Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Şehir içi 70 km olacak mı?

Şehir içi 70 km olacak mı?
Önceden radar uyarı levhası olmaksızın ve saatte 50-70 km gibi çoğu kimsenin ihlal edebileceği düşük hız limitini ölçü alarak ki bu limitlerin ihtiyacı karşılamadığı
06.01.2015 / 16:23


"Öncelikle kiÅŸilerin can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir. Bu çaÄŸdaÅŸ hukuk devleti ilkeleri ile baÄŸdaÅŸmaz" dedi.



Hakim, cezanın kesildiÄŸi yerde kendisinin de deÄŸiÅŸik zamanlarda deneme amaçlı aracıyla seyrettiÄŸini, buradaki trafik akışının ortalama 80-90 kilometre hızla seyrettiÄŸini gözlemlediÄŸini ifade etti.



GeçtiÄŸimiz 5 Ekim'de GündoÄŸdu Mahallesi'ndeki çevre yolunda 70 kilometre hızla gitmesi gerekirken 78 kilometreyle giderek radara yakalanan sürücü S.P.'ye Emniyet MüdürlüÄŸü Trafik Åžubesi ekipleri 172 lira para cezası kesti. Sürücü S.P. 1'inci Sulh Ceza HakimliÄŸi'ne baÅŸvurarak cezaya itiraz etti.



EskiÅŸehir 1'inci Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, S.P.'yi haklı bularak verilen cezanın iptaline karar verdi. Karanfil, ceza amacıyla sürücülere tuzak kurulmasının çaÄŸdaÅŸ hukuk devleti ilkeleriyle baÄŸdaÅŸmayacağını belirterek ÅŸöyle dedi:



'TUZAK KURMAK ANLAMINA GELÄ°R'



"Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin her ÅŸeyden önce trafik iÅŸaret levhaları ile bilgilendirilmesi zorunludur. Öncelikle kiÅŸilerin can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir. Bu çaÄŸdaÅŸ hukuk devleti ilkeleri ile baÄŸdaÅŸmaz. Ayrıca kabahate konu olan fiilin iÅŸlendiÄŸi ileri sürülen çevre yolunda bir yaya trafiÄŸi bulunmadığı gibi alt ve üst geçitlerle desteklenmiÅŸ ve kavÅŸaklar kaldırılarak trafik dalçıklar ile kesintisiz akar duruma getirilmiÅŸtir. "



MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° VE HAKÄ°MLERE CEZA DÜZENLENMÄ°YOR



Hakim Kemal Karanfil, Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi'nin içtihadı uyarınca radarla hız kontrolü yapılması durumunda radar aracının karayolunun her iki yönünden kolayca görülebilecek ve trafiÄŸi tehlikeyi düÅŸürmeyecek ÅŸekilde konuÅŸlanması gerektiÄŸini belirterek kararında ÅŸu ifadelere yer verdi:



"Önceden radar uyarı levhası olmaksızın ve saatte 50-70 km gibi çoÄŸu kimsenin ihlal edebileceÄŸi düÅŸük hız limitini ölçü alarak ki bu limitlerin ihtiyacı karşılamadığı, düÅŸük kaldığı nedeniyle 19 Åžubat 2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanan düzenleme ile ÅŸehir içi hız limitleri yeniden düzenlenerek 20 puan arttırılması yönünde Bakanlar Kurulu almıştır.



'ÇEVRE YOLUNDA RADAR KONTROLÜ OLMAZ'



Çevre yolunda radar kontrolü yapılması Yargıtay içtihadına ve hukuk devleti ilkesi ve adalet ilkesine aykırıdır. Bu düzenlemenin makul olmamasına raÄŸmen kanun koyucunun Åžubat 2014'te bu imkanı tanıdığı halde UKOME üyelerinin sorumluluk almaktan çekinmeleri olduÄŸu gibi, protokol araçlarına genel olarak trafik cezasının düzenlenmemesi, milletvekili ve yakınları ile hakim ve cumhuriyet savcılarına ceza düzenlenememesi gibi nedenlerle, bu tutanakların vatandaşın yüreÄŸinde ve ekonomik durumlarında doÄŸurduÄŸu ızdırap ve sıkıntının bu nedenle yeterince hissedilmemesi yatmaktadır. Tüm mahkemelerin giriÅŸlerinde ve duruÅŸma salonlarında hakim kürsüsünün üstünde 'Adalet mülkün temelidir' ilkesi yazılı olmakta olup, mahkemeler adalet dağıtmak için kurulmuÅŸtur. Hakkaniyete ve adalet ilkelerine aykırı olarak düzenlenen bir cezanın mahkemelerden vize alması en baÅŸta tüm mahkeme salonlarında yer alan mülkün temeli olan adalet ilkesine aykırılık teÅŸkil edip yargıya olan güveni zedeleyeceÄŸinden, yukarıda belirtilen ilkelere ve Yargıtay 7'nci dairesinin 8 Temmuz 2014 tarihli içtihadına aykırı olduÄŸu anlaşılan 172 liralık idari para cezasının iptaline karar verilmiÅŸtir."



KENDÄ° ARACIYLA DENEME SÜRÜÅžÜ YAPTI



EskiÅŸehir 1'inci Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil, S.P. adlı sürücüye cezanın kesildiÄŸi yerde kendisinin de deÄŸiÅŸik zamanlarda deneme amaçlı aracıyla seyrettiÄŸini, buradaki trafik akışının ortalama 80-90 kilometre hızla seyrettiÄŸini gözlemlediÄŸini ifade ederek ÅŸöyle dedi:



"Tarafımızdan, kullandığımız araçla deÄŸiÅŸik zamanlarda deneme amacıyla saatte 70 kilometre ile gidildiÄŸinde, süratle arkadan gelen araçların arkadan çarpması tehlikesini doÄŸurduÄŸu gibi, akan trafiÄŸi de tıkadığı, dolayısıyla arkadan gelen araçların ÅŸerit deÄŸiÅŸtirmek zorunda kaldıkları, radar kontrolü yapıldığına iliÅŸkin olarak da yeteri kadar uyarı ikaz levhalarının olmadığı gözlemlenmiÅŸtir. Sürücülerin yüzde 90'ından fazlasını kapsayacak ve cezalandıracak derecede hız limitlerini belirleyerek, trafiÄŸe çıkan kiÅŸilere bu ÅŸekilde ceza düzenlemek adil olmadığı gibi, sürücüleri taciz niteliÄŸi de taşımaktadır."






Bu haber toplam 2588 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler