Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

NATO kalkanı Türkiye'yi koruyacak mı?

NATO kalkanı Türkiye'yi koruyacak mı?
NATO'nun Malatya'ya inşa edeceği Füze Savunma Sistemi'nin ne kadar etkili olacağı soru işareti. .
19.09.2011 / 08:11


NATO’nun ‘caydırıcılık’ amaçlı olarak inÅŸa edeceÄŸi Füze Savunma Sistemi’nin basit bir mekanizması var. Radarlar ve uydular, olası tehditleri 24 saat izleyecek ve tehdit harekete geçtiÄŸinde uyduları ve radarları aracılığıyla bunu yakalayıp, tehdidi yok edecek silahları çalıştıracak. Harekete geçecek avcı füzeler, tehdidi hedefe ulaÅŸmadan havada bertaraf edecek.

NATO’nun stratejik konsept kapsamında ÅŸekillendirdiÄŸi bu sistemin radarları Karadeniz ve Akdeniz’de hareket halindeki gemilerde ve Türkiye’de, Malatya Kürecik’teki üste kurulacak. Teoriyi somutlaÅŸtırmak gerekirse: Ä°ran’dan, Rusya’dan, Kuzey Kore’den ya da Çin’den ateÅŸlenecek uzun menzilli bir füze batıya doÄŸru ilerlerken, bunu ateÅŸlendiÄŸi anda fark eden radarlardan ve uydudan komutları alan avcı füze, örneÄŸin Romanya’dan doÄŸuya doÄŸru harekete geçecek. Ä°mha iÅŸleminin nerede gerçekleÅŸeceÄŸine dair soruyu da matematik dersinin ünlü problemine uyarlayabiliriz: “A kentinden havalanıp x hızı ile batıya giden füze ile B kentinden havalanıp güney doÄŸuya Y hızıyla giden füze nerede karşılaşır.?”



Sistem koruyabilir mi?

Türkiye gibi kritik bir ‘sınır müttefiki’, “Topraklarımızda avcı füze istemeyiz” ve “Sistem herhangi bir ülkeyi tehdit olarak görmemeli” gibi kaygılar ortaya koydu ve avcı füzelerinin ‘sınırlara’ deÄŸil, iç kesimlere yerleÅŸtirilmesi mümkün olabildi. Nitekim dün DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, sisteminÄ°ranbaÅŸta, herhangi bir ülkeye karşı olmayacağını ve Türkiye topraklarından tek bir füze ateÅŸlenmeyeceÄŸini söyleyerek bu tavrı teyit etti. Türkiye ile NATO arasındaki pazarlıklara bakılırsa, Türkiye, bu iki koÅŸulu ortaya koyarak, “sistem, bütün müttefikleri tam korumalı” diye özetlenebilecek üçüncü koÅŸulunu kendi eliyle ortadan kaldırmış oldu. Uzmanlar, etki alanının darlığına vurgu yapıyor. Sistemin, bir düÅŸman füzesini bertaraf etme ÅŸansının azlığı üzerinde duruyor. Bu sorunun çözümü için iki seçenek var: Ä°lki, Türkiye’nin radarla yetinmeyip avcı füzelere de topraklarını açması. Mevcut hükümet buna sıcak bakmadığına göre, ikinci seçenek akla daha yakın. O da Türkiye’nin sıkı bir miktar bütçe ayırıp kendi hava savunma sahasını kurmak. Radarının ABD menÅŸeli olduÄŸunu da dikkate alırsak, sistemin satın alınacağı tek kaynak ABD olacak gibi. AnlaÅŸmayı imzalayan ABD’ninAnkaraBüyükelçisi Francis Ricciardone’nin ABD Kongresi’nde soruları yanıtlarken, Türkiye’deki din özgürlükleriyle ilgili sorunun, radar anlaÅŸması gibi ABD için olaÄŸanüstü büyük bir baÅŸarının yanında önemsiz kaldığını ima etmesi bu çerçevede okunabilir.



‘Sistem zorunlu’

DavutoÄŸlu, sistemin zorunlu olduÄŸunu, Türkiye’nin ÅŸartları saÄŸlandıktan sonra sisteme itiraz etmenin ittifakın dokusu ve Türkiye’nin güvenliÄŸi için sıkıntı oluÅŸturacağını söyledi. Sistemin sadece NATO tarafından kullanılacağını, ana komuta karargâhında bir Türk subayın da görev alacağını ve NATO müttefiklerine hizmet edeceÄŸini vurgulayan DavutoÄŸlu, Ä°srail’in sistemden faydalanmasına sıcak bakmadıklarını vurguladı.



CHP: Referandum yapılsın

CHP Malatya Milletvekili Veli AÄŸbaba, Malatya’ya kurulacak füze kalkanı için referandum önerisinde bulundu. Radarın Malatya’nın Kürecik ilçesinde kurulacak olmasına tepki gösteren AÄŸbaba, “Füze kalkanı açık hedef haline getiriyor” dedi. DışiÅŸleri veGenelkurmaypazarlıklarda, saÄŸlık kaygısını önemli bir gündem maddesi yaptı. GeçmiÅŸ deneyimler, radarın çok yoÄŸun radyasyon yaydığını gösteriyor. Ancak NATO, yasak bölge dışında tehlike yok diyor.



DoÄŸu bölgeleri risk mi?

NATO, radar ve avcı füze konumlarını belirlerken olası saldırıların NATO hava sahası dışında kalmasını hedefliyordu. Ancak öyle olmadı. Malatya Kürecik’teki üsse kurulacak Füze Savunma Sistemi radarları, uzun menzilli bir füze batıya doÄŸru ilerlerken bunu Romanya’daki Deveselu Hava Üssü’ne bildirecek. AteÅŸlemeyi farkeden radarların uydudan aldığı komutlar imha iÅŸlemleri için avcı füzeleri harekete geçirecek. Ancak uzmanlar, Ä°ran’dan ya da Rusya’dan havalanacak ve Malatya’daki radarı hedef alacak bir füzenin, en yakın yerden havalanacak NATO füzesiyle Malatya’ya varmadan imhasının imkânsız olduÄŸuna dikkat çekiyor. Bu açık, biraz daha geniÅŸ okunacak olursa, inÅŸası planlanan sistemin Türkiye’nin doÄŸusundaki herhangi bir hedefe yönelmiÅŸ bir düÅŸman füzesini bertaraf etme ÅŸansı yok gibi.






Bu haber toplam 4029 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler