Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Paliç; Çayımıza İyi Bakmazsak Biz De Bu Hale Geliriz

Paliç; Çayımıza İyi Bakmazsak Biz De Bu Hale Geliriz
Rize ve bölgesinde bir milyon insan geçimini çaydan sağlamaktadır. Çayımıza iyi bakmazsak biz de bu hale geliriz" dedi.
14.10.2015 / 09:31


Paliç, Rize'deki bazı sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduÄŸu 36 kiÅŸilik heyetle Gürcistan'ın Acara bölgesine giderek çay tarımı yapılan alanlarını  inceledi.



http://www.rizedeyiz.com/upload/image/2015/10/2(1).jpg



Ä°lk olarak bir çay fabrikasını gezen heyet, daha sonra çay bahçelerinde incelemede bulundu. 



Paliç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan'da çay bölgesini gezdiklerini belirterek, "Çay tarımı yapılmaya elveriÅŸli bölgede çayın terk edildiÄŸini gördük. Rize ve bölgesinde bir milyon insan geçimini çaydan saÄŸlamaktadır. Çayımıza iyi bakmazsak biz de bu hale geliriz. Bütün arkadaÅŸlarla bölgeyi gezdik ve inceledik. Bu bölgenin bu kadar güzel yapısına raÄŸmen çaya iyi bakılmadığı ve terk edildiÄŸi zaman ne hale geldiÄŸini görmekteyiz" diye konuÅŸtu.



Gürcistan'da, Türkiye'den önce çay üretildiÄŸini belirten Paliç, "Buranın arazi yapısı bizden çok daha iyidir. Bizim çaylıklarımız ÅŸu an bakımlıdır. O kadar engebeli arazi yapmamıza raÄŸmen çaylarımızı topluyoruz ve bakımını yapıyoruz. Fabrikalarımız da çalışıyor. Gürcistan'da çay tarlaları bu halde olduÄŸu için fabrikalarının ne halde olduÄŸunu gördük. Bu sektör burada tamamen terk edilmiÅŸ. Bu sektörün burada bir daha düzeltilmesi zordur. Bu bölgeyi gezerek çayın ne hale düÅŸtüÄŸünü yerinde gördük. Bizim çayın kıymetini bilmemiz gerekiyor" deÄŸerlendirmesini yaptı.



Çay Üreticileri Dayanışma DerneÄŸi (ÇAYÜDAD) BaÅŸkanı Mustafa Mavi de Rize'de yetiÅŸen çayın kıymetini bilmeleri gerektiÄŸini vurgulayarak, "ÇAYKUR ve özel sektörün kıymetini bilmemiz lazım. Çay sanayicisi olmazsa bizim çayımız para etmez. Gürcistan'a bir musibet gelmiÅŸ. Bizim o musibeti bulmadan elimizdeki çaya ve ÇAYKUR'a sahip çıkmamız lazım" ifadelerini kullandı.



Ziraatçiler DerneÄŸi Rize Åžube BaÅŸkanı Müfit Akman ise çayın ilk baÅŸlangıç noktasının Gürcistan olduÄŸunu vurgulayarak, "Çayın baÅŸlangıç noktasında ürünün insan boyunda olması, terk edildiÄŸi zaman ne hale geleceÄŸini göstermektedir. Bizim ülkemizde çaya sahip çıkılması gerekmektedir. Çayın alternatifi yine çaydır. Bundan vazgeçilmemesi gerek. EÄŸer vazgeçilirse bu kadar verimli topraklarda çayın ne hale geldiÄŸini gördük. Üreticimizin her zaman bahçesine sahip çıkması gerek. Sanayicinin de üreticiye sahip çıkarak birlikte bu sektörü canlı tutması gerekir" diye konuÅŸtu.



http://www.rizedeyiz.com/upload/image/2015/10/4(1).jpg






Etiketler: çay
Bu haber toplam 2263 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler