Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Görmez: Paris’teki yürüyüşü ibretle izledik

Görmez: Paris’teki yürüyüşü ibretle izledik
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Avrupa’da her 3 kişiden birinin İslamofobia olduğunu söyleyerek, Batı'nın ikiyüzlü tavrını eleştirdi.
13.01.2015 / 17:33


Müslüman coÄŸrafyasındaki katledilen 12 milyon kiÅŸi olduÄŸunu kaydeden Görmez, “Bir tarafta son 10 yılda Ä°slam coÄŸrafyasında acılarla kıvranan 12 milyon insan katledildi, yok edildi ama geçen hafta Paris’te, yine hiçbir ÅŸekilde hiçbir müminin, hiçbir aklıselimin kabul etmeyeceÄŸi, 12 insan hunharca katledildi. 12 milyon insan katledildiÄŸinde ses çıkarmayan insanlığın, sadece 12 kiÅŸiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayaÄŸa kalkmasını ibretle izledik” dedi.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 30’ncu Ä°l Müftüleri Ä°stiÅŸare toplantısına katılmak için Edirne'ye geldi. Bir otelde düzenlenen toplantıya Görmez’in yanı sıra Edirne Valisi Dursun Ali Åžahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve 81 ilin müftüleri katıldı.



“AYNI TEPKÄ°YÄ° VERMÄ°YORSAN, Ä°NSANLIK ÖLMÜÅžTÜR"



Müslüman coÄŸrafyada son 10 yılda yaklaşık 12 milyon kiÅŸinin katledildiÄŸini belirten Görmez, “Son 6 ay içerisinde Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de Nijerya’da, Lübnan’da, Pakistan’da nice insanlar nice Müslümanlar hayatlarını kaybetti. Masumca ve sessizce nice insanlar hayatını kaybetti. Herkese Allah’tan rahmet diliyorum. Aynı ÅŸekilde geçen hafta Fransa’da meydana gelen saldırı dolayısıyla bütün insanlığın, insanlık aleminin acısını paylaÅŸtığımızı dünyaya ilan ettik. Ve Ä°slam dünyasında meydana gelen acı hadiselerin Ä°slamofobia olarak baÅŸta topraklara, baÅŸka coÄŸrafyalara nasıl yansıdığını ve buralarda baÅŸka terör hadiselerine nasıl sebep teÅŸkil ettiÄŸini acı acı hep birlikte idrak etti. Öncelikle bu vesile ile ben birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Dini mübini Ä°slam’a göre her can deÄŸerlidir. Her masum insanın yok edilmesi bütün bir insanlığın yok etmeye eÅŸdeÄŸerdir. Bir insanın ölümü bütün insanlığın ölümüdür. Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle. Ölümler arasında ayırımı yapmak insanlığa yakışmaz, katliamlar arasında ayırımcılık yapmak insanoÄŸlunun karı deÄŸildir. Åžiddet ve terörün seküler temellere dayanmasıyla sözde dini temellere dayanması arasında fark gözetmek ayırımcılık yapmak doÄŸru deÄŸildir. VahÅŸete dayalı ölüm, vahÅŸete dayalı ölümler, Åžam’da, BaÄŸdat’ta olmasıyla Paris’te olması arasında hiçbir fark yoktur. DehÅŸet ve katliamın Karaçi’de, Nijerya’da, Yemen’de meydana gelmesiyle Berlin’de Londra’da, Washington’da, New York’ta meydana gelmesi arasında herhangi bir fark gözetilmemelidir. EÄŸer dünya bu ölümlerin hepsine ama hepsine bu katliamların tamamına din, mezhep, coÄŸrafya ve bölge ayırımı yapmazsızın aynı tepkiyi vermiyorsa iÅŸte asıl insanlık o zaman tümüyle ölmeye mahkumdur” dedi.



“PARÄ°S’TEKÄ° YÜRÜYÜÅžÜ Ä°BRETLE Ä°ZLEDÄ°K"



Paris’te öldürülen 12 kiÅŸi için düzenlenen terör karşıtı yürüyüÅŸü ‘ibretle’ izlediklerini kaydeden Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Son günlerde bunu acı acı yaşıyoruz. Ve ibretle bütün dünyayı çaÄŸdaÅŸ dünyayı izliyoruz. Bir tarafta 12 milyon son yıllarda son 10 yılda Ä°slam coÄŸrafyasında acılarla kıvranan Ä°slam coÄŸrafyasında 12 milyon insan katledildi. Yok edildi. Ama geçen hafta Paris’te yine aynı ÅŸekilde hiçbir bir müminin hiçbir aklıselimin kabul etmeyeceÄŸi bir ÅŸekilde 12 insan hunharca katledildi. Ama 12 milyon insanının katline sessiz çıkarmayan insanlık sadece 12 kiÅŸiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayaÄŸa kalkması da bize hep birlikte ibretle izledik. Ve insanlığın bir an önce bu noktada kendine gelmesi gerektiÄŸini ifade etmek isterim.



Dünya kamuoyunca teröre, ÅŸiddete ve vahÅŸete sadece öldürülenlerin kimliÄŸine ve coÄŸrafyasına göre tepki oluÅŸturuluyorsa bu ölümlere bulmak maalesef mümkün deÄŸildir. Bugün son haftada yaÅŸanan tüm ölümlerden insanlık vicdanının bir ders çıkarmalıdır. Bütün dünyada yaÅŸanan acıların ve ızdırapların üzerine ÅŸefkatle, merhametle, hakkaniyetle, adaletle gitmelidir. Birlikte yaÅŸanabilir bir dünyayı ancak o zaman tesis edebiliriz. Sömürgeler, iÅŸgaller, saldırılar karşısında maddi iÅŸkencelerle büyük travmalar yaÅŸayan Müslümanların kutsalını aÅŸağılayarak manevi iÅŸkenceler, cinnet haline birer davetiye niteliÄŸi taşımaktadır. Ä°slam coÄŸrafyasında acılarla kıvranan Ä°slam coÄŸrafyasında önce cinnet hallerini oluÅŸturmak sonra da kutsal deÄŸerlerini aÅŸağılayarak cinnet hallerine davetiye çıkarmak hiçbir insana, çaÄŸdaÅŸ dünyaya yakışmaz. Hele hele bunların ifade özgürlüÄŸü adı altında yapılmış olması kabul edilemez. Her halükarda Müslümanların vicdanı, ÅŸiddeti, terör ve vahÅŸeti kınayarak amasız ve fakatsız hiçbir gerekçeyi kabul etmeden her türlü terör, vahÅŸet ve dehÅŸeti kınayarak ahlaki bir tavır içerisinde olmak Müslüman’ın en önemli vazifelerindendir.



Burada bir kez daha bütün insanlığın vicdanına seslenmek istiyorum. Åžiddet, ÅŸiddetle ortadan kalkmaz. Kan, kanla temizlenmez. Dünyanın güvenliÄŸi inançlar üzerine baskı ile saÄŸlanamaz. Güvenlik ve özgürlük asla birbirine alternatif ÅŸeyler deÄŸildir



AVRUPA’DA 3 KİŞİDEN BÄ°RÄ° Ä°SLAMOFOBÄ°A"



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, zaman içerisinde Ä°slamofobianın tüm dünyayı sardığını ve Avrupa’da yaÅŸayan her 3 kiÅŸiden birinin Ä°slamofobia hale geldiÄŸini söyledi. Avrupa’da camilere yapılan ırkçı saldırıları da hatırlatan Görmez, “Ä°slamofobia gelecek yıllarda daha çok konuÅŸulacak. Ä°slamofobia kelimesini 11 Eylül’den sonra ilk kez Hollanda BaÅŸbakanı telaffuz etti ve daha sonra da sık duyulmaya baÅŸlandı. Zaman içerisinde Ä°slamofobia tüm dünyayı sardı. Fobi ve korku olmaktan çıktı. Önce bir nefrete dönüÅŸtü, o nefret bir düÅŸmanlığa dönüÅŸtü. O düÅŸmanlık ÅŸiddet üretmeye baÅŸladı, kötülükler üretmeye baÅŸladı. ArkadaÅŸlarımızın sadece 2014 yılında Avrupa’da camilere yapılan, camilere yazılan ırkçı yazılar, camilerin kapısına bırakılan domuz kafaları gibi nefret suçlarını sadece Avrupa’da görev yapan arkadaÅŸlarımızın camilerine yapılanları topladığımızda çok büyük bir yekün oluÅŸturduÄŸunu ifade etmek isterim.



AraÅŸtırmalar Avrupa yaÅŸayan her 3 kiÅŸiden birinin bu korkuya kapıldığını, gençler yüreklerde bütün insanlığa rahmet getiren Ä°slam’a karşı bir korkunun ve nefretin oluÅŸtuÄŸunu gösteriyor. Elbette bunu biz Müslümanlar büyük bir özeleÅŸtiriyle deÄŸerlerimiz üzerinde ve Ä°slam coÄŸrafyası üzerinde ele almalıyız. Sebeplerini ortaya koymak bize herhangi bir ÅŸey kazandırmaz. Elbette bunu bileceÄŸiz, araÅŸtıracağız. Ancak biz Müslümanlar hele hele Ä°slam’ın rahmet mesajını insanlara yaymakla mükellef olan Diyanet camiası için 3 insandan biri deÄŸil, bir tek insanın, yeryüzünde bir tek insanın kalbine yaratıcının yeryüzüne rahmet olarak gönderdiÄŸi Ä°slam’ı bir korku ve nefret olarak yerleÅŸmesi bizim en büyük sorunumuzdur. Bu bizim en büyük derdimiz olmalı. Hep birlikte biz bu korkuyu, nefreti kalplerden, yüreklerden nasıl silebiliriz? Hep birlikte buna kafa yormalıyızö ÅŸeklinde konuÅŸtu.



Açılış konuÅŸmalarının ardından 81 il müftüsünün katılımıyla 3 gün sürecek olan istiÅŸare toplantısına geçildi



Kaynak : DHA






Etiketler: karikatür dergi
Bu haber toplam 2387 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler