arge Merkezi'nde proje mühendisi olarak görev yapan Proje Koordinatörü Uçak Mühendisi Cevat Sunol, yapımı 8 ay süren insansız hava aracıyla ilgi bilgi verdi.



UZAYTEM Arge Merkezi tarafından tasarımı ve imalatı yapılan insansız hava aracının yüzde 100 yerli bir proje olduÄŸunu belirten Cevat Sunol, "Üzerinde turboprop motor bulunuyor. Proje, motorun testi için gerçekleÅŸtirildi. Uçağımız 6 metre kanat açıklığına, 180 kilogram azami kalkış ağırlığına sahip. Ayrıca 30 kilo yük taşıma ve 8 saat havada kalabilme kapasitesine sahip. Bu boyutları ve kabiliyetleri ile halen kullanılmakta olan taktik araçlarla eÅŸ boyutlarda diyebiliriz" dedi.



Tasarım çalışmalarının tamamen üniversite bünyesinde gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyleyen Sunol, "Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksek Okulu'ndan destek alarak, UZAYTEM Arge Merkezi'nde tasarım çalışmalarını tamamladık.



Bu çalışmaların ardından 3 ay gibi kısa bir sürede UZAYTEM Arge Merkezi'nin bünyesinde olan kompozit atölyesinde uçağın imalatını yaptık. Merkezimizin hedefi hem yüksek katma deÄŸerli arge projeleri yürütmek, hem de insanlı ve insansız hava araçlarını tasarlamak, üretmektir.



Bundan sonraki hedefimiz buna benzer kapasitelere sahip fakat seri imalata daha uygun, daha yüksek standartlarda insansız hava aracı platformunun tasarımını ve üretimini yapmak, özellikle sportif amaçlı kullanılacak insanlı uçakların üretimini yapmak ve savunma sanayine yönelik yüksek nitelikli kompozit malzemelerin üretimini yapmaktır" diye konuÅŸarak ÅŸöyle devam etti:



"Üniversitemizin bu konuda çok ciddi desteÄŸi var. Bu desteÄŸin artmasını da bekliyoruz. Böylece daha yüksek katma deÄŸerli projeleri yapabileceÄŸimizi düÅŸünüyorum. Yaptığımız bu projenin Türkiye'de önemli bir kilometre taşı olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Çünkü Türkiye'de üniversitelerde üretilen bu boyda baÅŸka insansız hava aracı yok. Belki ileride bu uçağın seri imalatını yaparak çok daha farklı bir ilke de imza atabiliriz. Ülkemizde ihtiyaç duyulan sportif hava araçlarının, küçük uçakların ve eÄŸitim uçaklarının imalatını yapmayı düÅŸünüyoruz. Bu anlamda tasarım çalışmalarımız baÅŸladı. Projeler verildi. 1-1,5 sene sonra belki de burada küçük uçakların havalandığını göreceksiniz."






Etiketler: yerli iha
Bu haber toplam 2862 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler