Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Bank Asya'dan Sümenaltı Edilen Batık!

Bank Asya'dan Sümenaltı Edilen Batık!
Bank Asya'nın batık kredilerinin ayrıntıları netleşiyor. 1.5 milyar TL'lik batığın 875 milyonu Çakmaktepe Enerji ve Dedelioğlu'na verilen krediler. 50 şirkete hileli kredi veren banka, takipteki bazı alacaklarını da sümen altı etti
18.08.2014 / 14:10


    Altı aylık bilançosuyla Türk bankacılık sektörünün en kötüsü olduÄŸunu kanıtlayan Bank Asya'nın 1.5 milyarlık batığının arkasındaki 'sır' perdesi aralanıyor. SABAH, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK) murakıplarının raporunun ayrıntılarına ulaÅŸtı. Bank Asya'daki batığın yarısından fazlasının iki ÅŸirkete verilen krediler olduÄŸu belirlendi.

875 MÄ°LYON BATIK

   
Raporda yer alan ilk ÅŸirket 285 milyon euroluk yatırımla, Ä°zmir AliaÄŸa'da kurulan Çakmaktepe Enerji Santralı. Bank Asya'nın adı geçen ÅŸirkete 515 milyon TL'lik kredi verdiÄŸi, firma zor duruma düÅŸünce krediyi tahsil edemediÄŸi belirtiliyor. 2008'de aralarında cemaate yakın isimlerin de bulunduÄŸu 156 ortakla yola çıkan ÅŸirket, yatırımının büyük bölümünü Bank Asya'dan aldığı krediyle tamamlamıştı. Hakkında alacak davaları açılan ÅŸirket kısa süre sonra ödeme güçlüÄŸüne girince mahkeme 8 milyon dolarlık borç için iflas istemiÅŸti. Åžirket, parayı ödeyip 27 Mart'ta iflas kaldırma kararı aldırtsa da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bankanın DedelioÄŸlu Grup'a verdiÄŸi 360 milyon TL'lik kredinin de batık olduÄŸu öÄŸrenildi. 

SÜMENALTI EDÄ°LMÄ°Åž

    Altı aylık bilançodaki dipnotlar da bankanın bazı batık kredilerinin sümenaltı edildiÄŸini ortaya çıkardı. Bankanın 1.5 milyar TL'lik batığını yüksek göstermemek için bazı kredileri tahsil edemediÄŸi halde takibe almaması dikkati çekti. Bankanın 90 günü geçmesine raÄŸmen, 'Yakın Ä°zlemedeki Krediler' kaleminde takip ettiÄŸi 362 milyon TL tutarındaki alacağının akıbeti belirsizliÄŸini koruyor. Bilanço dipnotlarında yapılan açıklamada, kredi verilen firmanın sektörden kaynaklanan sorunlar nedeniyle ödemelerini gecikmeli olarak gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirtildi. Aracı kurumların analizinde, ikinci çeyrekte kârı yüzde 81 düÅŸerek 10 milyon liraya inen bankanın, karşılık oranını düÅŸürdüÄŸüne iÅŸaret edilerek, "Normal karşılıkların ayrılması durumunda banka 50 milyon TL zarar açıklayabilir" denilmiÅŸti. 


PARALEL'E MUSLUÄžU AÇMIÅžLAR

   
Paralel Yapı'nın 17 Aralık'taki hükümeti devirme planından sonra bilançosu küçülen bankanın, kredi musluÄŸunu sadece paralel yapıya yakın hakim ortaklara açtığı bilançoyla gün yüzüne çıktı. Bilançoda yer alan bilgilere göre, bankanın ortaklarına saÄŸladığı gayrinakdi kredilerin tutarı yılbaşından bu yana 136.4 milyondan 339.6 milyon liraya fırladı. Ortaklara saÄŸlanan kredi desteÄŸini yüzde 150'ye yakın artıran Bank Asya'nın, kredi hacminde ise ilk altı ayda yüzde 35'e yakın daralma oldu. Bankanın kredileri yılın ilk altı ayında, 7 milyar 340 milyon lira azalarak 20.7 milyardan, 13.3 milyara gerilemiÅŸti. Sermayesi 900 milyon TL olan Bank Asya'da, 360 milyon adet hisse imtiyaza sahip bulunuyor. Bu hisselerin yüzde 12.23'ü OrtadoÄŸu Tekstil'e, yüzde 6.4'ü Kaynak Holding'e, yüzde 9.63'u Forum Ä°nÅŸaat'a, yüzde 5.58'i Abdülkadir KonukoÄŸlu'na ait bulunuyor. 

50 ŞİRKETE HİLELİ KREDİ

   
Raporda, 50 firmaya da hileli kredi verildiÄŸi tespit edildi. Murakıpların konuyla ilgili raporu eylül ayında BDDK baÅŸkanlığına sunulacak.

Kaynak:türkiye habermerkezi






Etiketler: bank asya
Bu haber toplam 2115 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler