Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

AK Parti'nin koalisyon için tek şartı var

AK Parti'nin koalisyon için tek şartı var
AK Parti’de bakanlıkların eşit dağılımı ya da dönüşümlü Başbakanlık gibi pazarlıklara kapı kapatıldı.
13.06.2015 / 09:55


     AK Parti, önümüzdeki hafta baÅŸlamayı tasarladığı koalisyon görüÅŸmelerinde “4 yıl sürecek bir iktidar birlikteliÄŸi istiyoruz” mesajı verecek. AK Parti’de bakanlıkların eÅŸit dağılımı ya da dönüÅŸümlü BaÅŸbakanlık gibi pazarlıklara kapı kapatılırken, görüÅŸülecek partilere “19 milyon oy aldık, açık ara birinci partiyiz” gerekçesi sunulacak. Adalet, Ä°çiÅŸleri, Milli eÄŸitim gibi kritik bakanlıkların AK Parti’de kalması da partinin olmazsa olmazları arasında gösteriliyor. 



HDP ZÄ°YARETÄ° BELÄ°RSÄ°Z

  Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin seçim sonuçlarını açıklamasının ardından CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın hükümeti kurma görevi vereceÄŸi BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, sırasıyla CHP, MHP ve HDP’yi ziyaret edecek.

  AK Parti, üç partiye yapmayı tasarladığı ilk tur ziyaretin ardından koalisyon kurmayı yakın bulduÄŸu partiye ikinci turda ilk ziyareti yapacak. Ä°kinci turda koalisyona peÅŸinen kapıyı kapattığı için HDP’ye ziyaret de yapılmayacağı, tüm partilere, “Millet AK Parti’siz seçeneÄŸe sıcak bakmaz, birinci parti yaptığı için asıl sorumluluk bize verilmiÅŸtir” mesajının verileceÄŸi belirtiliyor.

  ÜÇ HEYET Ä°DDÄ°ASI

  AK Parti’de koalisyon görüÅŸmelerini yürütecek üç ayrı heyet oluÅŸturulduÄŸu da ifade edildi. Hukuki süreci Mehmet Ali Åžahin’in, ekonomi baÅŸkanlığını Ali Babacan’ın, siyasi süreç baÅŸkanlığını ise BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun yürüteceÄŸi iddia edildi. AK Parti kaynakları, üçlü heyet yerine tek bir heyetin oluÅŸturulmasının planlandığını kaydetti.

  Alınan bilgilere göre, DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında kurulacak Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet Ali Åžahin’in eÅŸlik etmesi planlanan görüÅŸmelerde partilere ziyarette “Hedefimiz uzun süreli koalisyon ve dört yıl sonra zamanında seçim yapmak” mesajı verilecek. Erken seçim beklentisiyle yola çıkılırsa bunun zarar vereceÄŸi ve hükümetin bir seçim hükümeti olacağı algısının ortaya çıkacağı vurgulanacak. Mecbur kalınmadığı sürece hükümetin görevini normal seçim zamanına kadar götürmesi gerekliliÄŸi ifade edilecek. Büyük projelerin devam etmesine de görüÅŸmelerde vurgu yapılacak.

  EŞİT DAÄžILIM OLMAZ

  GörüÅŸmelerde DavutoÄŸlu’nun “yüzde 41 ile 19 milyon oy aldık” mesajı vererek “EÅŸit bakanlık dağılımı” deÄŸil, gerekirse “oy dağılımına göre” bakanlık paylaşımını gündeme getireceÄŸi, BaÅŸbakan ve dört baÅŸbakan yardımcısı dahil 26 koltuktan 8-9 bakanlığın koalisyon ortağına önerilebileceÄŸi belirtiliyor. 

  Ä°çiÅŸleri, Adalet, Milli EÄŸitim gibi kritik ve önemli icracı bakanlıkların yönetiminin de AK Parti’de bulunması ön ÅŸart olarak masaya konulacak.

  MKYK ‘CHP Ä°LE DENENSÄ°N’ DEDÄ°

  DavutoÄŸlu’nun yeni hükümet arayışlarında izleyeceÄŸi rotayı belirlemek üzere görüÅŸüne baÅŸvurduÄŸu AK Parti MKYK’da üyelerin büyük bölümü “AK Parti-CHP” koalisyonundan yana görüÅŸ dile getirdi. Toplantıda DavutoÄŸlu’nun ise deÄŸerlendirme yaparken, “MHP ile taban uyumlu. CHP ile ülkenin problemlerini daha kolay çözeriz” ifadeleriyle olası formüllerin artılarını vurgulamakla yetindiÄŸi öÄŸrenildi. DavutoÄŸlu, her koÅŸulda 25. dönemin 4 yılı tamamlamasının zor alacağını belirterek, partinin her kademesinin seçime hazırlıklı olması gerektiÄŸini vurguladı.



DÖNÜÅžÜM GÜNDEMDE DEĞİL

Kulislerde dile getirilen koalisyon ortağı ile dönüÅŸümlü BaÅŸbakanlık pazarlığına ise AK Parti’nin kapalı olduÄŸu vurgulandı. Bu seçeneÄŸin eÅŸit ÅŸartlarda oy alınması ve Meclis’e gelinmesi durumunda olabileceÄŸi, ancak söz konusu Meclis aritmetiÄŸinde bunun söz konusu olamayacağı ifade edildi. Muhalefet tarafından dile getirilen “Milletvekili transferi ile hükümet kurma yolu denenecek” söylentilerinin de deÄŸerlendirildiÄŸi DavutoÄŸlu’nun bu yolu kesin talimatla kapattığı da öÄŸrenildi.



Kaynak: Milliyet






Bu haber toplam 2534 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler