Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Beynimizi daha iyi çalıştırabiliriz

Beynimizi daha iyi çalıştırabiliriz
İnsan beyninin ayaktayken ve açık havadayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlarınızı alırken kapalı alandaysanız, ''volta atmayı'' deneyebilirsiniz.
19.05.2014 / 09:04


 



 



Yürürken en kolları sallamak beynin performansını olumlu etkiliyor. Önemli kararlarınızı açık havada, kollarınızı saÄŸa sola sallayarak yürürken almaya ne dersiniz?



 



Yabancı bir dil öÄŸrenme beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni kelime öÄŸrenip, kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz. AlışveriÅŸ listesi veya telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.



Zihinsel jimnastik/antrenman yapın. Bunun için çeÅŸitli bulmacaları çözebilirsiniz. Satranç gibi akıl oyunları oynayın.



Rutinden kurtulun. Rutin olarak tekrar ettiÄŸiniz davranışlardan vazgeçin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diÄŸer elinizle taşıyın, evinize baÅŸka bir yoldan gidin. En azından bir günlüÄŸüne televizyon kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun.



Entelektüel zevklerinizi geliÅŸtirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiÅŸ antolojisinden birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin.



Her gün güzel bir resme veya fotoÄŸrafa bakmaya çalışın. Estetik algınız, gördüÄŸünüz estetik ÅŸeyler kadar geliÅŸir.



SevdiÄŸiniz bir müziÄŸi bir süre gözleriniz kapalı dinleyin. Beyin otoriteleri tarafından klasik müziÄŸin zekaya 7 puan ekleyebildiÄŸi iddia edilmektedir.



Günde aklınızdan 60 bin ile 80 bin arası düÅŸünce geçer. Bu düÅŸünceler ne hakkındaysa, hayatınız da ona göre ÅŸekillenir. Unutmayın, kafanızda en çok neyi düÅŸünürseniz, hayatınızda da onu çoÄŸaltırsınız.



Bir konu hakkında düÅŸünürken, nasıl düÅŸündüÄŸünüzü de gözlemleyin. DüÅŸünmek üzerine düÅŸünmek, beyin ve düÅŸünce kapasitesini arttırır.



Ä°yi bir uyku kaliteli bir beyin için ÅŸarttır. Çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein’in günlük 10 saatten fazla uyuduÄŸu biliniyor. 24 saati geçen uykusuzluk beyinde sarhoÅŸluÄŸa benzer bir etki yapar.



Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun yüzde 2'sini oluÅŸturduÄŸu halde, vücuda gelen oksijenin yüzde 25'ini tüketir. Oksijensiz kaldığımızda ölümü gerçekleÅŸen ilk organımız beyindir. Odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ısmarlayın.



Farklı düÅŸünme tarzları beyninizi geliÅŸtirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düÅŸünen insanlarla konuÅŸun.



Kullanılmayan organ körelir. Sürekli televizyon seyrederek beyninizi düÅŸük viteste çalıştırmayın.



Beynin en tehlikeli yanı ''ters çaba'' kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuÄŸunuzu başınıza getirir! Buna ters çaba kuralı denir. Beyin odaklanılan hedef olumsuz olsa bile, bunu gerçekleÅŸtirmek için çalışır. Topluluk önünde konuÅŸma yaparken ''acaba heyecanlanır mıyım?'' diye düÅŸünürseniz, heyecanlanırsınız.



Beyni yoran monotonluktur. Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirebilirsiniz.



Beyin kısa süreli hafızada beÅŸ ile yedi arasındaki bilgiyi iÅŸleyebilir. Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna ''sihirli sayı'' kuralı denir. Bu kural aşılıp aşırı bilgi yüklenmesi durumunda beynimiz ''servis dışı'' olur. Hayatınızın en büyük kararlarını alırken ''kafadan'' deÄŸil, tıpkı beÅŸ haneli iki rakam grubunu çarparken yaptığınız gibi, bir kağıt üzerine yazarak ne yapacağınızı hesaplayın.














Bu haber toplam 2234 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler