Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Sağlık Bakanı Koca, Rize İçin Korkutan Kovid-19 Tablosunu Açıkladı

Sağlık Bakanı Koca, Rize İçin Korkutan Kovid-19 Tablosunu Açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, solunum cihazı ile yoğun bakım yatak doluluk oranlarını açıkladı. Kentteki hastanelerin yoğun bakım yataklarının üçte ikisinden fazlasının dolu olduğu Rize, kırmızı alarm vermeye başladı!
17.09.2020 / 14:10


Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında bugüne kadar Rize’den tedavi amacıyla Trabzon’a gönderilen ve tedavisi sırasında hayatını kaybedenlerle Rize’deki çeÅŸitli hastanelerde tedavi görürken hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 100’e yaklaÅŸtığı CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın baba ocağı Rize’de toplam vaka sayıları ise 5 bini geçmiÅŸ bulunuyor. Kentte uzun bir süredir entube ve yoÄŸun bakım hasta sayıları çift haneli sayılarda seyrediyor. SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklamalarıyla Rize'deki hastanelerin Türkiye ortalaması üzerindeki doluluk ortalamasının yüksek oluÅŸunu vurguladı.



RÄ°ZE, SOLUNUM CÄ°HAZI (VENTÄ°LATÖR) DOLULUK ORANINDA TÜRKÄ°YE'DE 8. SIRADA. YOÄžUN BAKIM DOLULUK ORANINDA Ä°SE 23. SIRADA



GeçtiÄŸimiz günlerde Kovid-19 ile ilgili verilerin Rize’de basınla paylaşılmasını yasaklayan SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, paylaÅŸtığı Türkiye haritasıyla Rize’nin içler acısı durumunu ortaya koydu. Kovid-19 salgını Rize’de ÅŸu anki etkili durumuyla devam ettiÄŸi müddetçe çok kısa sürede Rize’de yoÄŸun bakım yatağı kalmayacak. SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca da açıkladığı verilerle Rize için adeta kırmızı alarm verdi! Bakan Koca’nın açıklamalarına göre, Rize, yoÄŸun bakım doluluk oranı ve ventilatör yani solunum cihazı doluluk oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde yer alırken, kentte yoÄŸun bakım doluluk oranı yüzde 69,19, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 48,77 olarak gerçekleÅŸti.



81 il arasında yoğun bakım doluluk oranı en fazla olan 23. İl olan Rize, solunum cihazı doluluk oranında ise 8. Sırada yer aldı.



YOÄžUN BAKIM DOLULUK ORANLARI



yatak-doluluk-oranlari.jpg



 



VENTÄ°LATÖR (SOLUNUM CÄ°HAZI) DOLULUK ORANLARI



ventilator-doluluk-orani.jpg



SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent YerleÅŸkesi'nde gerçekleÅŸtirilen Koronavinüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Kovid-19 salgınına dair verileri paylaÅŸtı.



Bakan Koca, Türkiye'de hastanelerdeki yatak doluluk oranının yüzde 51,6, yoÄŸun bakım doluluk oranının ise ortalama yüzde 66,3 olduÄŸunu söyledi. SaÄŸlık Bakanı Koca, ülke genelinde, ventilatör yani solunum cihazı doluluk oranının ise yüzde 33,6 olduÄŸunu aktardı. Bakan Koca’nın paylaÅŸtığı Türkiye haritasındaki verilerde ise Rize’nin yoÄŸun bakım doluluk oranı yüzde 69,19, ventilatör yani solunum cihazı doluluk oranının ise yüzde 48,77 olduÄŸu görüldü. Ülke genelinde yoÄŸun bakım doluluk oranıyla Rize 23. sırada yer alırken, solunum cihazı doluluk oranında ise 8. Sırada yer aldı.



Salgında 6 ayın geride bırakıldığını ifade eden Koca, Türkiye'de virüse 10 Mart'ta rastlanıldığını, 17 Mart'ta koronavirüs sebebiyle ilk kaybın verildiÄŸini, o gün itibarıyla pozitif çıkan test sayısının 98 olduÄŸunu söyledi.



Salgın sebebiyle ölüm gerçeÄŸinin tanındığı ilk vefattan sonra çok ÅŸeyin yaÅŸandığını dile getiren Koca, kaybedilen ilk hastadan sonra 7 bin 185 hayatın daha benzer ÅŸekilde son bulduÄŸunu belirtti.



Bakan Koca, bugün ağır hasta sayısının 1300'ün üzerinde olduÄŸunu vurgulayarak, toplam vaka sayısının ise 100 binleri bulduÄŸuna, insanlığın olaylardan çıkaracağı derslerin tüm dünyada ihmal edildiÄŸine ve salgının giderek tırmandığına dikkati çekti.



Koca, "Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baÅŸtakinden daha zor bir dönemdeyiz." ifadesini kullandı.



Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde koronavirüs tanısı konulan kiÅŸi sayısının 29 milyon 500 bini geçtiÄŸini, hayatını kaybeden insan sayısının ise 1 milyona yaklaÅŸtığını hatırlatan Koca, "Salgında Ä°ngiltere 41 bin 637, Ä°talya 35 bin 624, Fransa 30 bin 950, Ä°spanya 29 bin 848, Belçika 9 bin 927, Almanya 9 bin 437 kayıp verdi. Vefat sayımız, Türkiye'nin kıyaslanabileceÄŸi Almanya gibi ülkeler dikkate alındığında, tedavide bir baÅŸarı gösterdiÄŸimizi ortaya koymaktadır." bilgisini paylaÅŸtı.



Türkiye'nin 6 ay, dünyanın ise 31 Aralık'tan bu yana yaklaşık 9 aydır devam eden salgın mücadelesinde, toplumların duygularının benzerlikler gösterdiÄŸini dile getiren Koca, ÅŸöyle devam etti: "Toplumlar, bu salgını sadece kendi baÅŸlarına gelmiÅŸ bir felaket olarak algılıyor. Ä°nsanlar yaÅŸananlara karşı bıkkınlık, hayatın yavaÅŸlayışına karşı öfke duyuyor. Gençler engellenmiÅŸlik duygularıyla baÅŸ baÅŸa. YaÅŸlılarda ölüm kaygısı, hatta suçluluk duygusu geliÅŸmiÅŸ durumda. Yarının belirsizliÄŸine iliÅŸkin duygu, bugün tüm dünyada belki de en belirgin duygudur.



Asıl ilginç olansa salgının bize getirdiÄŸi izole edilmiÅŸlik hissi ve tüm bu olumsuzlukları sadece bizlerin yaÅŸadığı yanılgısıdır. Gerçekte, düÅŸünüldüÄŸü ÅŸekilde yalnız deÄŸiliz. Sizi düÅŸünen bir aileniz olduÄŸu gibi sizi düÅŸünen güçlü bir devletiniz var. GerektiÄŸinde size çare aramaya hazır bir saÄŸlık ordunuz var. Karamsarlık için neden yok. Hayatsa, normal akışına dönmeye hazırlanıyor. "



"Pozitif tanı konulmuş her kişinin temaslı taraması yapılmıştır"



Türkiye'de Kovid-19 ÅŸüphesi olan hastanın telefon edip hastaneden randevu istediÄŸinde, doktordan, 'Nefesin kesilmeden konuÅŸabildiÄŸine göre tedaviye ihtiyacın yok' cevabını aldığı bir ülke olmadığına iÅŸaret eden Koca, bazı ülkelerde yaÅŸanılan bu olayların olmasına izin vermeyeceklerine vurgu yaptı.



SaÄŸlık Bakanı Koca, salgının başından bu yana "pozitif" tanı konulan her hastanın gerekli saÄŸlık hizmetini muntazam ÅŸekilde aldığını, almaya da devam ettiÄŸini belirterek, "Pozitif tanı konulmuÅŸ her kiÅŸinin temaslı taraması yapılmıştır. Yapılmaya devam etmektedir. Virüsün iz sürücüleri olan filiasyon ekiplerimizin sayısı 6 binden 11 bin 238'e çıkmıştır. Filiasyon ekipleri, yaptıkları taramayla maruz kaldığınız riski azaltmaya çalışmakta, karantina ve tedavinin önünü açmaktadır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.



"SaÄŸlık çalışanlarımızın yükü dört beÅŸ kat artmış durumda"



Salgınla mücadelede uygulanan tespit stratejisinin saÄŸlık sistemine sorumluluk yüklediÄŸine dikkati çeken Fahrettin Koca, ÅŸöyle devam etti: "Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor ve ister taşıyıcı ister hasta olsun sonucu pozitif olan herkesin tedavisi baÅŸlatılıyor. Artan yeni hasta ve ağır hasta sayısı ise bugüne kadar kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır. Ä°lk döneme kıyasla saÄŸlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda. Kendinizi bir saÄŸlık çalışanının yerine koyun. Onların cephede sizin için göÄŸüs göÄŸüse çarpışan kiÅŸiler olduÄŸunu bilin. Bu mücadelede onlara verebileceÄŸiniz yegane destek, kendinizi virüsten korumanızdır. Bu desteÄŸi vermek için elinizden geleni yapın. Hastanelerimize hastalığa yakalanmayarak güç verin. Bu savaÅŸta hayati cephe hastanelerimizdir. Bu cephede kayıplarımız oldu. Nadir yetiÅŸen insanlarımızı, ömrünü size adayan evlatlarımızı kaybettik. EÅŸi benzeri olmayan fedakarlıkların sonu artık ölüm olmasın. Size saÄŸlık personelimizden hep iyi haberler verebilmemiz için bize tedbirlere uyarak yardım edin. Yayılımın önünü keserek tüm kayıplarımızı azaltalım."



"HES uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalı"



Artan tehdide karşı SaÄŸlık Bakanlığının baÅŸta Ä°çiÅŸleri Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlarla iÅŸ birliÄŸi içinde kolaylaÅŸtırıcı bazı hizmetler sunduÄŸunu ifade eden Koca, bunlardan birisinin de halen yeterince kullanılmayan HES mobil uygulaması olduÄŸunu söyledi.



Ücretsiz olan bu hizmetten yararlanılmasını isteyen Koca, "HES mobil uygulamasının indirilmediÄŸi cep telefonu kalmamalıdır." diye konuÅŸtu.



Ücretsiz uygulamanın tüm taşıyıcıları, temaslıları, hastaları içerecek ÅŸekilde bölgesel risk haritaları çıkardığını, gidilecek mekanlar için güncel verilerle risk deÄŸerlendirmesi yaptığını belirten Koca, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: "HES mobil uygulaması sizin risk yönetim rehberinizdir. Kullanımı ise basit bir telefon iÅŸlemi gibi kolaydır. HES, salgın yönetiminde bizim için de büyük bir iÅŸleve sahip. Karantina koÅŸullarına uyulup uyulmadığını, bu uygulamayla denetliyoruz. Bugüne kadar, izolasyonda olması gerektiÄŸi halde dışarı çıkmaya teÅŸebbüs eden yaklaşık 140 bin kiÅŸi bu sistemle engellenmiÅŸtir. Sorumsuzluk göstererek toplumda risk oluÅŸturan kiÅŸilere karşı bir diÄŸer önlem akıllı bileklik benzer uygulamaları olacaktır. Taşıyıcı ve temasların, bu dönemde özellikle toplum saÄŸlığı açısından izolasyonu zorunlu kılınmıştır."



"Tedbir bir sağlık ve ahlak kuralıdır"



Ä°nsanın, zatından ötürü deÄŸer gördüÄŸü bir toplum ve devlet olunduÄŸunun salgın döneminde daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Koca, ÅŸunları kaydetti: "Bilincinde olmamız gereken esas budur. Salgın maalesef herkes tarafından aynı ÅŸekilde önemsenmiyor. 'Bana bir ÅŸey olmaz' anlayışı ortadan kalkmış deÄŸil. Her vakada hastalık tablosunun görülmediÄŸi hepimizin malumudur. Fakat kendisi hasta olmayan taşıyıcılardan virüs baÅŸkalarına bulaÅŸtığında, bazen ağır sonuçlarla karşılaşıyoruz. KiÅŸi kendisini düÅŸünmese bile baÅŸkasını düÅŸünmeye vicdanen, ahlaken mecburdur. Tedbir bir saÄŸlık kuralı ve bir ahlak kuralıdır. Dün itibarıyla 7 bin 186'ya ulaÅŸan kayıp ve 1327 olan ağır hasta sayısı hepimiz için uyarıcı olmalıdır. Her taşıyıcı, her hasta ve sonuç olarak her vaka, vefatlarda olduÄŸu gibi toplum olarak gücümüzden moralimizden, yaÅŸama heyecanımızdan bir ÅŸey eksiltiyor. Salgının toplumu zayıf düÅŸürmesine izin vermeyelim.



Hiç kimsenin "hasta olursam, saÄŸlık çalışanları tedavimi nasıl olsa yapar" kolaycılığına düÅŸmememesi gerektiÄŸinin altını çizen Koca, bunun bir hak ihlali olduÄŸuna iÅŸaret etti.



SaÄŸlık personelinin, ailelerinin yanına döndüÄŸünde, yorgunluktan onları ayıracak vakitleri kalmadığının unutulmaması gerektiÄŸini kaydeden Koca, saÄŸlık çalışanlarının en büyük motivasyonun hasta sayısının giderek azaldığını görmek olduÄŸunu belirtti.



"Onlara destek verelim. Hastalığa yakalanmayarak, umutlarını gerçeÄŸe çevirelim." diyen Koca, koronavirüsün toplum gündemindeki yerinin arttığını, bunun geçerli nedenleri bulunduÄŸunu söyledi.



Fakat durumun salgının kontrolden çıktığı ÅŸeklinde algılanmasının yanlış olacağını vurgulayan Koca, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: "Hastane yükümüzün arttığı, yoÄŸunluÄŸun da etkisiyle saÄŸlık yatırımlarının öne çektiÄŸimiz Diyarbakır, Konya, Van, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Åžanlıurfa, Batman gibi illerimizde yatak kapasitesini ayrıca arttırdığımız doÄŸrudur. Sorunları krize dönüÅŸmeden çözebiliyor olmamız, sorunun kontrol altında olduÄŸunun ispatıdır. DoÄŸru olan yorum da topluma mücadele gücü veren yaklaşım da budur. Toplumun her ferdinin hastalığın yayılmasına razı olduÄŸunu düÅŸünemeyiz. Bizler bu savaÅŸta, herkesin bizlerle aynı kararlılıkta olduÄŸuna inanıyoruz. Tek tek hastaların tedavisiyle ilgilenen, testlerini yapan, ilaçlarını veren, evde yatan hastaları gidip ziyaret eden, arayıp durumlarını takip eden saÄŸlık çalışanlarımıza herkesin minnet duyduÄŸunu düÅŸünüyorum. Gece gündüz çalışan saÄŸlık ordumuzun omuzlarındaki bu yükü azaltmak için tedbir seferberliÄŸi baÅŸlatmak konusunda kararlı olalım. Hastalığa karşı her birimiz yeniden teyakkuza geçelim."



Maskesiz adım atılmamasını, sosyal mesafe kurallarına uyulmasını, mecbur kalınmadıkça dışarıda kapalı ve kalabalık ortamlara girilmemesini isteyen Koca, geride kalan zamana bakıldığında baÅŸarılı günler ve baÅŸarısızlıkların bulunduÄŸunu söyledi.



Bakan Koca, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: "Kısıt günleri bize kalkan oldu. NormalleÅŸme sürecinde bir bocalama yaÅŸadık ve bunu aÅŸtık. Fakat görünen o ki bayramlar, düÄŸünler, bayram havasında yaÅŸanan olaylar, taziyeler salgın sınavında baÅŸarısızlığa yol açan olaylar, zamanlar oldu. Åžimdi salgının bu gibi fırsatları yakaladığı günler geride kalıyor. Fakat sonbahara girerken tüm dünyayı tehdit edecek bir riske yaklaşıyoruz. Grip vakaları salgın açısından çok sakıncalıdır. Zamanımız daha çok kapalı mekanlarda geçeceÄŸi için grip, hastalığın yayılmasını hapşırma ve öksürmelerle kolaylaÅŸtıracak."



Koronavirüs ve gribin aynı ÅŸekilde bulaÅŸtığını anımsatan Koca, bir insanın gribe ne kadar kolay yakalanabileceÄŸini herkesin bildiÄŸini söyledi.



Tedbirler uygulanmazsa hastalığın tıpkı grip gibi önü açık ÅŸekilde yayılabileceÄŸini vurgulayan Koca, ÅŸunları kaydetti. "Bugünden itibaren tetikte ısrar istiyorum. Åžimdi bugüne kadar duymayı en çok arzu ettiÄŸimiz ÅŸeyi, ama ihtiyatı elden bırakmadan söylemenin vakti geldi. Daha önce de konuÅŸmalarımda vurguladığım gibi tarih sonu gelmemiÅŸ bir salgın kaydetmemiÅŸtir, bitmemiÅŸ savaÅŸ, bitmemiÅŸ salgın yoktur. Bilimsel geliÅŸmeler bu salgının da sonunun yakın olduÄŸuna iÅŸaret etmektedir. Ä°nsan aklı, koronavirüs karşısındaki galibiyetini yakın zamanda ilan edebilecektir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler, umut veren belki de çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası, yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz. Åžu anda hazırlık çalışmaları Faz 3 aÅŸamasında olan 9 aşı var. Ä°ngiltere, Almanya ve Çin uygulamayı baÅŸlatmış durumdadır. Biz de Türkiye olarak bir yandan kendi aşı çalışmamızı sürdürürken, en erken uygulama için tedarik teÅŸebbüslerimizi baÅŸlattık. Bugün SaÄŸlık Bakanlığının izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye'deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesinde 3 gönüllü saÄŸlık çalışanında baÅŸlandı. Demektir ki sonu görülen salgın da son kritik ayları yaşıyor olabiliriz."



Åžu anda tüm dünyaya "aranan çözüm çok yakın" dedirten aşıyı beklerken daha fazla dikkatli olunmasını isteyen Koca, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: "Muhtemelen alacağımız son viraj olan, önümüzdeki aylarda, özellikle hastalığa yakalanmamak gayreti içinde olalım. Salgın çaresi, yeni bulaÅŸmaların bahanesi olmasın. Hastalığa yakalanmayalım ki hiç eza yaÅŸamadan, gerektiÄŸinde aşı çözüm ve ödül olsun. EÄŸer hastalığa yakalanırsak aşının zaten anlamı kalmaz. Çünkü aşı bir tedavi deÄŸil, bulaÅŸmaya karşı koruma yoludur. Ciddi ilerlemeler kaydeden aşı çalışmasının sonucunu beklemek hepimiz için moral ve güç kaynağıdır. Zaferi görüyorsak mücadelede kolaylaÅŸmıştır. SaÄŸlık ordumuz adına sizden istediÄŸim o güne kadar tedbirlere sarılmanız ve direnmenizdir. Bu yaÅŸadığımız hayat böyle kalmayacak, gerçek normalimize döneceÄŸiz. Sizden tedbirlere uyarak bana ve saÄŸlık ordumuza bu mücadelede destek vermenizi istiyorum, sizi sonucu zafer olacak bu savaÅŸta güç birliÄŸine davet ediyorum."



Yoğun bakım yatak doluluk oranı



Hastanelerdeki doluluk oranlarına iliÅŸkin Koca, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: "Bütün Türkiye için söylüyorum burada yatak doluluk oranı yüzde 51,6 yoÄŸun bakım yatak doluluk oranımız bütün Türkiye ortalaması olarak yer yer bazı illerde bu oranlar farklı olabilir onları da birazdan söylüyor olacağım yüzde 66,3. Ventilatör yani solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33,6.



Ä°llerimizdeki durum ise kısaca ÅŸöyle, en çok vaka olan iller kıyaslamasında son hafta günlük ortalama vaka sayısının son ay günlük ortalama vaka sayısına göre deÄŸerlendirildiÄŸinde en yüksek artış Kayseri yüzde 39,7. Bu ilimizi yüzde 38,84 ile Ankara, yüzde 36,99 ile Mersin takip ediyor. Son 3 günün son hafta ile karşılaÅŸtırılması dikkate alındığında ise artış yaÅŸanan ilimizin olmaması da son derece umut vericidir."



Koca, hasta sayısında azalış gösteren illere iliÅŸkin, "Artvin'de yüzde 27,71 Bartın'da yüzde 26,37, Ardahan'da yüzde 9,28 ile ciddi düÅŸüÅŸler olduÄŸunu görmüÅŸ oluyoruz." dedi.



Ankara'daki verilere iliÅŸkin bilgileri paylaÅŸan Koca, ÅŸunları kaydetti: "Ankara'ya baktığımızda yatak doluluk oranı yüzde 52,9, yoÄŸun bakım yatak doluluk oranı yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı ise yüzde 28,1, son ay günlük ortalama pnömonili yani zatürre vaka oranı ise yüzde 6,02, son hafta zatürre oranı yüzde 3,02, son 3 güne geldiÄŸimizde ise bu zatürre oranının yüzde 2,39'a indiÄŸini görmüÅŸ oluyoruz. Bu özellikle zatürre oranı bizim için son derece önemli. Erken filyasyon yapılıp, hastanın erken tespit edilip ve erken tedavinin baÅŸlaması ile zatürrenin azaldığını ve bu azalan pnömoniyi tedavi etmede de baÅŸarılı olduÄŸumuzu gösteren bir tablo.



Son ayda yüzde 6,02'den 2,39 ve hatta son haftaya baktığımızda 3,02'den 2,39'a. Ankara'da bu filyasyonun yoÄŸun yapıldığını, hastaya ulaşılır olduÄŸunu, zatürre oranının düÅŸtüÄŸünü ve dolayısıyla hastane yükünün bundan sonra daha da azalacağını göstermesi açısından son derece önemli olduÄŸunu söylemek istiyorum."



"AÅŸağı doÄŸru düÅŸeceÄŸini rahatlıkla söyleyebilirim"



Koca, Ankara'da son hafta günlük ortalama vaka sayısının, son ay günlük ortalama vaka sayısına göre artış oranının yüzde 38,84 olduÄŸunu belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: "Son hafta günlük ortalama yoÄŸun bakım sayısının son ay günlük ortalama yoÄŸun bakım sayısına göre oranı ise yüzde 34,51, son hafta ise hem vaka hem yoÄŸun bakım yani hastane yükü açısından stabil kaldığını, yani Ankara'nın son hafta bir stabil döneme girdiÄŸini ve kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Esas 1 hafta 10 gün sonra düÅŸüÅŸü eÄŸer bu tedbirleri aynı ÅŸekilde devam ettirerek vatandaşımız bu noktada ayrıca destek verme aynı ÅŸekilde izole edilen kiÅŸilerin izolasyonu devam eder ve erken dönemde tedavi baÅŸlanırsa ve baÅŸlama noktasındaki bu gayretimizin de sonuç vereceÄŸini düÅŸünüyoruz. Gelecek haftadan sonra 1 hafta 10 gün içinde bu stabilleÅŸen Ankara'nın durumunun aÅŸağı doÄŸru düÅŸeceÄŸini rahatlıkla söyleyebilirim."



Ä°stanbul'da yatak doluluk oranının yüzde 55,3 olduÄŸunu, yoÄŸun bakım yatak doluluk oranı 60,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 36,9, son ay günlük ortalama zatürre oranının yüzde 6,53, son hafta zatürre oranının yüzde 4,72 olduÄŸunu belirten Koca, son üç gün zatürre oranının yüzde 67 olduÄŸunu, filyasyon ve tedaviye erken baÅŸlanarak sonuç alındığını ve hastane yükünün giderek azaldığını son hafta bu artış trendinin azaldığını ancak önümüzdeki haftaların son derece önemli olduÄŸunu söyledi.



Koca, Ä°zmir'deki verilere iliÅŸkin, "Yatak doluluk oranı 54,1, yoÄŸun bakım yatak doluluk oranı yüzde 72,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 47,8 son ay günlük ortalama zatürre oranı 8,38, son hafta bu oran yüzde 5,46'ya kadar düÅŸtü ciddi bir düÅŸüÅŸ son 3 gün ise yüzde 4,4 inmiÅŸ durumda. Ä°zmir'de de sadece son ayda yarı yarıya zatürre oranının düÅŸtüÄŸünü orada da filyasyonun ve tedavinin erken baÅŸlandığını ve sonuç aldın alındığını bir hastane yükünün giderek azaldığını söylemek istiyorum." diye konuÅŸtu.



YoÄŸun bakım yatak doluluk oranlarına iliÅŸkin ise Koca, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: "YoÄŸun bakım yataklarımızın doluluk oranlarında az da olsa bir düÅŸme, kısmi bir düÅŸme belirgin deÄŸil buna karşın ventilatör doluluk oranlarımızda ise haftaya göre hafif bir yükselme eÄŸilimini görüyoruz. Standart yatak doluluk oranlarını gösteren kırmızı çizgi hafta sonları gördüÄŸünüz gibi düÅŸüÅŸ olmakta, iki tarihte ise dramatik düÅŸüÅŸü görüyoruz. Bu iki tarih biri Ramazan biri Kurban Bayramları, burada da kontrol edilemez bir durumun olmadığını ama yer yer il özelinde bazı sıkıntıların yaÅŸanabileceÄŸini söylemek istiyorum."



Koca, il bazındaki yoÄŸun bakım yatak doluluk oranlarına iliÅŸkin, "En dolu illerimiz yatak doluluk oranı, yoÄŸun bakım Bartın yüzde 77,32, Batman yüzde 76,4, Sakarya yüzde 76,33, Ordu yüzde 75,98, Samsun yüzde 75,74, Giresun 75,34, Hatay yüzde 74,92 olduÄŸunu görüyoruz yüksek 70'in üzerinde olan illeri söyledim. 3 büyük ilimize de baktığımızda Ä°zmir yüzde 72,5, Ankara yüzde 63,23, Ä°stanbul ise yüzde 59,61 olarak görülüyor." bilgisini verdi.



Ventilatör doluluk oranlarına iliÅŸkin Koca, ÅŸunları kaydetti: "Yüzde 60'ın üzerinde herhangi bir ilimizin Bartın dışında olmadığını görüyoruz. Bartın'da yüzde 65,08 diÄŸer illerimiz 60'ın altında yüzde 50'nin üzerinde olan illerimiz ise Bilecik yüzde 56,45, Amasya yüzde 56,11, Afyonkarahisar yüzde 55,73, Sakarya yüzde 53, 86, Ä°zmir yüzde 51,4. Tablodan da görüldüÄŸü gibi ventilatör doluluÄŸu ile ilgili genel anlamda bir sorun olmadığı rahatlıkla söylenebilir ama yoÄŸun bakım yatak dolduÄŸunda il bazında yer yer sorunlar yaÅŸanabilir onunla da ilgili zaten tedbirlerimizi alıyoruz."



Filyasyon çalışması



Temaslardaki filyasyon oranının yüzde 99,6 olduÄŸunu ve temaslı kiÅŸilere ortalama 15 saatte ulaşılabildiÄŸini anlatan Koca, filyasyon çalışmasını özellikle günübirlik yapma hedefiyle çalıştıklarını belirtti.



Koca, bu zamana kadar 439 binin üzerinde kiÅŸiye filyasyon uygulandığını kaydederek, valiliklerin desteÄŸiyle filyasyon ekipleri ve araç sayılarının her geçen gün artırıldığını söyledi.



Pnömoni (Zatürre) takibini önemsediklerini ifade eden Koca, bu oranının düÅŸmesi durumunda hastaneye yatış, yoÄŸun bakım, entübe ve hayatını kaybeden hasta sayısının da o kadar azalacağına dikkati çekti.



"Ä°llerde pnömoni oranını mercek altına alıyoruz"



Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu'nda özellikle pnömoni oranını verdiklerini anımsatan Koca, "Bu oran önemli bir oran. Ä°ller bazında da her ili bu anlamda mercek altına alıyoruz ve bir hedef koyuyoruz. Özelde de yüzde 5'in altını, her ilin ilk planda bu oranını düÅŸürmesini, süreçte 3'ün altına indirmeyi hedefliyoruz." diye konuÅŸtu.



Koca, bu sonuçların filyasyon çalışması, erken dönemde ilaç kullanımı ve tedaviyle saÄŸlanabileceÄŸini belirterek, dünyanın hiçbir ülkesinde antiviral ilaç dahil olmak üzere bu ÅŸekilde tedavi uygulamasının bulunmadığını vurguladı.



Pnömoni oranındaki düÅŸüÅŸe dikkati çeken Koca, "BaÅŸtan vaka sayısı az olduÄŸu için yüzde 70'ler görülüyor ama nisanda yüzde 30'lardan ÅŸu an bu oranın yüzde 5,78'e kadar düÅŸtüÄŸünü görüyoruz." bilgisini verdi.



"Aşı konusunda dünyada yaygın bir ilerleme var"



Üretilen bazı aşıların faz-3 denemelerinin kaç kiÅŸi üzerinde yapılacağı ve hangi ülkelerin aşılarının deneneceÄŸine yönelik soru üzerine Koca, aşı konusunda dünyada yaygın bir ilerleme olduÄŸuna dikkati çekti.



Åžu an faz-3 çalışması süren 9 aşı bulunduÄŸuna deÄŸinen Koca, 6 çalışmada ise hastaya uygulamaların baÅŸladığını belirterek, ÅŸöyle devam etti: "Bu baÅŸlayan uygulamalardan biri Çin'de. Bakanlık olarak izin verdiÄŸimiz 2 aşı çalışması oldu. Biri Çin'den 'Sinovac' dediÄŸimiz bir aşı. Bugün konuÅŸmamda da bahsetmiÅŸtim, Hacettepe'de 3 saÄŸlık çalışanıyla baÅŸlamış oldu. Ağırlıklı saÄŸlık çalışanları gönüllü olarak katıldı. BaÅŸtan 1200 kiÅŸiye yapılmış olacak. Devamında 10 bin kiÅŸi daha ilave ediliyor olacak. Ä°ki aşı yapılıyor; bir baÅŸtan, bir de 15 gün ikinci aşı olmak üzere. Devamında ay sonuna doÄŸru, 28-29'uncu günde antikor geliÅŸimi görülüyor olacak. Dolayısıyla biz bu anlamda 1 ay sonrası için uygulanan bu aşının etkinliÄŸini, antikor geliÅŸtirebilirliÄŸini görmüÅŸ olacağız.



Bir diÄŸer aşı Pfizer aşısı. Pfizer'in çalışmasına da bununla ilgili izin verildi. Ä°stanbul'da Çapa ve CerrahpaÅŸa dahil olmak üzere 10'dan fazla merkezde bu baÅŸlıyor. Önümüzdeki günler baÅŸlamış olur. Çünkü izni verilmiÅŸ oldu. Biz bu arada bu aşının da özellikle bizim vatandaşımızda genetik farklar olduÄŸunda aşının etkisi farklı olabilir. Bunu da önümüzdeki 1 ay içinde görmüÅŸ olacağız. Ayrıca Rusya'da geliÅŸtirilen bir aşı ile ilgili müracaat oldu. Geçende bahsetmiÅŸtim. Bir, iki eksiÄŸi söz konusuydu. Genel olarak aşının, yapılan çalışmaların uygun olduÄŸunu, hem fare hem maymun yani hayvan çalışmaları hem faz-1, faz-2 insan çalışmaları yapılmış. Olumlu sonuçlar aldığını dosyadan anlıyoruz. Faz-3 için zannediyorum haftaya izin verilebilir bu eksik tamamlandığında."



"Güven duyduÄŸumuz aşıyı erken dönemde getirme noktasında gayret içindeyiz"



Faz-3 çalışmasına vatandaÅŸ üzerinde genetik-bölgesel farklılıklar olabileceÄŸi ve bunun etkisini görmek için izin verildiÄŸini aktaran Koca, ÅŸu ifadeleri kullandı: "Sadece bu 3 aşı için deÄŸil, diÄŸer aşılarla ilgili de yakın iÅŸ birliÄŸi ve iliÅŸki içindeyiz. Erken dönemde emin olduÄŸumuz, güven duyduÄŸumuz, sonuç aldığımız aşıyı temin etme noktasında da bir gayret içinde olduÄŸumuzu söylemek istiyorum. Yani sadece bir yere baÄŸlı deÄŸiliz. Birden fazla ülkeyle yakın iÅŸ birliÄŸi ve iliÅŸki içindeyiz. Güven duyduÄŸumuz aşıyı, erken dönemde getirme noktasında da bir gayret içindeyiz. Ben yıl sonuna kadar dünyada birçok ülkede uygulamasının baÅŸlayacağını, bizim de yıl sonuna kadar bunu baÅŸlatabileceÄŸimizi inanıyorum. Bizim ayrıca yerli aşılarımızla ilgili de 13 çalışmamız var. Bu 13 çalışmadan 2'si hayvan çalışmalarını bitirme noktasına gelmiÅŸ oldu. Daha Faz-1 çalışması baÅŸlayan olmamış oldu. Hem rekombinant hem 'inaktif' dediÄŸimiz Çin benzeri aşı da bu çalışmaların içinde. Zannediyorum bu yıl için deÄŸil ama gelecek yıl için yerli aşımızı da üretme noktasında oldukça yol alacağımız kanaatindeyim."



SokaÄŸa çıkma yasağı



Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun vaka sayılarının artmasına baÄŸlı olarak sokaÄŸa çıkma kısıtlamasıyla ilgili bir önerisinin olup olmadığı ve bu hafta sonu sokaÄŸa çıkma kısıtlamasının yaÅŸanıp yaÅŸanmayacağının sorulması üzerine, dünyada sokaÄŸa çıkma yasağına benzer kısıtlamalardan uzak kalındığını, bu uygulamaların tercih edilmediÄŸini söyledi.



Koca, ÅŸöyle devam etti: "Türkiye için de ÅŸu an sokaÄŸa çıkma gibi bir yasağın söz konusu olmadığını ve Bilim Kurulu'nun da ÅŸu an öyle bir önerisinin olmadığını söyleyebilirim. Ä°nsandan insana geçen bu virüsün yakın temasla geçtiÄŸini bildiÄŸimiz için maske ve mesafeyi çok söylüyoruz ve hep de tekrara düÅŸüyoruz ama bu bulaşın önlenmesinin en kestirme yolu, mesafe ve mesafeyi koruyamadığımız noktada maske."



Mesafe ve maskenin çok pratik ve basit iki uygulama olduÄŸunu, bunlarla da sonuç alındığının bilindiÄŸini aktaran Fahrettin Koca, bu nedenle Ä°l Hıfzıssıhha Kurullarının daha çok haraketliliÄŸi azaltan, yoÄŸunlaÅŸmanın olduÄŸu durumlar için esnek mesai uygulamaları ve ulaşımla ilgili düzenlemeler gibi birtakım kararlar aldığını söyledi.



Koca, "Bu esnek mesai saat uygulamalarıyla ilgili sadece kamu deÄŸil, Bilim Kurulu özel sektörün de benzer ÅŸekilde bu uygulamanın içinde olmasını zaten öneriyor. Burada özellikle Ä°l Hıfzıssıhha Kurullarının sadece kamu deÄŸil, özel için de benzer ÅŸekilde kararların ilin durumuna, salgının seyrine göre alabileceÄŸini söylemek istiyorum." diye konuÅŸtu.



Son dönemde vakalardaki yaÅŸ ortalamasının düÅŸüÅŸü ve ağır hasta ile ölüm oranlarındaki artışın sebebinin sorulması üzerine Bakan Koca, ÅŸunları kaydetti: "Özellikle son dönem hareketliliÄŸin artmasıyla birlikte gençlerde bu salgının taşıyıcılığının daha yoÄŸun olduÄŸunu görmeye baÅŸladık, yani hareketlilikle bu daha çok arttı ama gençlerde giderek hayatını kaybedenlerin sayısının aynı oranda olmadığını, düÅŸük olduÄŸunu, hiç olmadığını söylemiyorum, son dönem genç yaÅŸta kaybettiÄŸimiz vatandaÅŸlarımız oldu ama genç yaÅŸta kaybettiklerimizin genelde ağırlıkla altta yatan bir kronik rahatsızlığı ya da immün yetmezliÄŸi söz konusuydu. En son hayatını kaybeden öÄŸrencimizin de yakınlarına buradan baÅŸsaÄŸlığı ve Allah'tan rahmet diliyorum, primer immün yetmezliÄŸi olan bir öÄŸrencimizdi. 42 gün gibi bir zaman diliminde epey bu anlamda arkadaÅŸlar yoÄŸun bir çaba içinde oldular, maalesef hayatını kaybetmiÅŸ oldu ama gençlerin bulaÅŸtırıcılığının yüksek olduÄŸunu ve özellikle de kronik rahatsızlığı olan ve yaÅŸlı büyüklerimize bulaÅŸtırma noktasında çok ciddi bir sorun oluÅŸturduÄŸunu, o nedenle herkesin virüs taşıyormuÅŸ gibi maske ve mesafe kuralına uyması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz."



Koca, gençlerin kendilerini ve yaÅŸlılar ile kronik rahatsızlıkları olan kiÅŸileri korumaları ve onlara hastalığı bulaÅŸtırma noktasında son derece hassas davranmaları gerektiÄŸini hatırlattı.



Okulların açılması



Fahrettin Koca, okulların gelecek hafta açılacağının hatırlatılması ve bununla ilgili yeni tedbirlerin alınıp alınmadığının sorulması üzerine, hazırlık ve 1'inci sınıflarla ilgili okulların ayın 21'inde açılması ÅŸeklinde bir karar alındığını hatırlattı.



Millli EÄŸitim Bakanlığı ile Bilim Kurulunun ilgili komisyonunun okulların nasıl açılması gerektiÄŸiyle ilgili bir çalışma yaptığını aktaran Koca, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: "Bu dönemde 2+5 gün ÅŸeklinde, yani ortalama 5.6 günde kendisini gösterdiÄŸi için belirti verebilir düÅŸüncesiyle hazırlık ve 1'inci sınıflarla ilgili 2+5 gün ÅŸeklinde bir uygulamaya geçilecek. Salgının çok yoÄŸun olduÄŸu illerde ise gerektiÄŸinde Ä°l Hıfzıssıhha Kurulları biliyorsunuz baÅŸlatmama noktasında karar alabilir. Åžu an öyle bir durum yok. Bütün Türkiye'de hazırlık ve 1'inci sınıflar. 3 hafta sonrası için de salgının seyri, bölgesel durumu tekrar deÄŸerlendirilip ona göre kademeli geçiÅŸ olup olmayacağı veya nasıl olacağı tekrar deÄŸerlendirilmiÅŸ olacak."



Grip ve zatürre aşıları



Grip ve zatürre aşıları için Aile SaÄŸlığı Merkezlerinin arandığı, bunun için yaklaşık 2 hafta sonrasına gün verildiÄŸi gibi bazı duyumların alındığının ve bunun doÄŸru olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Koca, ÅŸu an pnömokok aşısının yaygın olarak piyasaya verildiÄŸini, pnömokok aşısının kimlere yapılması gerektiÄŸiyle ilgili de bir sorun olmadığını söyledi.



Koca, bu aşının kronik hastalığı olan ve 65 yaÅŸ üzeri kiÅŸilere yapılması gerektiÄŸini, bunun da zaten ücretsiz yapıldığını aktararak, herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını ifade etti.



Pnömokok aşısının her yıl deÄŸil 5 yılda bir yapılan bir aşı olduÄŸuna dikkati çeken Fahrettin Koca, ÅŸunları kaydetti: "Bu süreçte yaptırmış olanlar zaten bir daha yaptırmamış oluyor. Grip aşısı daha Türkiye'ye gelmiÅŸ deÄŸil, dünyada da daha uygulaması baÅŸlamadı. Grip aşısının geçen de bahsetmiÅŸtim, dünyada arzının artışı yüzde 20'yi geçmedi ama grip aşısının uygulamasıyla ilgili sanki koronaya karşı koruyan bir korona aşısıymış gibi bir algı oluÅŸuyor, 'Herkes mutlaka bu aşıyı yaptırmalı' gibi bir yaklaşım söz konusu. Bu doÄŸru deÄŸil yani dünyada herkese grip aşısı yaptırabilecek bir kapasite de yok, bu doÄŸru da deÄŸil. O nedenle biz, geçen yıla göre daha fazla aşıyı tedarik etme noktasında, yüzde 20 artış deÄŸil, katlarla ifade edilen oranda temin etme durumundayız. Bu aşıyı daha da fazla temin etmek için gayret içindeyiz.



Yani grip aşısını zorunlu yapmamız gereken kiÅŸilere özellikle yapılmasını istiyoruz. Bilim Kurulu da bunla ilgili zorunluluk kimlere ve ücret almadan, ücretsiz yapılmalı konusunu gündemine almış durumda. Onunla ilgili kimlere yapılması gerektiÄŸi tespit edildiÄŸinde de yeterince elimizde olan aşımızla yapmış olacağız. Bu anlamda sorun yaÅŸanmayacağını ama bu yıl için yaygın grip aşısı kullanımıyla ilgili yanlış bir algı var. Bunun doÄŸru olmadığını, zorunlu aşı yapılması gerekenler için de zaten sorun olmadığını söylemek istiyorum."



"Virüs daha mutasyona uÄŸramadı"



Uyarılara raÄŸmen vatandaÅŸlarda tedbirsizliklerin görüldüÄŸünün, çaÄŸrıların eskisi kadar etkili olmadığının iddia edildiÄŸi ve buna yönelik yeni bir stratejilerinin olup olmayacağının sorulması üzerine Koca, hassasiyet gösteren çok vatandaşın olduÄŸunu, ancak yer yer hassasiyet gösterilmediÄŸinin de görüldüÄŸünü söyledi.



Bakan Koca, salgının bittiÄŸi, yaz dönemi olduÄŸu için etkisinin az olacağı ve giderek virüsün mutasyona uÄŸrayarak etkisinin azalacağı, "Nasıl olsa hafif geçiriyoruz, çok ciddi bir etkisi olmuyor" yönünde bir yanlış algı olduÄŸuna deÄŸinerek, "Virüs daha mutasyona uÄŸramadı. Laboratuvar ortamında oldu ama daha ciddi anlamda insan bünyesinde etkisini, virülansını azaltacak bir mutasyon söz konusu deÄŸil. Virüsün etkisi devam ediyor. Yaz da kış da devam ediyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.



"Dünyanın hiçbir ülkesinde 11 bini geçen filyasyon ekibi sahada deÄŸil"



"Hastanede test yapılan vatandaÅŸların kendi istekleriyle ayrıldıkları, ertesi gün bazılarının testlerinin pozitif çıktığı" yönündeki soru üzerine Bakan Koca, ÅŸunları söyledi: "Biz, özellikle bu salgın döneminde vatandaşımız saÄŸlık kuruluÅŸuna müracaat ettiÄŸinde erken dönemde testinin yapılarak tanısının konulması ve pozitif olan kiÅŸinin evine araçla bırakılmasını öneriyoruz. Bunu yüzde 100'e yakın yapan illerimiz de var, bunu yer yer tam istediÄŸimiz düzeyde yapamayan illerimiz de var. Biz, pozitif olan vakanın evine bırakılmasını organize ediyoruz. Bütün illere de önerimiz ve üzerinde durduÄŸumuz konu bu. Evine giden, gönderilen, götürülen kiÅŸinin filyasyonunu aynı gün yapmak istiyoruz. Temaslı olduklarını tespit etmek istiyoruz. Teması tespit edilenlerden numune alıyoruz. Temaslı olup semptomu olmayan kiÅŸilerle ilgili numune almıyorduk."



Koca, Bilim Kurulu'nun bugün temaslı olup semptom göstermeyenlerden de numune alınmasını önerdiÄŸini belirterek ÅŸöyle devam etti: "Önümüzdeki dönemde, semptomu olmayan temaslının izole olmasını, izole olduktan 7 veya 8 gün sonra numunesinin alınmasını, eÄŸer negatifse ve semptomu hiç yoksa izolasyonun son bulmasını uygulayacağız. Hasta ve temaslı semptomu olan kiÅŸiyi çaÄŸrı sistemimiz 1,3,7 ve 14'üncü gün aramaya devam ediyor. Semptom deÄŸiÅŸikliÄŸi olan ve hasta olan kiÅŸinin evine hekim gönderiyoruz. EÄŸer hastaneye getirilmesi gerekiyorsa 112 ile hastaneye getiriyoruz. Bu sistemi salgınla mücadele noktasında bütün illerimizde yapıyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama söz konusu deÄŸil. Bizim saÄŸlık ordumuz ve sistemimiz saÄŸlıkla mücadele noktasında destanlar yazıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde 11 bini geçen filyasyon ekibi sahada deÄŸil. Dünyanın hiçbir ülkesinde evde izole edilen kiÅŸiler takip edilmiyor, erken dönemde ilaca baÅŸlanmıyor, zatürre oranları düÅŸmüyor. Bizim vaka yükümüz, saÄŸlık sistemimizi etkilemeyen, sürdürülebilir bir vaka yüküdür."



"Pozitif olan her vaka bizim HES sistemimizde yer alıyor"



Bakan Koca, Ankara Tabipler Odasının sadece Ankara'da 3 bin hastanın olduÄŸu ve Bakanlığın doÄŸru sayıları vermediÄŸi iddiasının sorulması üzerine de ÅŸunları ifade etti: "Vatandaşımız ÅŸundan emin olsun, biz bu dönemde pozitif olan herkese filyasyon yapıyoruz. Test yapılıp pozitif olan herkesin temaslılarını tespit ederek izole ediyoruz. Bunu gizleyerek salgını önleyebilir misiniz? Pozitif olan her vaka bizim HES sistemimizde yer alıyor. Bunu gizleyerek yapabilir misiniz? Dünyada her 10 kiÅŸiden 8'i belirti göstermiyor, taşıyıcı durumunda. Bir kiÅŸi hafif ve orta geçiriyor, bir kiÅŸi hastane ortamında geçiriyor. Dünyada solunum sıkıntısı olan ancak hastaneye gidebiliyor. Bizde ise 8 kiÅŸinin saÄŸlık sistemine bir yükü yok. Ancak 8 kiÅŸinin riskli olan, kronik rahatsızlığı olan, yaÅŸlı olan kiÅŸilere o virüsü bulaÅŸtırması risk oluÅŸturuyor. Dolayısıyla dünya o 8 kiÅŸiyi izole etmiyor, biz izole ediyoruz. VerdiÄŸimiz tabloda asla bir yanlışlık söz konusu deÄŸil. Biz günlük hasta sayımızı her gün veriyoruz. Bizim taşıyıcılarla deÄŸil, hastane yüküyle uÄŸraÅŸmamız gerekiyor. Vatandaşımız bu noktada müsterih olsun."



Bir basın mensubunun, "GeçtiÄŸimiz haftalarda Van ve Diyarbakır gibi vaka sayıları yoÄŸun illerde ziyaretleriniz oldu, önümüzdeki günlerde yeni illere ziyaretiniz olacak mı?" ÅŸeklindeki sorusuna karşılık Koca, ÅŸunları kaydetti:



"Diyarbakır'a son 3 hafta yapılan uygulamaların sonuç verdiÄŸini görmek için gitmiÅŸtim. 6 ilde bölge toplantısı yapmıştık. Diyarbakır'da yüzde 30'lara varan düÅŸüÅŸ söz konusu. Mardin'de yüzde 65'lere varan düÅŸüÅŸ söz konusu. Åžanlıurfa yarı yarıya düÅŸtü. Gaziantep'te benzer ÅŸekilde yarı yarıya düÅŸtü. Biz ve vatandaşımız üzerine düÅŸeni yaparsa, herkes sorumluluÄŸunu yapma gereÄŸi içinde olursa bu salgını kontrol etmek kolay olur. Ankara'da benzer ÅŸekilde esnek çalışma mesai uygulamasını daha katı uygulamak kaydıyla önümüzdeki 1 hafta, 10 gün içinde düÅŸüÅŸlerin olabileceÄŸini görüyorum. Son bir haftada stabilleÅŸtiÄŸi ve artmadığını da görüyoruz. Bu hafta da Ä°zmir ve çevre illerine gitme planımız var. Ziyaretleri bütün illerimize ve bölgelerimize yapmak istiyorum. Çalışanlarımızı yerinde görerek onları motive etme noktasında çaba içinde olma gayreti içindeyiz."






Etiketler: COVÄ°D19 corona
Bu haber toplam 962 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler