Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Fetöcülere Geçit Yok

Fetöcülere Geçit Yok
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sanıkları eski Korgeneral Metin Ä°yidil ile eski Tümgeneral Hamza KoçyiÄŸit'in yargılandığı davada hüküm açıklandı.
12.11.2022 / 08:34

15 Temmuz hain darbe giriÅŸiminin üzerinden yıllar geçerken sanıklar, yargılanmaya devam ediliyor.



Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sanıklarından eski EÄŸitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe EÄŸitim Destek Komutanı Korgeneral Metin Ä°yidil ile eski EDOK Kurmay BaÅŸkanı Tümgeneral Hamza KoçyiÄŸit, yargılandı.



Yargıtay'ın ikinci kez bozma kararının ardından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, tutuklu sanıklardan Ä°yidil salonda hazır bulunurken, KoçyiÄŸit ise bulunduÄŸu cezaevinden ses ve görüntü biliÅŸim sistemi (SEGBÄ°S) ile katıldı.



Mahkeme BaÅŸkanı, esasa iliÅŸkin savunmaların tamamlandığını belirterek, sanıkların son sözlerini alacağını açıkladı.



"O gece darbecilere karşı ilk emri veren benim"



Söz verilen sanık Ä°yidil, 6 yılı aÅŸkın sürerdir tutuklu yargılandığını belirterek, mahkemeden adil ve vicdani bir karar vermesini talep etti.



Ä°yidil, hakkındaki suçlamaların hukuki bir temele dayanmadığını savunarak, "44 yıldır ÅŸerefle taşıdığım üniformama halel getirecek hiçbir davranışım olmamıştır. Sorumluluk duygusu ölümden ağır bir duygudur. O gece sorumluluk alanımda darbecilere karşı ilk emri veren benim." diye konuÅŸtu.



Tutuklu sanık KoçyiÄŸit de yargılama sonunda suçsuz olduÄŸunun ortaya çıktığına inandığını dile getirerek, beraatini istedi.



Hüküm açıklandı



Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Ä°yidil'e "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüse yardım" suçundan 15 yıl 10 ay hapis cezası verdi.



Mahkeme, sanık KoçyiÄŸit'i aynı suçtan 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırarak, sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.



Davanın geçmiÅŸi



Darbe giriÅŸiminden sonra Ä°yidil ve KoçyiÄŸit ile eski Harekat EÄŸitim ve ÖÄŸretim Daire BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Lütfi Ä°hsan YanıkoÄŸlu, eski EDOK Okullar Komutanı Korgeneral Abdullah Barutcu, eski Muharebe GeliÅŸtirme BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Mehmet Topçu ve Binbaşı Ersal Duman hakkında dava açıldı.



Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince 27 Nisan 2018'deki karar duruÅŸmasında, sanıklar Ä°yidil, KoçyiÄŸit ve YanıkoÄŸlu, "anayasal düzeni ihlale teÅŸebbüs" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.



Sanıklar Barutcu, Topçu ve Duman ise atılı suçlardan beraat etti.



Kanun yolu incelemesi yapan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, Ä°yidil'in beraatine karar verdi. Daire, diÄŸer sanıklara iliÅŸkin hükümleri ise hukuka uygun buldu.



Tahliye edilen Ä°yidil, savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklandı.



Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, istinaf mahkemesinin duruÅŸma açmadan karar verilmesi nedeniyle Ä°yidil hakkındaki beraat kararını kaldırdı.



Kararda ayrıca Ä°yidil'in eylemlerinin "anayasal düzeni ihlale teÅŸebbüs suçuna yardım" kapsamında olduÄŸu ifade edildi.



AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapse çarptırılan KoçyiÄŸit ile beraatine hükmedilen Barutcu hakkındaki kararı da bozan daire, diÄŸer 3 sanık yönünden kararları onadı.



Bunun üzerine Ä°yidil, KoçyiÄŸit ve Barutcu, yeniden Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.



Bozma kararının ardından dosyayı 2 Åžubat 2021'de ikinci kez karara baÄŸlayan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez 3 sanığı, aynı suçtan 12 yıl 6'ÅŸar ay hapis cezasına çarptırdı.



Bu kararı da temyiz eden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüse yardım" suçundan sanık Barutcu'ya verilen 12 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.



Daire, Ä°yidil ve KoçyiÄŸit'e alt sınırdan ceza verildiÄŸi gerekçesiyle dosyayı ikinci kez bozarak, iki sanık yönünden Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.








Etiketler: metin iyidil fetö
Bu haber toplam 351 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler