Türkiye ile Filipinler arasında Savunma Sanayisi İşbirliÄŸi Mutabakat Muhtırası imzalandı. Villamore Hava Üssü'nde gerçekleÅŸtirilen törende, muhtıra metnine Filipinler Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Delfin Lorenzana ile Savunma Sanayii BaÅŸkanı İsmail Demir imza attı. Söz konusu metnin imzalanmasıyla iki ülke arasında savunma sanayisi alanındaki iÅŸ birliÄŸinin ve ürün satışının önü açılmış oldu.
Demir, imza töreninin ardından Lorenzana'ya Atak helikopteri ve MİLGEM korveti, Filipinler Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ltgen Galileo Gerard Kintanar'a da Atak helikopteri maketi hediye etti. Törene, Atak helikopterinin üreticisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAÅž) Kurumsal Pazarlama ve İletiÅŸim BaÅŸkanı Tamer Özmen ve ÅŸirket yetkilileri de katıldı.
Filipinler hava filosunu Atak helikopteriyle güçlendirmek isterken, atılan imzalarla iki ülke arasında savunma sanayisi alanındaki iÅŸ birliÄŸi ve ürün satışının, dolayısıyla Atak helikopteri ihracatının önü açıldı.
Kapıyı Atak açacak
Demir, imza töreninin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, atılan imzanın savunma sanayisi alanında "devletten devlete" iÅŸ birliÄŸini içerdiÄŸini söyledi.
İmzayla birlikte çeÅŸitli platformların Filipinler'de kullanılması, satışı, desteÄŸi ve teknik iÅŸ birliÄŸiyle ilgili bir ufuk açıldığını belirten Demir, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Åžu anda birçok proje oluÅŸturuluyor. GeçmiÅŸte tabanca, mühimmat satışları yapılmış, devam ediyor. İlaveten gece görüÅŸ dürbünü ve satışları da olmuÅŸ ve sürüyor. Daha büyük boyutta Atak helikopteri, insansız hava araçları, MİLGEM ve bot gibi deniz araçlarımız gündemde. Ziyaretimiz ve görüÅŸmemizde Atak helikopteri öne çıkmış olsa da konu sadece Atak deÄŸil, hava, deniz platformları, kara platformlarında tanklar, orta sınıf tanklar, zırhlı araç modernizasyonları, atış platformları gibi birçok konu masada. Bunların sırayla gündeme alınması önemli. Bugünkü gündemin yoÄŸunluÄŸu Atak helikopteri ama diÄŸerleri de sırada. EÄŸitim uçaklarımız, insansız hava araçlarımız, genel maksat helikopterlerimiz, hepsini geniÅŸ ÅŸekilde konuÅŸmaya fırsatımız olacak."
Anahtar unsurlar
Demir, Filipinler ile kurulan iliÅŸkideki anahtar unsurların teknolojik iÅŸ birliÄŸi ve yerel kabiliyet geliÅŸtirme olduÄŸunu bildirdi. Türkiye'nin bu konulardaki tecrübesine iÅŸaret eden Demir, "Uyguladığımız savunma sanayisi politikaları ilgi çekiyor. Çünkü bu ülkeler Türkiye'nin nasıl bir model uyguladığını, bugünlere nasıl geldiÄŸini merak ediyorlar. Ürünlerin kendisi kadar, bakanlıklar seviyesinde yaptığımız görüÅŸmelerde bu da merak ediliyor. Bu unsurları da gündeme alıp, kendileriyle paylaşıyoruz, paylaÅŸacağız." dedi.
"İvme yakalayacağımızı söylüyorduk"
"Atılan imzanın ilk somut sonucunun Atak ihracatıyla mı görüleceÄŸi" sorusuna Demir, "İnÅŸallah onu bekliyoruz. Gece görüÅŸ dürbünü, niÅŸangahlar, tabancalar konusunda süren iliÅŸkiler var, bunların oluÅŸturduÄŸu güzel bir atmosfer bulunuyor. Bunun devamı da gelecek." diye konuÅŸtu.
Gece görüÅŸü ve niÅŸangahlar konusunda kurulan iliÅŸki doÄŸrultusunda Filipinler'de yerel destek mekanizması kurulmasının çok olumlu karşılandığını vurgulayan Demir, ÅŸunları kaydetti:
"İnÅŸallah Atak bunun bir sonraki adımı olur, sayı da giderek artar. Çünkü ürünümüze güveniyoruz. Dünya platformlarında performansıyla göz dolduran bir helikopter olduÄŸu için bu kadar ilgi çekiyor, rakiplerinin önüne geçebiliyor. DiÄŸer ürünlerimiz de hem harekat alanında kullanıldıkça hem de performansları görüldükçe daha fazla ilgi çekecek diye bekliyoruz. Savunma sanayisinin ihracatı anlamında platformların piyasaya çıkması, performanslarını göstermesiyle beraber bir ivme yakalayacağımızı hep söylüyorduk. Bu ivmeyi yakalamak üzereyiz diye düÅŸünüyoruz."
Filipinler ile Atak konusundaki görüÅŸmelerin geldiÄŸi noktaya iliÅŸkin de bilgi veren Demir, "Opsiyon daha önemli bizim için. İlk gelen sayı çok büyük deÄŸil, 10'un biraz altında. 10'un çok üstünde de bir opsiyon var." ifadesini kullandı.
İhracat şampiyonu Atak
TUSAÅž, yıl içinde Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile 30 Atak helikopterinin satışı için sözleÅŸme imzalamıştı.
Bu sözleÅŸmeyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek seferde yapılan en büyük savunma sanayisi ihracatı da gerçekleÅŸtirilmiÅŸti.