Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Türkiye İsrail Devletini nasıl tanımıştı ?

Türkiye İsrail Devletini nasıl tanımıştı ?
Türkiye, 1949’dan önce İsrail’in bağımsızlığına karşı çıkan ülkeler arasında yer almıştı. Fakat komisyona dâhil oluşundan itibaren giderek Arapları desteklemekten uzaklaştı ve daha Batıcı bir çizgiye yöneldi. Bu politika değişikliğinin ardından 28 Mart 1949’da İsrail\'i tanıyan ilk Müslüman ülke oldu.
19.02.2018 / 10:55


Holokost sonrası bir Yahudi devleti kurma talebi



İkinci Dünya Savaşı’nın sonucunda, OrtadoÄŸu’daki siyasi durum tamamen deÄŸiÅŸti. Fransa ve İngiltere’nin zayıflaması bu ülkelerin sömürgelerinde bağımsızlık taleplerinin artmasına sebep olurken, 6 milyon Yahudi’nin ölmesi uluslararası kamuoyunda bir Yahudi devleti kurulması yönündeki Siyonist taleplere karşı bir duyarlılık meydana getirdi.



Filistin’e Yahudi göçü ve gerilimin tırmanması



Filistin’e baÅŸlayan Yahudi göçüne karşı Arapların hareketlenmeleri üzerine İngilizler, Yahudilerin buraya geliÅŸini sınırlamaya çalıştılar. Buna karşılık 1931 yılında Filistin Yahudileri tarafından kurulan İrgun örgütü hem Araplara hem İngiltere’ye karşı terörist eylemlere giriÅŸti ve Yahudi göçüne Haganah adlı gizli örgütle birlikte destek verdi.



















Yahudilerin Filistine göç etmesine karşı Araplar tarafından düzenlenen bir gösteriden.Pankartlarda "Vatan bizim dinimizdir.Bağımsızlık yaÅŸamamızdır.Arap Filistin" yazıları görülüyor.







1936’da, Yahudi göçüne karşı çıkan bir Arap ayaklanmasının ardından, İngiltere, bölgenin Yahudilerle Araplar arasında paylaÅŸtırılmasını öngören bir planı uygulamak istediyse de bu plan Araplar tarafından reddedildi. İngiltere, durumun daha da kötüye gitmesini önlemek için 1939 yılında yapılan göçleri çok sınırladı. İlerleyen dönemde Menahem Begin'in yönettiÄŸi İrgun örgütü Filistin’deki İngiliz manda yönetimine karşı eylemlerini yoÄŸunlaÅŸtırdı. 1946 yılında Kudüs’teki King David Oteli'nin dinamitlenmesi, Arap köyü Deyri Yasin'e karşı düzenlenen saldırılar, Yahudileri Filistin’e götürmekte olan Exodus adlı geminin İngiliz donanması tarafından geri çevrilmesi ve İngiliz askerleri ile Yahudiler arasında silahlı çatışmaların ÅŸiddetlenmesi gerilimi daha da arttırarak Filistin sorununu uluslararası bir sorun haline getirdi.



İngiltere Filistin meselesini Birleşmiş Milletlere havale ediyor



Pazarlıklarda olduÄŸu kadar güç kullanma konusunda da baÅŸarısız olan İngiltere, 2 Nisan 1947’de sorunu BirleÅŸmiÅŸ Milletler gündemine taşıdı. Konuyu görüÅŸen Genel kurul, iki hafta süren müzakerelerden sonra meseleye bir çözüm bulunması için özel bir komisyon kurulmasına karar verdi.



















Yeni Sabah gazetesinin 15 Mayıs 1949 tarihli nüshasında İsrail Devleti'nin kuruluÅŸ haberi







BirleÅŸmiÅŸ  Milletlerin planı ve iki  ayrı görüÅŸ



Büyük devletlerin yer almadığı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistin Komisyonu, 16 Haziran-24 Temmuz tarihleri arasında yaptığı incelemelerin ardından AÄŸustos ayında raporunu yayınladı. Bu raporda Komisyon, oy birliÄŸi ile Filistin’in bağımsızlığını teklif etti. Fakat Kanada, Çekoslovakya, Guetemala, Hollanda, Peru, İsveç ve Uruguay tarafından desteklenen görüÅŸe göre, Filistin Araplarla Yahudiler arasında bölünerek iki ayrı bağımsız devlet kurulmalı ve Kudüs uluslararası statüde olmalıydı. Hindistan, İran ve Yugoslavya ve Araplar tarafından desteklenen görüÅŸe göre de, Filistin, Yahudi ve Arap devletlerinden meydana gelen federal bir devlet olmalıydı.



Türkiye, Filistin’in taksimine ve İsrail Devleti’nin kurulmasına karşı ret oyu veriyor



Komisyonun bu teklifleri Genel Kurul’da tartışıldıktan sonra 29 Kasım 1947’de 13 ret, 10 çekimser, 33 kabul oyuyla Filistin’in topraklarının taksimiyle İsrail ve Filistin devletlerinin kurulmasına karar verildi. Kudüs ise uluslararası statüde kabul edildi. Amerika BirleÅŸik Devletleri, Sovyetler BirliÄŸi ve Fransa taksim lehinde oy kullanırken İngiltere çekimser kaldı. Türkiye ise Arap ülkeleriyle birlikte taksime ret oyu verdi. Bu kararı izleyen günlerde BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin taksim kararı bütün Arap dünyasında tepkiyle karşılandı ve Arap ülkeleri 17 Aralık 1947’de taksimi önleyebilmek için İsrail’e karşı gerekirse savaÅŸa girme kararı aldılar.



İngiltere’nin çekilmesi-İsrail Devleti’nin kuruluÅŸu ve Arap-İsrail Savaşı



Amerika BirleÅŸik Devletleri, bunun ardından taksim kararına evet oyu verdiÄŸi halde Filistin’in BirleÅŸmiÅŸ Milletler denetimine girmesini teklif etti. Bu teklif ise, hem Araplar hem de Yahudiler tarafından reddedildi. Mayıs ayına gelindiÄŸinde İngiltere başına dert olan bu meseleyi artık sonlandırmak için Filistin’deki bütün kuvvetlerini çekeceÄŸini duyurdu. Çekilme iÅŸinin tamamlanmasından bir gün önce de David Ben Gurion baÅŸkanlığında 14 Mayıs 1948 Tel-Aviv’de toplanan Yahudi Milli Konseyi, İsrail Devleti’nin kurulduÄŸunu açıkladı. Amerika BirleÅŸik Devletleri aynı gün İsrail’i tanıdı. Bunun hemen ardından ertesi gün İsrail-Arap Savaşı baÅŸladı.

























 



 



 



 



 



BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin devreye girmesi ve Türkiye’nin aldığı pozisyon



OrtadoÄŸu’da etkin olmaya çalışan Sovyetler BirliÄŸi ise BirleÅŸmiÅŸ Milletler oylamalarında olduÄŸu gibi İsrail’i tanıma kararı verdi. Hatta Sovyetler BirliÄŸi, Çekoslovakya’dan Yahudilere hava yoluyla hafif toplar ve otomatik silahlar sevk etmeye baÅŸladı. Mısır, Suriye ve Ürdün ‘ün başını çektiÄŸi 5 devletten oluÅŸan koalisyon güçleri 1 yıl süren savaÅŸ boyunca ağır yenilgilere uÄŸradılar. BirleÅŸmiÅŸ Milletler, bu savaÅŸ sırasında da devreye girerek, önce ateÅŸkesin sonra barışın saÄŸlanması için çalışmalar yürüttü. İlk Arap-İsrail Savaşı sırasında Türkiye’de BirleÅŸmiÅŸ Milletler nezdindeki çalışmalarda aktif rol aldı.



Bu cümleden olarak 12 Aralık 1948’de, Amerika BirleÅŸik Devletleri, Fransa ve Türkiye temsilcilerinden oluÅŸan “Filistin UzlaÅŸtırma Komisyonu” kuruldu. Komisyon belirlenirken ABD’nin İsrail yanlısı, Fransa’nın tarafsız, Türkiye’nin de Arap yanlısı olacağı düÅŸünülmüÅŸtü. Çünkü Türkiye, 1949’dan önce İsrail’in bağımsızlığına karşı çıkan ülkeler arasında yer almıştı.  Fakat Türkiye komisyona dâhil oluÅŸundan itibaren giderek Arapları desteklemekten uzaklaÅŸtı ve daha batıcı bir çizgiye yöneldi. 28 Mart 1949’da ilk Müslüman ülke olarak İsrail’in tanınmasıyla sonuçlanacak bu tavır deÄŸiÅŸikliÄŸi dönemin deÄŸiÅŸen siyasi, ekonomik ve askeri geliÅŸmeleri sebebiyle gerçekleÅŸti.



















İsrail Devleti'nin Türkiye tarafından tanınmasına dair resmi gazetede yayınlanan karar. Karar Sayısı :8942-İsrail Devleti'nin derhal tanınması Dışisleri Bakanlığının 25/3/1949 tarihli ve 35970/155 sayılı yazısı üzerineBakanlar Kurulunun 24/8/1949 tarihli toplantısında kararlaÅŸtırılmıştır.







Türkiye’yi İsrail’e muhaliflikten, müttefikliÄŸe götüren süreç



II. Dünya Savaşı’na Türkiye, Fransa ve İngiltere ile bir savunma anlaÅŸması yapmış olmasına raÄŸmen katılmayarak tarafsız kalmıştı. Haziran 1945’e gelindiÄŸinde savaÅŸtan büyük bir güç olarak çıkan Sovyetler BirliÄŸi’nin Türkiye’yi tehdit etmeye baÅŸlaması ve Stalin‘in özellikle BoÄŸazlar üzerindeki denetim talepleri dönemin hükümetini gittikçe Amerika BirleÅŸik Devletleri’yle ve Batılı güçlerle iliÅŸkilerini geliÅŸtirme amacına yönetti. Kapitalist bu güçlerin Komünizm’e karşı bir mücadelesi olan SoÄŸuk SavaÅŸ dönemine girilirken Türkiye OrtadoÄŸu’da müttefiklerinin yanında olduÄŸunu ve Kuzey Atlantik Paktı’na bakışını İsrail’i tanımakla gösterdi.














 































 



Yeni Sabah Gazetesi’nin 21Temmuz 1949 tarihli nüshasında İsrail-Arap Savaşı’nda silahları susturan son mütarekeye dair haber



Nihayet sıcak çatışmalar sonucunda İsrail, Arapları püskürtmeyi baÅŸardı ve BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin bölüÅŸüm planından öngörülenden çok daha geniÅŸ toprakları ele geçirdi. Batı Åžeria, Ürdün tarafından ilhak edildi. Mısır da Gazze ÅŸeridini ele geçirdi. Kudüs ise İsrail ve Ürdün arasında fiilen bölüÅŸüldü.



Kaynaklar:



Ahmet KuyaÅŸ(Yay.Yönetmeni), Tarih 2002, İstanbul, 2002.



Rifat Uçarol, Siyasi Tarih (1799-2001), İstanbul, 2008.



Fahir ArmaoÄŸlu, 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi, İstanbul, 2009.



http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0srail_ba%C4%9F%C4%B1ms%C4%B1zl%C4%B1k_bildirgesi






Bu haber toplam 2373 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler