Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

İşte Soma Gerçekleri!Çıkan İşçiler Anlattı

İşte Soma Gerçekleri!Çıkan İşçiler Anlattı
Soma'da facianın yaşandığı madenin yetkilileri tarafından yapılan açıklama işçilerin moralini bozdu. İşçiler söylenenlere inanmadıklarını ifade ederek acı gerçekleri anlattılar.
17.05.2014 / 09:28


   Soma Holding sahibi Alp Gürkan ile yöneticilerin yaptığı basın toplantısının ardından maden iÅŸçileri yapılan açıklamaları deÄŸerlendirdi.



Vatan muhabirinin konuÅŸtuÄŸu, 9 yıldır vardiya 1'de çalışan Ercan Çetinyılmaz (43), madenin 2 yıllık iÅŸçisi Ömer Günay (35) ve 4 yıldır vardiya 2'de çalışan Ferhat DaÄŸlı (29) gerçeklerle söylenenler arasındaki farkları madde madde sıraladı.



Dinleyince moralimiz bozuldu



"Hiç ihmalimiz yok ama kaza neden oldu bilmiyoruz diyorlar. ÇeliÅŸki burada baÅŸlıyor. Bir kere hiçbirimiz patronun söylediklerine inanmıyoruz ve açıklamalar bizi ikna etmediÄŸi gibi daha da çok moralimizi bozdu."



"Madenin 2 temiz hava giriÅŸi, bir pis hava çıkışı var. Ä°ÅŸçiler buradan yürüyerek dışarı çıkar. EÄŸer ikinci bir pis hava çıkışı olsaydı en azından üst kademedekiler rahatça çıkardı böyle bir katliam yaÅŸanmazdı."



Denetim tiyatro!



"Ä°ÅŸçinin bir hafta, 10 gün önce denetimden haberi olur mu? Her denetimi bilirdik. Devletin müfettiÅŸi gelir yukarıda ziyafetini çeker, ocaÄŸa bile inmeden gider. MüfettiÅŸin üretimi görmesi lazım. Denetleme aniden, baskın olarak yapılır. Biz de her ÅŸey düzeltildikten sonra denetleme olurdu. 2011'de müfettiÅŸ bizi toplayıp hakkınızı koruyacağız dedi. Kısa bir süre sonra bir arkadaşımız göçükte, biri de bant tamburuna sıkışarak öldü."



Dedektörler ve maskeler



"Metan gazı dedektörleri ne kadar saÄŸlıklı bilemiyorum. Bazen arızalı olduÄŸunda 2-3 ay sonra deÄŸiÅŸtirilirdi. Yaklaşık bir yıl önce bir kablo yanması oldu. Bu kadar olmasa da ocağı yine duman bastı. Bize verilen maskeleri kullandığımızda yüzde 60-70'i arızalı çıktı. Hala 9 yıl önce verilen maskeyi kullanıyorum."



"Göstermelik bir yaÅŸam odası yaptılar. Bir ay sonra iptal ettiler. AÅŸağıdaki bir taÅŸ bacanın etrafına toz toprak girmesin diye plastik bir oda yaptılar. 500 kiÅŸi alır dedikleri yeri hiç görmedik . Madende yemek yiyecek yer bile yok. YemeÄŸimizi çamur içinde yiyoruz."



"EÄŸitim ve tatbikat yok"



"Kimsenin doÄŸru düzgün eÄŸitim aldığı yok. Hepimiz bir kazada madenden nasıl çıkılır kendi tecrübelerimizle öÄŸreniyoruz. Kimse bize burası 340 yaÅŸam çıkış noktasıdır diye bir yer göstermedi. Yıllardır bir kere bile tatbikat yapmadık. Yangının olduÄŸu H panosunda 1 gün önce göçük oldu, bizi nefeslik denilen köprüden çıkardılar. Aynı yer bir ay önce de çökmüÅŸtü. Bir arkadaşımızın kolu kırıldı.



Tek düÅŸündükleri KÖMÜR KÖMÜR!



"Yangın var denilip yangının olduÄŸu yerin bir kere bile kapatıldığını hatırlamıyorum. Yangını söndürmek için küllü su bastıklarını görmedik. Devamlı kömür, kömür, kömür diyerek baskı yapıyorlar."






Bu haber toplam 2104 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler