Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyası gerçek oluyor! Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak

Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyası gerçek oluyor! Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak
Bilim insanları, sadece Isparta Aksu'daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.
21.10.2020 / 16:43


Son dakika haberi: Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Profesör Engin Arık'ın rüyası gerçek oluyor. Türkiye'de ilk olarak, Prof. Dr. Engin Arık'ın gündeme getirdiÄŸi toryum rezervleri ve yeÅŸil nükleer enerji projesiyle ilgili, eÅŸi Prof. Dr. Metin Arık'ın da aralarında bulunduÄŸu fizik profesörleri 'YeÅŸil Nükleer Enerji' baÅŸlıklı çalışma hazırladı. Bilim insanları,sadece Isparta Aksu'daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.



Sesli Makale - Haber -Prof.Engin Arık,Toryum gerçeğini böyle anlatmıştıenri



Fizik profesörleri Prof. Dr. Metin Arık, Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Prof. Dr. M. Atıf Çetiner, Doç. Dr. Abdüllatif Çalışkan, Dr. Ümit Kaya, Isparta'da 2007 yılındaki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın, Türkiye'de ilk kez gündeme getirdiÄŸi toryum, Türk Hızlandırıcı Kompleksi (TAC), Türk Bilim Kenti gibi projelerinden oluÅŸan 'YeÅŸil Nükleer Enerji' üzerine ortak bir çalışma gerçekleÅŸtirdi.



PROFESÖR ARIK'IN RÜYASI  Türkiye'nin çeÅŸitli üniversitelerinde görev yapan bilim insanları tarafından hazırlanan çalışmada, proton hızlandırıcıya dayalı toryum yakıtlı enerji sistemi ele alındı. Bilim insanları, Türkiye'nin zengin toryum rezervlerine hızlandırıcı teknolojisi eklenebilirse ülkemizin ve hatta dünyanın enerji problemini çözebileceÄŸini, böylece Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyasının gerçeÄŸe dönüÅŸeceÄŸini vurguladı.















Son dakika haberi | Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyası gerçek oluyor! Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.






CERN'DEKİ DENEYLERDE GÖREVLİ



Avrupa Nükleer AraÅŸtırma Merkezi'nde (CERN) evrenin sırlarını keÅŸfetmek için tasarlanmış ATLAS deneyi, LHeC büyük hadron elektron çarpıştırıcısı ve FCC gelecek dairesel çarpıştırıcı projelerinde görevli Prof. Dr. Saleh Sultansoy, çalışmanın içeriÄŸi hakkında bilgi verdi. TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji MühendisliÄŸi Bölümü'nden Prof. Dr. Sultansoy, "Engellenerek yarım kalan TAC projesi sayesinde 'maddenin kudret'i zerriyesi' Türkiye ve genel olarak bu coÄŸrafyada da irdelenecekti. Proje gerçekleÅŸseydi, Türkiye bu alanda bölgesel cazibe merkezi ve küresel cazibe merkezlerinden biri olacaktı" dedi.



EA VEYA ADS TEKNOLOJİ



21'inci yüzyılın stratejik teknolojileri arasında önemli yere sahip parçacık hızlandırıcılarının bilim, teknoloji, tıp ve sanayinin birçok alanında kullanıldığına iÅŸaret eden Prof. Dr. Sultansoy, "Ülkemiz açısından belki de en önemli kullanım alanı ise Nobel Ödülü sahibi Carlo Rubbia'nın önderliÄŸinde 1990'larda CERN tarafından önerilen, Enerji Yükselteci (Energy Amplifier-EA) veya Hızlandırıcı Sürümlü Sistem (Accelerator Driven System-ADS) teknolojisidir" dedi.










Son dakika haberi | Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyası gerçek oluyor! Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.






TORYUMDAN NÜKLEER YAKIT



Dünyanın artan enerji ihtiyacını karşılamak için geleneksel nükleer reaktörlere alternatif olarak geliÅŸtirilen bu teknolojinin özellikle son yıllarda büyük aÅŸama kaydettiÄŸini belirten Prof. Dr. Sultansoy, "Toryumu nükleer yakıt olarak kullanmaya imkân saÄŸlayacak bu teknoloji Türk kamuoyunun gündemine, 2007'de elim bir uçak kazasında kaybettiÄŸimiz Prof. Dr. Engin Arık'ın 2002'de basına verdiÄŸi söyleÅŸiyle taşınmıştı" dedi.



ULUSAL PROGRAM ÅžART



Son yıllarda baÅŸta Belçika, Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkede bu konuda ulusal programlar baÅŸlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Sultansoy, uluslararası iÅŸbirlikleri oluÅŸturulduÄŸunu da ekledi. Prof. Dr. Sultansoy, "Ülkemizin de en kısa zamanda ulusal bir program baÅŸlatması ve uluslararası iÅŸbirliklerine dahil olması ÅŸart" dedi.





 








Son dakika haberi | Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyası gerçek oluyor! Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.






Sistemle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sultansoy, "Bu sistemin geleneksel reaktörlerden en önemli farkı, nükleer süreci tetikleyen nötronların reaktörün dışında proton hızlandırıcı kullanılarak üretilmesi. Bu nedenle de prensip olarak Çernobil'de yaÅŸanan türden kazaların olması mümkün deÄŸil. DiÄŸer bir önemli avantaj da uzun ömürlü nükleer atıkların çok az olmasıdır" diye konuÅŸtu.



DÜNYADAKİ TORYUM REZERVLERİ



OECD Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) verilerine göre dünya toryum rezervlerinde ilk sırayı 846 bin tonla Hindistan'ın aldığını belirten Prof. Sultansoy, "744 bin tonla Türkiye ikinci, 606 bin tonla Brezilya üçüncü. Avustralya 521 bin, ABD 424 bin, Mısır'da 380 bin ton olarak sıralanıyor. Türkiye'de yapılan araÅŸtırmalara göre ise IAEA'nın verilerinin çok daha üzerinde toryum rezervi olduÄŸu tahmin ediliyor" diye konuÅŸtu.










Son dakika haberi | Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyası gerçek oluyor! Türkiye'nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.






YÜZDE 20'Sİ TÜRKİYE'DE



Türkiye'de EskiÅŸehir- Sivrihisar bölgesinde 380 bin ton toryum rezervi tespit edildiÄŸini kaydeden Prof. Dr. Sultansoy, "Ayrıca Malatya-Kuluncak bölgesinde havadan ön arama yapılmış, fakat rezerv tespitine yönelik çalışma yapılmamıştır. Profesör Carlo Rubbia'nın; 1990'lardan itibaren yaptığı sunumlarda Türkiye'nin toplam toryum rezervinin 880 bin ton (dünya toryum rezervinin yüzde 20'si) civarında olduÄŸu belirtilmektedir. Son bulgular Rubbia'nın görüÅŸünü desteklemektedir. Sadece Isparta Aksu bölgesinde tespit edilen 20 bin ton üzerindeki toryum rezervi, Türkiye'nin 100 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılar. Bu bölgedeki toryum, Sivrihisar rezervlerinden farklı olarak, çok daha kolay iÅŸlenebilir niteliktedir" dedi.



KALICI EKONOMİK VE STRATEJİK BİR DEĞER



Bilim insanlarının ortak çalışmasında, hızlandırıcı sürümlü toryum yakıtlı sistemlerin, gelecekte en önemli enerji kaynaklarından biri olacağı vurgulandı. Fosil yakıt rezervleri tükendikçe petrol ve diÄŸer konvansiyonel enerji türlerinin fiyatının artmaya devam etmesi nedeniyle ADS teknolojisinin en ucuz ve en güvenli enerji üretim mekanizmalarından biri olmasının kaçınılmaz olduÄŸu kaydedildi. Gelecekte bir ülkenin hem toryum rezervlerine hem de onu güvenle kullanacak, kendi ürettiÄŸi ADS teknolojisine sahip olmasının, kalıcı bir ekonomik ve stratejik deÄŸer oluÅŸturacağına dikkat çekildi.









Etiketler: toryum engin arık
Bu haber toplam 1739 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler