Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Madencilikte Yeni Dönem Başlıyor

Madencilikte Yeni Dönem Başlıyor
Soma'da yaşanan tarihin en acı maden faciasının ardından, Türk madenciliği baştan aşağıya yenileniyor.
19.05.2014 / 08:40


BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın bu hafta açıklaması beklenen 7 maddelik eylem planı, Türk madenciliÄŸinde köklü deÄŸiÅŸiklikler getirecek.



Madenlere yönelik çalışma mevzuatını baÅŸtan aÅŸağıya deÄŸiÅŸtirecek düzenleme için ilk olarak Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organisation-ILO) sözleÅŸmesi imzalanacak. ILO'ya uyulana kadar tüm çalışmalar askıya alınacak. TeftiÅŸ raporları raftan inecek, teftiÅŸe de 'teftiÅŸ' gelecek.



DiÄŸer taraftan ailelere tazminat paketi için yeni düzenlemeler gündeme gelecek. 'Eylem Planı' kapsamında yaraların sarılması için ailelere geniÅŸ tazminat paketi hazırlanacak, yargı sürecinde hukuki destek verilecek.



Ä°ÅŸte BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın bu hafta içinde açıklayacağı paketin detayları: 



* MADENCÄ°LÄ°KTE OHAL: Tüm madenlerde olaÄŸanüstü hal ilan edilecek. Kömür madenleri ile yer altı iÅŸletmeciliÄŸi yapılan ocaklarla ilgili daha önceden yapılan inceleme ve teftiÅŸ raporları, raflardan indirilecek, yeniden ele alınacak. Kurulacak yeni komisyonlar ve deÄŸiÅŸtirilecek yeni mevzuat ışığında denetimler bir kez daha yapılacak. 



* Ä°Åž MEVZUATI YENÄ°LECEK: Madencilikle ilgili tüm iÅŸ mevzuatı silbaÅŸtan yenilenecek. Madencilerin çalışma ÅŸartları en geliÅŸmiÅŸ ülkeler seviyesine çekilecek. 



* ILO SÖZLEÅžMESÄ° Ä°MZALANACAK: Bu çerçevede tüm madenlere YaÅŸam Odası ve can güvenliÄŸini maksimum seviyeye çıkartacak olan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve SaÄŸlık SözleÅŸmesi" imzalanacak. Bu çerçevede, iÅŸletmelerin sorumlulukları artacak, madencilerin çalışma ÅŸartları ve koÅŸulları en ileri seviyeye yükseltilmiÅŸ olacak. 



* UYANA KADAR ÇALIÅžMA YOK: Tüm madenlerde, "ILO 176" sözleÅŸmesine uyum saÄŸlanana kadar çalışmalar askıya alınacak. 



* BAKANLIKLARA DENETÄ°M: BaÅŸta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere maden teftiÅŸleri yapan tüm kamu birimleri ayrıca denetlenecek. 



* ÅžEFFAF SORUÅžTURMA SÜRECÄ°: Kamuoyu vicdanını rahatlatacak ve adaleti saÄŸlayacak yargılama süreci için teminat verilecek. Åžeffaf bir yargılama saÄŸlanmasının yanında, tüm kamu personelinin de ihmal ve kusurlarının incelenmesi için gerekli izinler verilecek. Ailelere yargı süreçlerinde destek verilecek. 



* TAZMÄ°NAT PAKETÄ°: Ailelere vazife malullüÄŸünün yanı sıra, yüksek tazminatlar ödenecek. Çocukların tüm eÄŸitimleri devlet garantisinde burslu olarak saÄŸlanacak.



ÅžEHÄ°T SAYILACAKLAR 



Düzenlemeler kapsamında BaÅŸbakan ErdoÄŸan da Soma kurbanlarının 'sivil ÅŸehit' sayılması için talimat verdi.



"ILO 176" NE GETÄ°RECEK? 



ILO SözleÅŸmesi'nin imzalanmasıyla madenlere çalışma standartları getirilmiÅŸ olacak. O standartlar çerçevesinde yapılacak teknik, yasal düzenlemeler kapsamında yer altındaki tüm kiÅŸilerin isim ve konumları bilinmesi için sistem kurulacak. Yine elektrik, iletiÅŸim, çalışma koÅŸullarına da standart getirilecek.



Madenden yüzeye ayrı ayrı iki çıkış saÄŸlanacak. Çalışma ortamının izlenme, deÄŸerlendirilme ve düzenli teftiÅŸi saÄŸlanacak. Tüm yer altı çalışma mekânlarının yeterli havalandırması saÄŸlanacak. Olası arıza, afet gibi durumlar için iÅŸletme bünyesinde gerekli tedbir ve önlemler alınacak.



Kaynak: Sabah






Bu haber toplam 2168 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler