Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar

Kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar
Son dönemde zamlar nedeniyle kiracılarla mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklar arttı. Uzmanlar da doğru kira sözleşmesinin nasıl yapılacağı ve masrafların kime ait olduğunu anlattı.
06.07.2022 / 13:34


Konutlarda kira artışına sınırlama getiren düzenleme yasalaÅŸtı. Kira sözleÅŸmesinde nelere dikkat edilmesi gerekiyor ve hangi ödeme kime ait soruları uzmanlarca yanıtlandı.



Kira sözleÅŸmelerinde dikkat edilmesi gerekenler



Gayrimenkul hukuku uzmanları, kiracılara, "haksız tahliye davasıyla karşı karşıya kalmamak için mülk sahibi ile sözleÅŸme imzalarken dikkat etmeleri gereken hususlar" konusunda uyarılarda bulundu.



Özellikle eski kiracılar ile mülk sahipleri arasında sorunlar yaÅŸanıyor



Sulh hukuk ve icra mahkemelerinin yoÄŸun ÅŸekilde kiracı ve ev sahibi arasındaki davalarla dolduÄŸunu dile getiren Gayrimenkul Hukuku DerneÄŸi BaÅŸkanı Ali Güvenç Kiraz, özellikle eski kiracılar ile mülk sahipleri arasında sorunlar yaÅŸandığına vurgu yaptı.



BoÅŸ veya tarihli tahliye taahhüdü sisteme girdi



Kiraz, gelinen noktada ev sahiplerinin, yeni kiracıyı istedikleri zaman çıkarabilmek için, boÅŸ veya tarihli tahliye taahhüdü istediÄŸini kaydederek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:



Ev sahipleri artık faturaları kiracıların üzerine yapmıyor



"Ayrıca su, elektrik ve doÄŸal faturasını kiracı üzerine yapmıyorlar. Ev sahibi herhangi bir sözleÅŸme yapmadan 'Burada oturabilirsin, al anahtarını. Ancak faturalar benim üzerime olacak. Fatura geldikçe size ibraz ederim' diyor. Kiracı bu ÅŸekilde kalmayı kabul ederse, ilerleyen zamanlarda fırsatçı ev sahibi istediÄŸi an su, elektrik ve doÄŸal gazı kapattırıyor.



Bildirim yoksa kanuni hak da yok



DASK poliçesi veya herhangi bir sözleÅŸme olmadığı için kiracı abonelikleri üzerine alamıyor. Böyle bir durumda kiracı hak da talep edemiyor. Çünkü, kiracının hukuki anlamda hakkının korunması veya mahkemeye baÅŸvurabilmesi için 'mal sahibinin aldığı kirayı beyan etmesi' veya 'kiracının oturduÄŸu evi ikametgah olarak kullandığını bildirmesi' gerekiyor. Bu nedenle herhangi bir hukuki yaptırım yapılamıyor."



Kira sözleÅŸmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken 6 konu



Ali Güvenç Kiraz, kiracılara, ev sahibi ile kira sözleÅŸmesi yaparken ÅŸu 6 hususa dikkat etmeleri gerektiÄŸini açıkladı:



Birincisi; kiracı mutlaka ve mutlaka yazılı kira sözleÅŸmesi yapmalı. Sözlü kira sözleÅŸmesine itibar edilmemeli.




  • İkincisi; kiracı, kira sözleÅŸmesiyle birlikte imza attığı tarihte meskenin DASK poliçesini mutlaka almalı.


     




  • Üçüncüsü; taşınmaza iliÅŸkin elektrik, su ve doÄŸalgaz gibi tüm genel abonelik hizmetleri kiracı üzerinden yapılmalı.


     




  • Dördüncüsü; kiracı asla boÅŸ tahliye taahhüdü düzenlememeli. EÄŸer böyle bir ÅŸey düzenlenecekse tahliye tarihi net olmalı.


     




  • BeÅŸincisi; kiracı, kira bedeli ve kullanım kaynaklı vergiler dışında hiçbir verginin ve yan giderlerin kendisine ödetilmesini kabul etmemeli. Mesela emlak vergisi, ecrimisil ödemesi, taşınmazın aynından kaynaklanan vergiler mal sahibinin ödemekle yükümlü olduÄŸu vergilerdir.


     




  • Altıncısı, kiracı sadece kullanım kaynaklı ödemeleri yapmalıdır.


  • Hangi ödemeyi kiracı, hangisini mülk sahibi yapar


  • Kiraz, altıncı husus olarak, kira sözleÅŸmesine "taşınmazın mülkünden kaynaklı yatırım bütçesinin tüm kalemlerinin mal sahibince ödenmesi" hususunun eklenmesi gerektiÄŸini vurguladı.Burada zaman zaman kiracı ile mülk sahibi arasında sorun yaÅŸanabildiÄŸini dile getiren Kiraz, "Mesela asansörün deÄŸiÅŸtirilmesi mülk sahibinin, bakım ücreti kiracının; kombi deÄŸiÅŸtirilmesi mülk sahibinin, bakımı kiracının sorumluluÄŸundadır. Binanın boyanması ve güçlendirilmesi mal sahibine aitken, bahçe ve çevre bakımı ücretlerini kiracının ödemesi gerekiyor. Apartman görevlisinin maaşı kiracıya, kıdem tazminatı mal sahibine aittir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.



"DoÄŸru hazırlanan kira sözleÅŸmesi tahliye tehdidini ortadan kaldırır"



Kiraz, sözleÅŸmelerde bu hususların açıkça belirlenmesi durumunda kiracının, kira tespit davasına maruz kalmadan yasal artışı uygulayarak 5 yıl boyunca oturmaya devam edebileceÄŸini kaydederek, ÅŸu ifadeleri kullandı:



"Ayrıca 1+10 yıl boyunca doÄŸrudan tahliye tehdidiyle karşı karşıya kalmayacaktır. Burada kirasını zamanında ödemesi ve yasal artışı doÄŸru ÅŸekilde yapması önemli. Mal sahibine haklı tahliye sebebi oluÅŸturacak bir gerekçe verilmediÄŸi sürece 10+1 yıl boyunca doÄŸrudan tahliye tehdidiyle karşı karşıya kalınmayacaktı. Öte yandan mal sahibinin gerçekten ihtiyacı varsa ve bunu belgeliyorsa, mülk satılmışsa ve yeni alan kiÅŸinin de ihtiyacı varsa, kiracı borcunu ödemeyip iki defa ihtara maruz kalmışsa ve temerrüde düÅŸmüÅŸse tahliye mal sahibinin hakkıdır."






Etiketler: kira
Bu haber toplam 101 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler