Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Seçmen listeleri askıda, isminiz var mı?

Seçmen listeleri askıda, isminiz var mı?
Yurtiçinde ve yurtdışında oy kullanmaya hak kazananların isimlerinin yazılı olduğu seçmen listeleri dün askıya çıktı.
03.07.2014 / 17:51


   10 AÄŸustos’ta ilk turu yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde yurtdışında yaÅŸayan 2 milyon 700 bin Türk seçmen, ilk defa bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek.



   Bunun için 54 ülke ve 103 ayrı dış temsilcilikte sandık kurulacak. Yurtiçinde ve yurtdışında oy kullanmaya hak kazananların isimlerinin yazılı olduÄŸu seçmen listeleri dün askıya çıktı. Buna göre yurtdışında 2 milyon 754 bin gurbetçi seçmen bulunuyor. YSK’nın sitesinde yayınlanan yurtdışı seçmen kütüÄŸünde ismi olmayanlar, oy kullanamayacak. Ä°smi olmayan, adres kaydında yanlışlık olan gurbetçi seçmenler 9 Temmuz’a kadar en yakın dış temsilciliÄŸe giderek bunu düzeltebilir.



  DiÄŸer yandan bazı ülkelerde oy kullanma süresi birkaç gün olarak bazılarında ise bir gün olarak belirlendi. Oy kullanma süresi 1 günden fazla olan Almanya ve Fransa gibi ülkelerde oy kullanacak vatandaÅŸların YSK’nın internet sitesinden oy kullanacakları gün ve saat ile ilgili randevu almaları gerekiyor. 21-25 Temmuz tarihleri arasında oy kullanmak için randevu alınabilecek. Randevu almayan seçmenlerin oy kullanacakları tarih YSK tarafından otomatik olarak belirlenecek ve 26 Temmuz’da ilan edilecek. Oy kullanma süresi 1 gün olan ülkelerde ise seçmenlerin randevu almasına gerek yok. Bu ülkelerde oy kullanacak seçmenlerin oy kullanacakları saat aralığı ve sandık numarası Yüksek Seçim Kurulu’nca otomatik belirlenecek. YSK, belirlenen oy verme gününde ve saatinde oyunu kullanmayan seçmenlerin sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oylarını verebilmelerini kararlaÅŸtırdı.



 YURT Ä°ÇÄ°NDE OY KULLANACAK SEÇMENLER SORGULAMA Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ



YSK'DAN TATÄ°LCÄ°LERE MÜJDE



   CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde bulundukları bölgede oy kullanmak isteyen tatilci ve öÄŸrenci seçmenlere Yüksek Seçim Kurulu (YSK) BaÅŸkanı Sadi Güven'den sevindirici haber geldi. YSK BaÅŸkanı Güven yaptığı açıklamada, 9 Temmuz'a kadar farklı yerlerde oy kullanmak isteyen seçmenlerin adres deÄŸiÅŸiklik iÅŸlemleri için ilgili nüfus müdürlüÄŸüne gitmekte zorlandıklarından dolayı seçmenlere  kolaylık getirildiÄŸini kaydetti. Güven, seçmenlerin güncelleÅŸtirmeyle ilgili baÅŸvurularını, belirtilen belgelerle birlikte ilgili nüfus müdürlüÄŸü yerine herhangi bir yer nüfus müdürlüÄŸüne baÅŸvuru yapabilmelerine iliÅŸkin karar aldıklarını bildirdi.



  BaÅŸvurunun yapıldığı nüfus müdürlüÄŸünce belgelerin, adresin bulunduÄŸu ilgili nüfus müdürlüÄŸüne faks veya elektronik ortamda iletileceÄŸini söyleyen Güven, ilgili nüfus müdürlüÄŸünce adres deÄŸiÅŸikliÄŸinin uygunluÄŸuna iliÅŸkin belge ve eklerin ilgili ilçe seçim kurulu baÅŸkanlıklarına derhal gönderilmesine karar verdiklerini belirtti.



YURT DIÅžINDAKÄ° SEÇMENLER SORGULAMA Ä°ÇÄ°N TIKLASIN



GÜMRÜK KAPILARINDA OY KULLANILABÄ°LECEK



  Yurtdışında bulunan vatandaÅŸlarımızın gümrük kapılarında oy kullanmalarına yönelik uygulama da devam edecek. Seçmenler, birinci tur için 26 Temmuz-10 AÄŸustos tarihleri arasında gümrük kapılarında oylarını kullanabilecek. Oy kullanma sırasında seçmenlerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaportundan birini ibraz etmesi yeterli olacak.



  Yurtdışında kurulacak sandıkların başında sandık baÅŸkanı ve sandık görevlisinin yanı sıra AKP, CHP ve MHP olmak üzere üç siyasi partinin birer temsilcisi de yer alacak. Sandıklarda kullanılan oylar zarflar açılmadan mühürlü torbalara konularak büyükelçilik ve konsolosluklardaki güvenli odalarda saklanacak, THY uçaklarıyla ve ‘diplomatik kurye’ ile Türkiye’ye ulaÅŸtırılacak. Oyların kullanılması, mühürlenmesi, saklanması ve Türkiye’ye getirilmesi aÅŸamasında siyasi parti temsilcileri bulunacak. 10 AÄŸustos günü yurtdışından gelen oylar, yurtiçinde kullanılan oylarla aynı saatte açılarak Ankara’da Yurtdışı Ä°lçe Seçim Kurulu’nda sayımı yapılacak.






Bu haber toplam 2045 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler