Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

İşte Erdoğan ile geçen 17 yıl

İşte Erdoğan ile geçen 17 yıl
Başkan Erdoğan'ın kurduğu AK Parti, 3 Kasım 2002'de iktidara geldikten sonra Türkiye'de birçok alanda değişiklik yaşandı. İşte Erdoğan'lı yıllar:
09.02.2019 / 15:12


IMF'YE BORCUMUZ SIFIRLANDI: Türkiye, 1 Ocak 1961'de Cemal Gürsel döneminde Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borçlanmaya baÅŸladı. Ä°smet Ä°nönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal ve Tansu Çiller de IMF ile stand-by anlaÅŸmaları imzaladı. ErdoÄŸan'ın baÅŸbakanlığı döneminde AK Parti iktidarı, Türkiye'nin son stand-by antlaÅŸmaşını 2005'te 6.6 milyar SDR'lik (özel çekme hakkı) ödenek için yaptı. ErdoÄŸan, 14 Mayıs 2013'te Türkiye'nin IMF'ye borcunu bitirdi.



 BAÅžÖRTÜSÜ YASAÄžI SONA ERDÄ°: 1964'te Ä°stanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başını örten okul birincisi Gülsen Ataseven'e yönelik uygulamayala baÅŸörtüsü yasağı baÅŸladı. 1980 darbesi sonrası bazı üniversitelerde baÅŸörtüsü yasağı baÅŸlatıldı. 1997'de YÖK BaÅŸkanı Kemal Gürüz, baÅŸörtülü öÄŸrencilerin okullara alınmasını yasakladı. ErdoÄŸan, 30 Eylül 2013'te kamu kurumlarında baÅŸörtüsü yasağını kaldırdı



 NÜKLEER SANTRAL, Ä°HA VE SÄ°HA:1956'da Adnan Menderes'in baÅŸbakanlığı döneminde nükleer enerji çalışmalarına baÅŸlandı. Menderes, Atom Enerjisi Kurumu'nu kurdu. Sakarya'da nükleer santral kurmayı planlayan Menderes'in çabaları, 4 ay sonraki darbeyle engellendi.

ErdoÄŸan döneminde nükleer enerji santralleri kuruldu, Ä°nsansız Hava Aracı (Ä°HA) ve Silahlı Ä°nsansız Hava Aracı (SÄ°HA) üretilmeye baÅŸladı.



 KOALÄ°SYONLU HAYAT BÄ°TTÄ°: 20 Kasım 1961'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Adalet Partisi (AP) tarafından kurulan Ä°smet Ä°nönü Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulan ilk koalisyon hükümetiydi.

30 Ekim 1923'ten bu yana Türkiye'de 65 hükümet görev yaptı. 94 yıllık Cumhuriyet tarihinde hükümetlerin ortalama ömrü 1 yıl 5 ay oldu. 16 Nisan 2017'de gerçekleÅŸen Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸiyle BaÅŸkanlık Sistemi'ne geçildi ve darbelere zemin hazırlayan koalisyon hükümetleri son buldu.



 DARBE GELENEĞİ SONA ERDÄ°: 5-27 Mayıs 1960'te baÅŸlayan askeri darbe/ darbe giriÅŸimleri AK Parti döneminde de yaÅŸandı. Türkiye'deki ilk darbe, Demokrat Parti'nin (DP) "Türkiye'yi baskı rejimine ve kardeÅŸ kavgasına götürdüÄŸü" iddiasıyla TSK'daki bir grup subayın ülke yönetimine 27 Mayıs 1960'ta el koymasıyla gerçekleÅŸti. 12 Mart 1971'de ordu mensupları, cumhurbaÅŸkanı Cevdet Sunay'a muhtıra vererek hükümeti istifaya zorladı. 12 Eylül 1980'de Kenan Evren komutasında darbe gerçekleÅŸti. Hükümet görevden alındı. 28 Åžubat 1997'deki MGK'da askerler, seçimin galibi Necmettin Erbakan'ın istifasını istedi. 27 Nisan 2007'de asker, hükümete e-muhtıra verdi. FETÖ, ilk sokak kumpasını 27 Mayıs 2013'te Gezi Parkı'nda kurdu.

17-25 Aralık kumpaslarıyla da ErdoÄŸan'ı hedef aldı. Türkiye, son olarak ErdoÄŸan önderliÄŸinde FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸimi önledi.



 TERÖRLE SINIR DIÅžINDA MÜCADELE: Türkiye, terör örgütleriyle sınır dışında mücadeleye baÅŸladı. Suriye'de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla terör örgütlerinin inlerine girildi.

FETÖ'ye karşı yurtdışında kararlı bir mücadele yürütüldü.



HUKUK, MÜHENDÄ°SLÄ°K VE TIPTA KALÄ°TE YÜKSELMELÄ°



 Sayın Merkel'e (Almanya BaÅŸbakanı) üniversite öÄŸrenci sayısını sorduÄŸumda verdiÄŸi rakam 3 milyon. Nüfus bizden fazla. Sizde ne kadar dedi. Bizde 8 milyon dedim. Tabi orada bir ÅŸaÅŸkınlık geçirdi. Tabi bir nitelik-nicelik meselesi var. Biz bunu önümüzdeki yıllarda aÅŸacağımıza inanıyorum. Biz patlamamızı, sıçramamızı yaptığımız zaman çok farklı yapacağımıza inanıyorum. Yeni dönemde niteliÄŸe, kaliteye yoÄŸunlaÅŸmamız gerekiyor. BeÅŸeri sermayemiz en büyük gücümüz.

 Hali hazırda çok ideal bir yüksek öÄŸrenim sistemine sahip olmadığımız bir gerçektir. Türkiye geliÅŸtikçe, güçlendikçe, ileriye gittikçe bu alanda daha kapsamlı ve büyük adımlar atmakta kararlıyız. Tıp, mühendislik, hukuk gibi temel alanlarda eÄŸitim kalitesinin yükseltilmesine yönelik reformlara olan ihtiyacımız çok daha acildir.

 Vakıf üniversitelerimizin kendilerine saÄŸlanan onca ayrıcalığa raÄŸmen, kimi istisnalar hariç, eÄŸitim-öÄŸretimde kalitenin yükseltilmesi beklentilerimize yeteri kadar katkıda bulunamadıkları görüyoruz. Hatta bazı vakıf üniversitelerimizin vakıf mantığıyla asla uyuÅŸmayacak ÅŸekilde, sadece kazanç odaklı faaliyet gösterdiklerini de üzüntüyle müÅŸahede ediyoruz. Bu meselenin üzerinde hassasiyetle durulmalı.



TEKNOLOJÄ°K BAÄžIMSIZLIK ÇOK ÖNEMLÄ°




 Dünyada artık bağımsızlığın ölçüleri olan toprak, bayrak, milli para gibi kriterlere yenilerinin eklendiÄŸi bir döneme giriyoruz. Bunların en başında teknolojik bağımsızlık geliyor. Veri üretiminden güvenliÄŸe, savunma, saÄŸlık, eÄŸitim, biliÅŸim teknolojilerinden yapay zekaya kadar her alanda kendi ayaklarımızın üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Åžayet biz bunu beceremezsek zorunlu olarak ipin ucu baÅŸka birilerinin eline geçecektir. Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hakim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz.

 Teknolojiyi sadece kullanan deÄŸil, tasarlayan, geliÅŸtiren ve üreten bir ülke konuma gelmedikten sonra bu hedefe ulaÅŸamayız. EÄŸer teknoloji çok hızlı geliÅŸiyorsa bizim ondan daha hızlı hareket etmemiz ÅŸart. Madem çocuklarımız artık dijital bir dünyaya gözlerini açıyor, hazırlığımızı buna göre yapacağız. Bilgeye eriÅŸimi sınırlandırmanın deÄŸil, tersine çeÅŸitlendirmenin ve bilinçli kullanmanın yollarını arayacağız.



VARANK ANISINI ANLATTI



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuÅŸmasında BaÅŸkan ErdoÄŸan ile ilgili bir anısını anlattı: "Ankara'da öÄŸrencilik hayatına baÅŸladığımda siz Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı olarak Bilkent Üniversitesine gelip bir konferans vermiÅŸtiniz. Daha sonra biz de ODTÜ öÄŸrencileri olarak sizi okulumuzda ağırlamak özellikle bizim zamanımızda faaliyete baÅŸlayan bu kongre merkezinde sizi misafir etmek için çok uÄŸraÅŸtık. Malum, 28 Åžubat'ın karanlık günlerine hızla ilerlediÄŸimiz bir süreçti ve biz o zamanki zihniyeti malesef çok uÄŸraÅŸmamıza raÄŸmen aÅŸamadık.

Åžimdi sizi bu salonda görmek bu salonda sizi dinleyecek olmak bizler için çok farklı manalar da içeriyor, özellikle belirtmek istiyorum."



SAMSUNG ÖRNEĞİNÄ° VERDÄ°



 Bir ziyaretimde Samsung'u göreyim demiÅŸtim. GittiÄŸimde üniversite ile olan iÅŸbirliÄŸini görünce gerçekten kendilerin hayran olmamak mümkün deÄŸil. ÖÄŸrenciler üniversiteden çıkıyor, hemen Samsung'a giriyor, orada çalışmaya baÅŸlıyor. Teoripratik buluÅŸmasını orada görünce, o insanın yetiÅŸmemesi için hiçbir sebep kalmıyor. Belli bir ücret oradan alma imkanı var. Samsung eÄŸer bugün dünyada bu kadar önemli bir yeri yakalıyorsa, bunun altında neler yatıyor, bunu da bizzat orada gördük. Bunu bizim yapmamız için hiçbir sebep yok. Biz de bunu baÅŸarırız.






Etiketler:
Bu haber toplam 1822 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler